26 січня 2022 08:13

Раймон ДОМЕНЕК: "Шевченко? У даній ситуації більш розумним вибором був би польський тренер"

Екс-тренер збірної Франції Раймон Доменек поділився думкою про те, кого варто призначити на вакантну посаду головного тренера польської національної команди. Доменек в 2006 році дійшов до фіналу чемпіонату світу з Францією, поступившись там Італії. Також він попрацював в "Ліоні", "Мюлузі" і "Нанті". В інтерв'ю Sportowe Fakty Доменек постарався пояснити, які є плюси і мінуси для поляків у разі призначення того чи іншого тренера.


- Не варто забувати, що часу на підготовку до матчів плей-офф дуже мало. І для поляка, і для іноземця. Шевченко вже працював тренером збірної, був на останньому євро з Україною, так що досвід на міжнародному рівні у нього є. Це не було б для нього чимось новим, це не те, що може його здивувати. У даній ситуації це гідний кандидат для Польщі. Але, звичайно, час не буде на його боці.


- У Польщі багато хто думає, що це і є головний мінус Шевченка. Вважається, що повинен працювати зараз той, хто добре знає гравців і чемпіонат Польщі.


- Я прекрасно розумію цей аргумент і згоден з ним. Ви говорили про тренера, який вже працював з Польщею. Паулу Соуза повинен був жити в країні, дивитися матчі, підтримувати зв'язок з гравцями. Але на це все потрібен час. Якщо прийде новий іноземець, то він спочатку не буде в курсі того, хто краще з гравців готовий, у кого які плюси і мінуси, у кого який характер, і так далі. Поляку не доведеться вникати в це все, як іноземцю. Будь-який польський тренер вже бачив всі матчі збірної і має свою думку з приводу того, що можна було поміняти в команді, як можна поліпшити її гру. Поляку не доведеться шукати і "діагностувати" проблеми цієї команди, тому що він знає їх, спостерігаючи за командою практично весь час. Тому в даній ситуації, мені здається, більш розумним вибором був би польський тренер.


- Такої ж думки і гравці збірної Польщі. Роберт Левандовскі сказав, що в цій ситуації краще підійде той, хто вже знає команду і розбирається в тому, що відбувається в польському футболі.


- Це те, про що я говорив. Про те, що польському тренеру буде потрібно менше часу, щоб підготувати команду, ніж іноземцю. Звичайно, думка Левандовскі дуже важливе і його потрібно враховувати. Це неймовірний футболіст! Раз вже ми про це говоримо, я засмучений, що Роберт зайняв друге місце і не зміг виграти "Золотий м'яч", хоча також варто поважати тих, хто голосував за Мессі.


- Повертаючись до збірної Польщі. Все почалося через те, що Паулу Соуза втік зі свого поста, перейшовши у "Фламенго". Як ви оцінюєте таку поведінку?


- Чесно кажучи, я рідко розумів вчинки Соузи. Зараз те ж саме. На мій погляд, він був нечесний з Польщею. Не можна просто прийти в самий невідповідний момент і сказати, що я терміново хочу піти в інше місце. Його хтось змушував підписувати контракт з Польщею? Думаю, що ні. Так чому тоді він вирішив його розірвати? Контракти повинні дотримуватися. На мій погляд, він повинен залишатися в збірній до кінця контракту. Це тренерська етика. Це слово не повинно бути порожнім для тренера. Якщо ти не будеш поважати контракт, то люди швидко перестануть поважати тебе.


Крім того, я вважаю, що робота з польською збірною — це більш солідно, ніж працювати в Бразилії з "Фламенго". Я завжди кажу французьким тренерам, що важливо думати наперед. Кожен з вас несе відповідальність за те, що люди думають про тренерів і як до них ставляться.


- Президент Польської Футбольної асоціації пояснює, що пошук нового тренера затягнувся в тому числі через те, що він не хоче повторення ситуації з Соузою.


- Це правильні слова. Я думаю, що поведінка Соузи була некоректною по відношенню до Польщі, до президента Асоціації. Логічно, що тепер він хоче бути впевнений, що новий тренер не піде, коли він так потрібен команді.


- Повертаючись до тих варіантів, які були озвучені. Ви схиляєтеся до поляка, але всі польські тренери хочуть відразу отримати контракт на два роки мінімум. Ніхто не хоче залежати від того, чи зможе він виграти плей-офф. Саме тому є сумніви у президента польської Футбольної асоціації з приводу вибору тренера.


- Це важлива деталь. Я розумію, чим незадоволений президент. На мій погляд, польські тренери повинні в цій ситуації поводитися інакше. Йдеться про престиж вашої країни. Працювати в збірній - це честь для будь-якого тренера. Будь-який польський фахівець, якого готові запросити в збірну, повинен прийти і допомогти команді, навіть безкоштовно! Виходить, що всі хочуть отримати цю роботу, але ніхто не готовий нести відповідальність за результат. Завжди можна домовитися. Якщо ти виконав завдання і вийшов на чемпіонат світу, то отримуєш довгостроковий контракт. Якщо зазнав невдачі, то ти теж повинен за це відповідати. Так що, на мій погляд, вашій команді зараз потрібен польський тренер, але не з довгостроковим контрактом. Для запрошення іноземців зараз не найвдаліший момент.