13 жовтня 2021 15:01

Олександр ЗАВАРОВ: "Українці і боснійці однаково заслуговують путівку на чемпіонат світу"

Колишній півзахисник київського "Динамо", туринського "Ювентуса" і збірної СРСР не з чуток знає про специфіку роботи в тренерському штабі збірної України. У ньому він працював протягом п'яти років - як одним з асистентів, так і в.о. головного тренера. Виходячи зі свого досвіду Олександр Заваров поділився думками з Meta-ratings.com.ua про найближчі перспективи нашої національної команди.


- Як розцінюєте шанси на потрапляння до фінальної частини чемпіонату світу 2022 в Катарі?

- Вся боротьба ще попереду. Шанси у збірної України є, вони ніколи не пропадають. Все залежить від самих футболістів і тренерського штабу. У групі склалася така ситуація, коли багато пов'язано не тільки з результатом поєдинку в Боснії, а й результатів матчів за участю конкурентів. Ясна річ, що хотілося б сподіватися тільки на себе, але виходить, що потрібно чекати результати двох інших ігор: Боснія і Герцеговина – Фінляндія і Фінляндія – Франція. Я думаю, що за три дні до матчу українців в Зеніці збірна Франції обіграє Казахстан і достроково вийде у фінальну частину світової першості, а в останній грі з Фінляндією Дідьє Дешам виставить резервний склад. Але як би там не було, а нашій збірній потрібно обігравати боснійців і розраховувати, що фіни втратять очки з французами.

- Що скажете про вчорашній поєдинок на "Арені Львів"? Нашій збірній не вистачило везіння або все закономірно?

- Думаю, що все у справі, так як були обопільні атаки як з одного, так і з іншого боку. Як завжди, реалізація гольових моментів нашими футболістами не була такою, як хотілося б. Втім, як і боснійцями. Так що нічийний результат цілком закономірний. Цей матч показав, що обидві команди за своїм рівнем заслуговують однакових шансів на поїздку в Катар.

- Якщо говорити в цілому, як оцінюєте гру нинішньої збірної України?

- У нашої національної команди є хороша перспектива, так як її футболісти мають потенціал. Звичайно ж, потрібно сподіватися на те, що вони будуть розвиватися. Спочатку показуючи якісну гру в своїх клубах, а вже потім отримувати можливість демонструвати це і в збірній.

- Чи пам'ятаєте на своєму футбольному віку таку велику кількість нічиїх за один календарний рік? Чим пояснили б нічийний синдром збірної України в 2021-му?

- Ні, не пригадую. З одного боку можна розцінювати стільки нічиїх як якесь нещастя, а з іншого-ніби як пощастило. Збірна України в грі проти кожного суперника налаштована щоб не пропустити, а якщо раптом вийде, то забити. Через це відповідно і багато нічиїх. Це унікально! Адже команда, яка хоче пробитися у фінальну частину чемпіонату світу повинна частіше брати максимум очок. Думаю, що вся справа в тактиці "аби не програти".


В'ячеслав Кульчицький