16 лютого 2022 16:42

Алекс ВЕЛИКИХ: "Хотілося б побачити Малиновського в "Реалі" або "Барселоні"

В останні дні на слуху різних ЗМІ, в першу чергу італійських, знову опинився півзахисник "Аталанти" і збірної України Руслан Малиновський. Це сталося після матчу 25-го туру Серії А з "Ювентусом" (1:1), де наш земляк при розіграші штрафного забив красивим ударом в дев'ятку. Однак перед цим Малиновський повністю провалив гру з "Фіорентиною".


Як вже зазначили вболівальники, Малиновський забиває рідко, але влучно. Що ж нашому земляку при таких красивих голах заважає стати стабільним гравцем основного складу, в чому причина? Своєю думкою з цього приводу в бесіді з кореспондентом Footboom поділився директор італійського Департаменту міжнародного агентства Ultimate Sports Алекс Великих.


У Гасперіні колективне вище індивідуального


- Руслан Малиновський, безумовно, став гравцем, про якого дуже добре говорять в Італії. Футболіст не просто став футболістом, який добре адаптувався і грає в чемпіонаті, але і вважається одним з лідерів "Аталанти". Ось ці характеристики лідерського плану і стали тими, яких потребував тренер Гасперіні, та й команда в цілому після відходу Алехандро Гомеса.


Те, що Руслан може вирішувати результати матчів, бути гравцем, на якого грає команда, зробили його дуже затребуваним футболістом на трансферному ринку. Але, граючи в такій тренерській команді, як "Аталанта", будь-який гравець повинен розуміти, що модель гри, стверджувана Гасперіні, стоїть вище індивідуальних моментів, тут кожен гравець віддає те, що від нього просять, і кожен отримує те, що отримує вся команда у фінальних результатах.


Пашалич - не пара


Але навіть в такій ось команді є свої лідери. Спочатку був Гомес, після його відходу Ілічіч, тепер Руслан. Те, що Малиновський не завжди грає в стартовому складі, залежить і від бачення тактики тренером в такий важкий момент, в який потрапила команда після травм Муріеля і Сапати, і нової кризи Ілічіча. Вважаю, що саме спробою знайти баланс в грі після старої і нової травми сапати слід пояснити не регулярне потрапляння в старт Руслана. Малиновський - гравець, який виконав великий шлях, щоб заграти в топ-чемпіонаті, Гасперіні знайшов йому навіть зовсім іншу позицію, ніж та, яку він займає в збірній України і займав у попередньому клубі. Саме на позиції атакуючого гравця, нападника, що грає збоку від важкого центрфорварда в трійці гравців атаки він і розкрився в Італії. Відсутність важкого форварда змусила Гасперіні спробувати грати з Пашаличем на вістрі, і матч з "Фіорентиною" показав, що в цьому поєднанні Руслан не може також багато мати простору для маневру, а займаючись збільшеним обсягом бігової, чорнової роботи, він втрачав свій атакуючий потенціал, втомлювався і поступався в інтенсивності.


Заміна з "Ювентусом" - в яблучко


Потім була нова спроба - революційне рішення Гасперіні в матчі з "Ювентусом" - використовувати номінального півзахисника Копмейнерса як фальсо нуево (помилкова дев'ятка). Слід зазначити - гравець зробив великий обсяг роботи, а Руслан, вийшовши на заміну, просто перевернув матч, не просто забивши красивий гол, а й давши нову інтенсивність. Можливо, в наступному матчі, Гасперіні спробує повторити історію з Копмейнерсом, виставивши з боків від нього Руслана і Бога, а Муріеля випустивши на заміну по ходу гри. Ми можемо багато вимагати від Руслана, так як саме він своєю грою поставив таку високу планку, але ми не повинні забувати, що "Аталанта" зараз переживає якусь зміну складу і тактичних вишукувань, продиктованих втратою Сапати і Ілічіча.


Якщо їхати з Італії, то тільки в АПЛ


Не думаю, що Руслан грає з думками про трансфер, тим більше цінник на нього зараз не маленький. Інтерес, звичайно, є, є попит, а тут, як то кажуть, попит народжує пропозицію. Не думаю, що Руслан поїде з Італії з Серії А куди-небудь, але якщо все-таки надійде дуже приваблива пропозиція як для клубу, так і для самого гравця, то таким можна розглядати лише пропозиції з АПЛ.


За сукупністю можливостей це топ-ліга, але в Європі є і деякі топ-клуби, які виступають в топ-5 чемпіонатах з дуже хорошими грошима або з дуже великою історією, які потребують перебудови. Мені особисто хотілося б побачити Руслана в "Реалі" або "Барселоні", там, думаю, про нього знають і вірю, що потребують його. Хоча навіть в топ-клуби перехід повинен здійснюватися на привабливих умовах.


Євген Савчук