14 грудня 2021 12:48

Алекс ВЕЛИКИХ: "Медовий місяць" між Шевою та вболівальниками закінчився, почалися трудові будні"

Відомий український скаут Алекс Великих, який багато років працює в італійському футболі, в бесіді з кореспондентом Footboom дав оцінку ситуації, яка склалася навколо головного тренера "Дженоа" Андрія Шевченка та вболівальників команди, які обрушили на українського наставника шквал критики. Перед українським наставником, нагадаємо, стоїть завдання збереження прописки в Серії А. Після п'яти турів з Шевченком на тренерському містку "Дженоа" не здобув жодної перемоги, лише один раз зігравши внічию і забивши тільки один м'яч. Після 17-ти турів команда з 10-ма очками знаходиться на 18-му місці в турнірній таблиці.


"Нинішня ситуація в "Дженоа" складалася не перший рік. З сезону в сезон команда боролася за прописку в Серії A, завдання колишнього власника було спрямоване на розкрутку і продаж гравців, в чому "Дженоа", безумовно, досяг успіху. Однак бажання вболівальників більш спокійно виступати в чемпіонаті, без страху вильоту з елітного дивізіону і все-таки якось поборотися і за можливість потрапити в єврокубки залишалося і наростало. Тому зміна власників клубу якраз і була зустрінута вболівальниками з ентузіазмом, нехай і дещо здивованим через раптовість даної події, фактично під час сезону і від не зовсім чіткого уявлення про конкретних власників компанії 777.


Нові власники почали зі змін в маркетинговому та економічному блоці клубу, і лише пізніше поглянули на блок спортивний в особі президента, спортивного директора і головного тренера. Так здійснився прихід Шевченка у вже сформовану команду, яка мала величезні ігрові проблеми під керівництвом колишнього тренера, які мав вирішити новий наставник.


Більшість уболівальників сприйняли прихід Шевченка в "Дженоа" як щось незвичайне, але значуща подія для клубу. Магія імені і показник статусності призначення як відображення високих очікувань від нових власників. Безсумнівно, календар матчів для нового тренера виявився гірше не придумаєш, проте надія, що струс для колективу може допомогти, була. Але Шевченко зустрівся не просто з проблемою слабкості складу, нерівномірності селекції, де є гравці дуже вікові і дуже молоді, але немає тієї середини, тих робочих конячок, на яких тримається клуб середняк, а з проблемою просто кадрів - травми викосили склад.


Шевченко йшов у "Дженоа" як рятівник, таким його бачили вболівальники, преса. І після перших ігор, без яскравого атакувального, але прагматичного, спрямованого на спробу здобувати очки футболу він не отримував критичних зауважень. Але дербі з такою ж проблемною "Сампдорією", у якої практично в день матчу заарештували президента клубу, а тренер, якби програв, то був би звільнений - ось цей матч і його хід стали ключовою точкою відліку, який зафіксував закінчення "медового місяця" між Шевою і вболівальниками, і поклав початок важких трудових буднів в очікуванні відкриття трансферного вікна.


Примітно, що вибір нового генерального директора, Йоганнеса Спорса, також викликає подив - німецький фахівець, який працював в Нідерландах, має допомагати тренеру комплектувати команду для боротьби за збереження прописки в Серії А, знання ринку якої вкрай важливо, а в тій ситуації, в яку потрапив "Дженоа" - надзвичайно важливо. Залишається сподіватися на агентську групу, близьку до клубу, яка може допомогти з гравцями для Шевченка", - сказав Великих.