3 січня 2022 21:22

Олег ФЕДОРЧУК: "Боротьба за вакантне місце Миколенка в "Динамо" буде між Дубінчаком і Вівчаренком"

Відомий тренер і футбольний експерт Олег Федорчук у бесіді з кореспондентом Footboom висловив думку щодо кандидатів на позицію лівого захисника в "Динамо" після переходу в "Евертон" Віталія Миколенка. Нагадаємо, найбільш реальними кандидатами журналісти та експерти називають Олександра Караваєва, Костянтина Вівчаренка з команди U-19 і Владислава Дубінчака, який повернувся з "Дніпра-1", де виступав на правах оренди.


"За Вівчаренком я дивився не так багато ігор, але за своїм розумінням гри цей хлопець з дуже великим потенціалом. Дубінчак теж провів непогану серію матчів. А що стосується Караваєва, то тут питання позиції. Ми бачимо, як дуже жорстко Олександр Петраков прийняв по ньому рішення і перестав розраховувати на цього гравця в збірній. І це говорить багато про що. Думаю, що боротьба за вакантне місце лівого захисника в "Динамо" буде саме між Дубінчаком і Вівчаренком.


Але тут є одне "але". Мірча Луческу не працює так, як більшість тренерів. Ще багато футболістів і ветеранів "Шахтаря" говорили, що у нього своє розуміння, і якщо йому щось не сподобається, він відразу забуває про футболіста. Відповідно, його неординарні рішення можуть бути непрогнозованими. Взяти навіть ситуацію з Гармашем, погодьтеся, вона неординарна, важко вибудувати логіку прийняття рішення по цьому гравцеві.


Якщо ж виходити зі спортивної складової, то зараз йде така тенденція взагалі в світовому, не тільки нашому футболі, що гравці дуже швидко адаптуються, дуже швидко переходять звуковий бар'єр дорослішання. Ми бачимо по Забарному, по Сироті, коли футболіст U-19, минаючи U-21, потрапляє до складу першої команди і в збірну, стає ключовим гравцем.


Тому я б зараз не ставив когось однозначним фаворитом, що Дубінчака, що Вівчаренка. Сучасні молоді футболісти - вони без комплексів, у них немає моменту входження в команду. Взяти того ж Шапаренка: буквально півсезону, і через сезон це вже провідний гравець на ключовій позиції. Тому шанси вважаю рівними.


Обидва гравці - і Вівчаренко, і Дубінчак - добре підтримують свою атаку. І обидва дуже витривалі, різкі. За великим рахунком вони-модельні футболісти для цієї позиції. Може, в атлетизмі вони обидва поступаються Миколенку. І обидва, як на мій погляд, не зовсім добре грають на другому поверсі. Але це - проблема багатьох крайніх захисників, оскільки дуже часто футболіст, який багато бігає, в позиційній обороні має проблеми. Але при цьому обидва дуже технічні, володіють хорошою передачею і досить агресивні. І в обох є перспектива бути в збірній.


У будь - якому випадку, зрозуміти, що і як, можна буде після того, як почнуться офіційні ігри", - сказав Олег Вікторович.