9 лютого 2022 10:11

Сергій КОВАЛЕЦЬ: "Динамо" і "Шахтар" мають приблизно рівні шанси на успіх"

Поки в українському чемпіонаті зимова пауза, КОМАНДА1 поспілкувалася з авторитетними вітчизняними фахівцями, поставивши їм кілька актуальних питань, пов'язаних з Прем'єр-Лігою. Але потрібно, відзначити, що все це — на даний момент. Що з цього вийшло, судіть самі. Взяв участь у цій рубриці і екс-півзахисник збірної України Сергій Ковалець.


- Сергію Івановичу, хто головний претендент на перемогу в чемпіонаті?


- Не буду оригінальним, якщо скажу, що Динамо і Шахтар мають приблизно рівні шанси на успіх. Роберто Де Дзербі продовжує будувати Шахтар, як бачимо, цієї зими гірники продовжують зміцнюватися, в той час як за спиною Мірчі Луческу величезний тренерський досвід, перш за все в Україні. Я впевнений, що навесні боротьба за золоті медалі буде спекотною.


- Яка команда завоює бронзові медалі?


- Виходячи з того, які зараз розклади в турнірній таблиці, то Дніпро-1. Керівництво клубу мудро вчинило, залишивши біля керма команди Ігора Йовичевича після серії невдач. Зараз дніпряни зміцнюються і це має зробити команду ще сильнішою. Проте, на даний момент я б окреслив коло претендентів з чотирьох команд. Це Дніпро-1, Зоря, Ворскла і навіть Олександрія, незважаючи на відставання в 14 очок. Думаю, підопічні Юрія Гури ще не сказали свого останнього слова. У всякому разі, інтрига в цій боротьбі буде до самого фінішу.


- Назвіть чотири колективи, які за підсумками чемпіонату займуть місця з 13-го по 16-е?


- А в цьому суперництві все настільки закручено, що передбачити підсумкові місця дуже складно. У цій зоні можуть опинитися сім колективів, включаючи Металіст 1925, який йде на 10-му місці. Зимова підготовка може багато чого змінити. Маріуполь на останній позиції не по грі, Минай очолив досвідчений наставник Володимир Шаран, Інгулець посилюється, Чорноморець поміняв вектор розвитку, тому повторюся, зараз передбачити невдах практично неможливо.


- Який футболіст запам'ятався вам у першій частині сезону?


- Артем Довбик. Якщо я не помиляюся, нападник став кращим футболістів 2021 року за версією вашого видання. Я згоден з думкою футболістів і тренерів. Зараз Артем найкращий бомбардир чемпіонату, він класно проявив себе у збірній України, тому все заслужено. Добре, що форвард залишився в Дніпрі-1, щоб допомогти команді домогтися поставлених цілей на сезон.


- Що скажіть про рівень чемпіонату порівняно з минулими роками?


- Ми мало аналізуємо виконану роботу. Подібного не було і після Євро-2020. Хто став чемпіоном Європи? Збірна Італії. Андрію Шевченку, який говорив, що у нас Прем'єр-ліга слабкого рівня, в національній команді допомагали італійці. Адже можна було зібрати тренерів Прем'єр-Ліги, першого і другого дивізіонів, поспілкуватися, спробувати знайти вихід з ситуації, що склалася, той же Ігор Суркіс говорив про закриття першості U-21, хоча в розвинених європейських футбольних лігах цей турнір присутній.


А повертаючись до Вашого питання, скажу так: наш чемпіонат цікавий. Так, за рівнем ми не дотягуємо до європейських лідерів, але це можна виправити…


Сергій ДЕМ'ЯНЧУК