25 січня 2022 10:30

Артем ФЕДЕЦЬКИЙ: "Мені подобається, що в "Динамо" грають власні вихованці"

Колишній захисник збірної України Артем Федецький поділився своєю думкою про гру українських грандів - Динамо і Шахтаря.


- Чия гра вам подобається більше в цьому сезоні: Динамо чи Шахтаря?


- Хоча я і вихованець донецького Шахтаря і там пройшов досить хорошу футбольну школу, не стану кривити душею: мені не подобається, як працює де Дзербі в Шахтарі. Напевно, десь керівництво Шахтаря помилилося з приходом Де Дзербі, з тими коштами, які були витрачені на трансфери... це не той Шахтар, який я звик бачити.


Ми бачимо, що в Динамо в основі багато своїх вихованців і гра киян зараз багатьом імпонує. Я не враховую ставлення київських ультрасів до Луческу, як вони сприймають цей перехід після Шахтаря в Динамо, але те, що більше грає динамівська молодь і українські футболісти, мені це дуже подобається. Звичайно, хочеться, щоб так було і в Шахтарі. У них теж серйозна академія, яка може якісно посилити першу команду.


- Чемпіонство Динамо в минулому сезоні - сенсація чи закономірність?


- Я вже не пам'ятаю, скільки років поспіль Шахтар був чемпіоном. Динамо десь перервало гегемонію донеччан. Зараз буде цікава весна, тим більше що у Шахтаря і Динамо немає єврокубкових матчів і вся увага буде сконцентрована на внутрішньому чемпіонаті.


Динамо як минулорічний чемпіон захоче відстояти цей титул і підтвердити ще раз, що вони закономірно стали чемпіонами, а Шахтар захоче взяти реванш. Нас чекає досить цікава кінцівка. Ще раз повторюся, мені подобається, що в Динамо грають власні вихованці.


- У чому сила Луческу?


- Якщо говорити чисто про тренерські якості, не буду говорити про людські, то це один з топових тренерів. У нього своє бачення, для всіх хорошим не будеш. Хтось відчуває його підтримку, а з кимось він може зробити так, що людина зупиниться в розвитку і просто втратить себе, як футболіста.


Його сила в тренерському досвіді - він працював в Галатасараї, Фенербахче, ну і звичайно, з Шахтарем завоював в 2009 році Кубок УЄФА і зіграв багато матчів у Лізі чемпіонів. Цей досвід він переніс у київське Динамо. Футбол, який зараз показують кияни, схожий на той, який був у Шахтарі. Хто працював під керівництвом Луческу, неозброєним оком це бачить.


Не хочеться згадувати єврокубкові матчі, тому що це був провал, але у футболі все буває. Тому без ігор в єврокубках вся увага зосередиться на чемпіонаті і буде цікаво і гаряче.