25 січня 2022 09:17

Олег ФЕДОРЧУК: "Призначення Шевченка в Польщу схоже на прихід Петракова в збірну України, головне - щоб там не виявилося свого Малиновського"

Досвідчений український тренер Олег Федорчук В інтерв'ю Footboom прокоментував можливе призначення Андрія Шевченка на посаду головного тренера збірної Польщі.


- Особисто для мене це рішення Андрія абсолютно несподіване. За логікою йому потрібно було психологічно відновитися після досить важкого року, пов'язаного і з роботою в збірній, і з невдачею в "Дженоа". Проте, таке прийнято рішення. За сміливість йому однозначно п'ятірка, а ось по продуманості такого кроку, звичайно, є питання. Адже суперники у Польщі сильніші, ніж у нас, плюс до матчу залишається менше двох місяців.


Але іронія тут, на мій погляд, в тому, що цю ситуацію можна порівняти з призначенням Петракова в збірну України. Звичайно, Андрію побажаємо тільки успіху. Головне - щоб свого Малиновського там не виявилося, хоча це десь і польське прізвище (сміється).


А якщо без іронії, то ситуація для Шевченка дуже важка. У разі успіху можна повернути втрачені репутаційні позиції, якщо він пройде Росію. Знаєте, може поляки ще раз подивилися матч 1999-го року Росії з Україною, коли Шевченко забив чи не з центру поля. І подумали про себе: "А може, Шевченко щось знає?" (сміється).


- Ну вже з'явилися в мережі думки, що, мовляв, він свого часу поховав збірну Росії як футболіст, так тепер те ж саме може зробити і як тренер. Чи справді цей факт може стати для Шевченка додатковою мотивацією?


- Головне на цьому не зациклюватися, щоб таке не зіграло злий жарт. Тим більше, що зараз буде дуже непросто, збірна Польщі на цей момент не в кращих кондиціях, в команді йде зміна поколінь. А грати ще доведеться в Росії, на їхньому полі. І це буде вкрай складно. Тому якщо рішення прийнято, то Шевченка можна побажати, як і у випадку з Петраковим, витримати той неймовірний тиск, який неминуче. На Петракова воно було просто дикий, але він же витримав. І Андрію Миколайовичу також треба набиратися морального терпіння.


- Зараз у пресі йдуть розбіжності інформації з приводу майбутніх асистентів головного тренера польської збірної. Зокрема, сватають і Дудека, і Піщека. Чи позначиться це якось на позиції Шевченка, чи не буде він на їхньому тлі весільним генералом, який не має авторитет у команді?


- Якщо не залишати в штабі поляків, то за такий короткий період просто нереально буде увійти в курс справи, нормально адаптуватися в команді. У Шевченка намічається надекстремальна ситуація. Досвідчені тренери, думаю, на такий крок навряд чи б зважилися. А ось Андрій Миколайович повважав, що можна ще раз ризикнути. Два таких рішення поспіль дають підстави робити висновок, що Шевченко готовий до бою. Логіка не зовсім простежується, проте, працювати треба, а Польща - країна досить футбольна, де зараз грає, як я вважаю, найкращий на сьогоднішній день гравець у світі, Роберт Левандовскі. А для нашої країни, для загального розвитку футболу це однозначно великий плюс, ми будемо на слуху.


- Польські вболівальники вже вкрай негативно сприйняли таке можливе призначення в "Кадру". Може це завадити роботі Шевченка в команді?


- Не думаю, що це сильно завадить. За своїм тренерським досвідом можу сказати - через два-три тижні вболівальники переключаться на суперника, і їм буде вже не до Шевченка. Завжди будуть незадоволені тими чи іншими призначеннями, рішеннями керівних органів. Досить згадати, як свого часу у нас призначення Шевченка в ту ж збірну України багато хто не сприйняв. Так в будь-якій країні - одна група вболівальників хоче свого тренера, інший все одно, який там паспорт. Та ж Англія спочатку не була задоволена своїм наставником збірної. А взагалі ж зараз Андрію Миколайовичу треба буде менше читати і більше готуватися. Тим більше, що поляки - люди дуже емоційні, в куди більшій мірі, ніж у нас. А польська преса в чомусь схожа на італійську. І рішення польської Федерації, щоб був поруч хтось свій, в чомусь правильне. Воно десь політичне, але з метою згладити ситуацію.


Фото - ФК "Таврія"