3 листопада 2021 21:50

"Сезар поводився зарозуміло, з ним "Олімпік" отримав нуль очок і нефутбольну атмосферу в роздягальні". Гельзін відповів на претензії екс-тренера

Відомий український підприємець і футбольний функціонер Владислав Гельзін розповів про невдалий досвід співпраці з колишнім гравцем Реала Жуліо Сезаром, який провів лише чотири матчі в статусі головного тренера Олімпіка в 2019 році.


Сезар повернувся в український футбольний простір з низкою претензій на адресу Гельзіна, зокрема, звинувачуючи главу клубу у втручанні в усі без винятку процеси:

"В "Олімпіку" президент хотів бути і тренером, і спортивним директором, і навіть гравцем. Це неможливо. В таких умовах, приведи хоч Гвардіолу або Моурінью, вони не зможуть себе реалізувати", - розповів Сезар.

Дотримуючись основоположних принципів журналістики, редакція FanDay зв'язалася з Владиславом Гельзіним, щоб з'ясувати його версію подій, що відбувалися в Олімпіку.

"Атмосфера була напруженою, на мене вийшли самі футболісти і сказали, що у нас біда"

"Ніхто ніколи не ліз у тренувальний процес, про це ви можете запитати у будь-якого тренера за двадцятирічний період існування футбольного клубу Олімпік. Знаєте як, потрібно самому брати свисток, секундомір і йти тренувати. Чого ми ніколи не робили - для цього у нас є тренери, яких ми беремо і довіряємо.

Жуліо Сезара нам порадили як тренера, тому що він грав у великих клубах. Приїхав агент, ми з ним провели переговори.

І агент сказав, що під цього тренера у вас буде ось такий ряд футболістів.

Позначив, які саме футболісти. Звичайно, названі тоді гравці нас би посилили. Та й не тільки нас, а багато клубів, які в той час грали в УПЛ.

Але сталося так. Коли ми підписали контракт з Сезаром, то жоден з цих футболістів до нас не приїхав. Таким чином, цей агент нас просто заманив. Але нічого страшного, ми почали привозити своїх футболістів.

У той же час Сезар прибрав тих гравців, яких ми вважали лідерами і могли скласти конкуренцію іншим. Виходило, що ми довіряли тренеру, прибирали тих футболістів, про яких він говорив, і набирали тих, про яких він так само говорив.

І що ми в підсумку отримали? Нуль очок і нефутбольну атмосферу в роздягальні.

Атмосфера була напруженою, і на мене вийшли самі футболісти і сказали, що у нас біда. У тренувальному процесі, в нефутбольних процесах і особистих відносинах між тренером і гравцями.

Ось і весь мій коментар. Якщо було б все добре, Сезар би сказав, що все добре. А так він взяв нуль очок-ну що він може говорити? Є ж показник командної гри, показник взятих очок. А там не було ні того, ні іншого, та ще й колектив, який у нас завжди славився хорошою атмосферою, був розламаний.

- Відповідно, Жуліо Сезар і був звільнений.

- Ну звичайно. Якщо самі футболісти мені говорили, що ми з ним не витягнемо Прем'єр-лігу, не взявши ні очка.

- Хизувався Жуліо тим, що він світова зірка, яка пограла в Реалі, і його всі знають?

- Ну зі мною він так себе не вів, А ось з хлопцям близьких взаємин у нього не було. Та навіть не близьких, просто хороших робітників. Він не повівся як тренер, який прийшов і переконав хлопців, що може за собою повести. Не знайшов потрібні слова, а ніс його був трохи задрат. Такий у нього стиль спілкування - зарозумілий.

А потім до нас прийшов Вісенте, так хлопці були за нього - це просто як приклад.

Прийшов іноземний тренер, налагодив атмосферу і тренувальний процес.

Футболісти були за нього, а він знайшов і підхід до хлопців і в роздягальні, і на футбольному полі. Була видна командна гра. Нехай ми брали і не дуже багато очок, але хлопці були за нього, а це дорогого коштує.

З Сезаром же був все навпаки на всіх етапах. У всьому, за що він брався, отримував негативний результат.

- Ви знаєте, особисто мені здається, що ця людина запам'яталася в українському футболі лише гучною історією з поїданням котячих консервів.

- Так, це було, і це смішна історія.

- Зла Ви на нього не тримаєте?

- Та про що ви говорите, яке зло. Приїхав чоловік, мені розписали, що він дуже грамотний, пройшов якісь курси, хоче тренувати і щось довести. Мовляв, під нього приїдуть футболісти, бо він був зіркою.

Зробили таку картинку, що міг погодитися будь-який клуб. А замість цієї картинки не виявилося нічого-просто нуль.

"Через" тарганів" у Федерації футболу мій футбол у мене ніхто не відбере"

- Владиславе Григоровичу, як вам нинішній Олімпік і які Ваші плани щодо футбольної діяльності?

- Зараз я у творчій відпустці, але, звичайно, стежу за Олімпіком. Більше двадцяти років клубу-це частина мого життя. Я його створював і проходив з ним всі етапи — від тренувань, участі на чемпіонаті області, потім Друга ліга, Перша і вище — Прем'єр-ліга. Тому я переживаю за клуб і хочу, щоб він існував і далі.

Вважаю, що навіть з нинішнім складом команда грає непогано.

Ми хотіли, щоб клуб залишився в Прем'єр-лізі, але поки вибрали цей шлях. Поки так.

А що стосується мого повернення у футбол, повторю, через якихось тарганів, які керують Федерацією футболу, мій футбол у мене ніхто не відбере. І звичайно, незабаром я сподіваюся повернутися в футбол.

- Що зараз відбувається зі стадіоном Олімпіка в нинішніх донецьких реаліях?

- Забрали наш стадіон, забрали нашу базу. Одне радує, що там зараз тренуються діти.