5 грудня 2021 10:42

Тарас МИХАЛИК:"Циганкову і Шапаренку було некомфортно..."

Колишній гравець національної збірної України Тарас Михалик у бесіді з кореспондентом zbirna.com розповів, чим йому запам'яталися поєдинки за участю вітчизняних грандів і висловив свою думку про жеребкування плей-офф відбіркового турніру ЧС-2022.


- Мені довелося побувати на вчорашньому протистоянні в Луцьку між Вересом і Динамо, - сказав Михалик. - Потрібно відзначити, що кияни не відразу адаптувалися до твердого газону стадіону Авангард. Допоміг їм відчути впевненість у своїх силах швидкий гол, забитий Вербичем. Але хороша комбінаційна гра до киян прийшла тільки після перерви. Втім, гості заслужено взяли три очки.


Якщо відверто, то від Вереса і Львова в матчі з Шахтарем, я очікував більшого. Тим більше, що для городян події розгорталися вдало, саме вони відкрити рахунок. Але в другому таймі ситуація на полі кардинально змінилася: на лівому фланзі Мудрик буквально затерзав свого опонента. Потрібно віддати належне і Роберто Де Дзербі, який з першого дня роботи в Шахтарі довіряє 20-річному півзахиснику. До речі, Михайло чимось мені нагадує юного Андрія Ярмоленка. Той теж свого часу, відчуваючи довіру наставників, часто брав ініціативу на себе, може десь і перегравав, але з кожним поєдинком знаходив упевненість.


- Що можете сказати про рівень підготовки збірників Шахтаря і Динамо?


- Вони зіграли на своєму рівні, хоча було помітно, що Віктору Циганкову і Миколі Шапаренку не зовсім комфортно грати на такому твердому газоні.


- До речі, як вам результати жеребкування плей-офф раунду ЧС-2022, де синьо-жовтим у півфіналі доведеться з'ясовувати стосунки з шотландцями?


- Звичайно, добре, що на цьому етапі не попався хтось із топових збірних. Але з іншого боку мені не сподобалися висловлювання деяких експертів, які вважають, що українцям дуже пощастило з жеребом. Я б так категорично не стверджував.


Пригадується, коли ще сам виступав за збірну України, то в 2009 році в раунді плей-офф відбіркового циклу чемпіонату світу нам попалися греки і більшість фахівців заявляли, що нам вже можна замовляти квитки у фінальну частину турніру. Тим не менш, все закінчилося тим, що в гостях ми зіграли внічию, а вдома — програли. Це була одна з найболючіших поразок української збірної. Тому давайте обійдемося без шапкозакидательских настроїв.


- Чим небезпечні шотландці?


- По-перше, поєдинок пройде в Глазго і потужна підтримка вболівальників господарям буде забезпечена, а якщо взяти до уваги, що в поєдинках з шотландцями завжди багато єдиноборств, то це дуже вагома підмога. По-друге, оскільки матч відбудеться в кінці березня наступного року, то, швидше за все, ігрової практики буде побільше у шотландців. На цей фактор нашому тренерському штабу необхідно звернути особливу увагу. А, по-третє, шотландці - голодні до великих перемог і з мотивацією у них проблем не буде.


- Що синьо-жовті можуть їм протиставити?


- На мій погляд, українці більш майстровиті і досвідченіші. Головне не дати слабину при розіграші стандартних положень біля своїх воріт, оскільки шотландці хороші в цьому компоненті гри. І важливо не поступитися в бійцівських якостях. Потенціалу нашим провідним гравцям повинно вистачити, щоб схилити шальки терезів на свою користь.


Василь МИХАЙЛОВ