22 січня 2022 09:13

Клуби Безуса і Соболя можуть позбавити ліцензії за "договорняки" і відмивання грошей

Відразу шість клубів бельгійської Ліги Жюпіле можуть позбавити професійно-технічного статусу і відправити в першу аматорську лігу. За інформацією Archysport, крім "Генка", "Стандарда", "Шарлеруа" і "Кортрейка", в їх число входять два клуби, в яких виступають українські футболісти – "Гент" Романа Безуса і "Брюгге" Едуарда Соболя.


Боси вищеназваних команд опинилися в центрі розслідування за підозрою у відмиванні грошей, хабарництві та організації "договорняків". Дана операція триває вже протягом чотирьох років, і за цей час правоохоронні органи провели чималу кількість обшуків і допитів.


Серед головних підозрюваних у цій справі знаходяться голова "Брюгге" Барт Верхаге і генеральний директор клубу Венсан Маннарт, голова "Шарлеруа" Мехді Баят, гендиректор "Гента" Мішель Луваги, голова "Стандарда" Бруно Венанці і гендиректор "Кортрейка" Маттіас Летерм.


Якщо функціонерів визнають винними, а вони до цього моменту будуть входити в ради директорів і мати пакет акцій своїх клубів – то ці команди позбавлять професійної ліцензії і відправлять в дивізіон любителів.


За регламентом, клубу можуть відмовити у видачі ліцензії, якщо "пов'язана з ним юридична особа була засуджена за відмивання грошей, торгівлю людьми або створення злочинного угруповання менш, ніж за три календарні роки до подачі заявки на отримання ліцензії".


У разі покарання клубів Безусу і Соболю швидше за все доведеться шукати для себе інші варіанти продовження кар'єри.