1 лютого 2022 11:14

Фабіан ДЕЛФ: "Перехід Миколенка – дуже хороший трансфер для "Евертона", особливо якщо говорити про майбутнє"

Фото - Depositphotos.com


Півзахисник "Евертона" Фабіан Делф розповів про адаптацію Віталія Миколенка в Англії.


– Як ви називаєте Миколенка в команді?


– Миколенко тільки-но з’явився у колективі. Мені подобається вигадувати прізвиська, але йому я ще не придумав. Віталій здався мені дуже скромним і вихованим хлопцем. Зараз в нас будуть збори, тож я почну придивлятися до нього ретельніше і подумаю над прізвиськом для нього. Поки що ми називаємо його лише по імені.


– Як Віталій поводить себе у «Евертоні»?


– Віталій – дуже скромний хлопець. Я помітив за ним одну річ: він ніколи не забуває чиєсь ім’я після знайомства. Персонал у їдальні, фізіотерапевти, футболісти – здається, він запам’ятав кожного по імені. Як на мене, це важлива річ, тому що коли переходиш у новий клуб, все довкола тебе змінюється і запам’ятати всі імена за тиждень – це насправді дивує.


– Як він з вами спілкується? Який в нього рівень англійської? Можливо були вже якісь кумедні ситуації, що виникали через мовний бар’єр…


– Коли я познайомився з ним, то він сказав, що багато розуміє англійською, але йому поки важко говорити. Однак я сказав йому: «Не переживай, коли я був у «Манчестер Сіті», ми підписали молодого гравця на прізвище Зінченко, і твоя англійська – набагато краща, ніж його». А якщо серйозно, то скаузерський акцент складний для розуміння, але я впевнений, що з його підходом невдовзі він буде чудово розмовляти англійською.


– Чи знав ти про існування такого футболіста, як Віталій Миколенко, до його переходу в «Евертон»?


– Так, я бачив його у Лізі чемпіонів і в матчах за збірну України. Гадаю, Миколенко має бути основним лівим захисником у збірній, адже його ліва краща, ніж в Зінченка. Жартую. Насправді я бачив його буквально лічені рази, він талановитий. Що помітив на тренуваннях – Віталій максимально викладається і завжди просить м’яч, а ще в нього дуже хороша ліва нога. На мій погляд, у нього яскраве майбутнє в «Евертоні».


– Як ти можеш охарактеризувати Віталія саме за футбольними «скіллами»?


– Я вважаю, що він має заграти в АПЛ. Коли переходиш у новий чемпіонат, особливо в такий потужний, як англійський, – тобі потрібен час на адаптацію. У нього хороша техніка, і це дуже допоможе йому в останній третині. Він добре доставляє м’яч партнерам, наскільки я знаю, він зіграв вже дуже багато матчів. Тому, попри його молодий вік, він вже досвідчений гравець. Миколенко – дуже хороший трансфер для «Евертона», особливо якщо говорити про майбутнє. Мені подобається, як він прогресує.


– Які поради у футбольному плані ти можеш дати Миколенку?


– Порада, яку я дав би молодим футболістам, та й взагалі всім людям, – не покладатися на свою впевненість. Буває, що впевненість приходить до тебе, а наступного разу вона прийде до іншого. Впевненість не буде завжди з тобою, тому найкраща річ – це планування. Найкраще створити собі систему: з понеділка по п’ятницю ти робиш все, що бути готовим до суботнього матчу. Тож тобі не треба покладатися на свою впевненість, адже ти вже доклав максимум зусиль і покладаєшся на свою працю. Все, що тобі залишається зробити, так це зіграти матч. І ще одна річ, якої я навчився ще в академії, – самовіддана робота перемагає талант. Ця істина зі мною перебуває всю мою кар’єру.