17 грудня 2021 12:30

Сергій КОВАЛЕЦЬ: "Збірна України знову може виграти групу Ліги Націй"

Прокоментувати результати жеребкування Ліги націй, в якій збірна України наступного року зіграє з Шотландією, Ірландією та Вірменією, для zbirna.com погодився колишній півзахисник синьо-жовтих Сергій КОВАЛЕЦЬ.


— Сергію Івановичу, як вам гурт збірної України у Лізі націй?

— Ліга націй була створена для того, щоб не проводити контрольні матчі, до того ж тут дуже важливою є турнірна боротьба у групі та фінансова складова. Участь нашої збірної у змаганнях дивізіону А надовго запам'ятається українським уболівальникам. Цей досвід допоміг команді Андрія Шевченка у становленні. На цей турнір синьо-жовті приїжджали, як топ-команда. Тому зараз у нас знову є шанс виграти гурт та мати запасну можливість для виходу на Євро-2024.


— Майбутній турнір буде швидкоплинним. Наприклад, з 2-го по 14 червня доведеться зіграти чотири матчі. Наскільки складно це буде для наших футболістів одразу після закінчення сезону?

— Дуже багато залежатиме від тренерського штабу, який вони створять план підготовки до цих поєдинків.


- Шотландія та Ірландія схожі за своїм стилем команди, бійцівські, які демонструють силовий футбол. Наскільки важко буде у цих протистояннях, зважаючи на те, що нинішня збірна України більше славиться технічним футболом?

— За Андрія Шевченка ми навчилися грати зі збірними приблизно нашого рівня. Можна згадати Сербію, Швейцарію, Швецію, що діють у силовій манері, добре використовують довгі передачі, стандарти. У поєдинках із шотландцями та ірландцями важливо не програти єдиноборства, а в технічному плані, дійсно, ми виглядаємо краще, тому тут дуже важливим буде психологічний аспект при підготовці до цих поєдинків.


- Вірменія аутсайдер нашої групи?

- Ця збірна нестабільна. Вона може видати класний матч, а може провалити його. У чомусь мої слова підтверджуються їхнім виступом у минулому відборі ЧС, коли вірмени розпочали турнір із трьох перемог поспіль, а потім розгубили цю перевагу і на фініш дистанції прийшли лише на четвертому місці. Проте на цю збірну потрібно налаштовуватися максимально. У їхньому складі є група кваліфікованих виконавців на чолі з Генріхом Мхітаряном.


— Наступного року ми маємо зіграти з Шотландією три поєдинки…

— Тренери сильних збірних аналізують суперника, але завжди відштовхуються від гри своєї команди, тому, вважаю, і Олександр Петраков так вестиме підготовку до цих битв.


— Україна фаворит своєї групи у Лізі націй?

- Так. Але при цьому треба шанувати своїх опонентів. Тим не менш, найважливіші матчі відбудуться у березні. Якщо, дай Боже, ми вдало зіграємо у стикових матчах відбіркового турніру ЧС-2022, то поєдинки у Лізі націй стануть чудовою підготовкою до мундіалю.


Сергій ДЕМ'ЯНЧУК