12 жовтня 2021 09:46

П'ятнадцять фактів, які слід знати про Едіна Джеко


Олег МОРОЗОВ "Футбольний клуб"

Лідер збірної Боснії і Герцеговини Едін Джеко – справжня легенда, до якої на батьківщині ставляться з не меншим трепетом, чим ми до Андрія Шевченка. У свої 35 Джеко залишається найнебезпечнішим гравцем своєї національної команди - про це безсумнівно повинні пам'ятати наші футболісти, коли у вівторок протистоятимуть йому на "Арені Львів".


А тепер - ключові і, можливо, невідомі вам факти з насиченої титулами і досягненнями біографії досвідченого снайпера.

1. Вдома Джеко частенько називають боснійським діамантом або просто діамант. Це до багато чого зобов'язує прізвисько прилипло до футболіста в 2009 році з легкої руки коментатора Мар'яна Михайловича, який прийшов в екстаз після голу, який 23-річний Едін забив у ворота Бельгії (4:2) в рамках відбору ЧС-2010.

2. У 21 рік Джеко вперше зіграв за збірну своєї країни. Сталося це 2 червня 2007–го, у зустрічі з турками - майбутніми півфіналістами Євро-2008. На 45-й хвилині дебютанту вдалося відновити рівновагу ударом під поперечину - 2:2, а перед самим фінальним свистком боснійці вирвали перемогу. Старт міжнародної кар'єри вийшов - що треба!

3. Якщо вже ставати кращим бомбардиром своєї збірної, то робити це ефектно. Саме так і вчинив Джеко, тричі розписавшись у воротах Ліхтенштейну у вересні 2012-го (8:1). Того дня він довів рахунок своїм голам за Боснію і Герцеговину до 24, на два точних удари випередивши Елвіра Болича і Звездана Місімовича. А через 6 років, 11 вересня 2018 року, Джеко вийшов на перше місце в списку гвардійців боснійської збірної: гра проти Австрії, дозволила йому обійти Еміра Спахіча, який зупинився на позначці в 94 гри. Сьогодні в активі Джеко 117 матчів і 60 голів у складі національної команди.

4. Гольовий досягнення Едіна не обмежуються національними розбірками. В сезоні-2011/12 боснієць став першим футболістом "Манчестер Сіті", оформив покер у вищому англійському дивізіоні. І покер цей, прийшовши на гру з " Тоттенхемом "(5:1), виглядав просто ідеально: форвард забивав і лівою (двічі), і правою, і головою.

5. Джеко довгий час користувався в Боснії і Герцеговині любов'ю, але кваліфікація ЧС-2014 просто-таки звеличила його в очах співвітчизникiв. 10 голів бомбардира дозволили збірній виграти свою відбіркову групу і вперше пробитися на світовий форум. З Бразилії, куди нападник теж без свого м'яча не поїхав, вразивши ворота Ірану (3:1).

6. В сезоні-2008/09 "Вольфсбург", в якому блищав Джеко, став чемпіоном Німеччини, а боснієць при цьому, забивши 26 м'ячів, всього на два точних удари відстав у суперечці снайперів від свого партнера бразильця Графіте. Цей дует нападників донині залишається найуспішнішим в історії Бундесліги.


7. Можливо, про це знають не всі тифози "Інтера", за який зараз виступає Едін, але в дитинстві їх зірковий новачок просто марив "Міланом" і обожнював Андрія Шевченка. Про це, до слова, боснієць сам нагадав у 2011-му, коли його "МанСіті" приїхав до Києва для зустрічі з "Динамо" в рамках 1/8 фіналу Ліги Європи. Джеко тоді провів на полі всі 90 хвилин, але відзначитися не зумів - зате це зробив його кумир! Саме Шева, старший Едіна на 10 років, відкрив рахунок у тій грі, поклавши початок перемозі киян – 2:0.

8. Свого першу і останню на сьогодні червону картку у складі боснійської збірній Джеко отримав 13 листопада 2016 року у виїзному відбірковому матчі ЧС-2018 проти Греції. Розгніваний жорсткою опікою Кіріакоса Пападопулоса капітан гостей вхопив кривдника за труси і приспустив їх до колін. Як підсумок "гірчичник", який виявився для Едіна другим. Пападопулос, до слова, і зовсім напрацював на пряме видалення.

9. В 2011 році "МанСіті" заплатив за Джеко "Вольфсбургу" 32 мільйони євро. На той момент це був другий за величиною трансфер в історії "городян" – великих грошей коштував їм лише бразилець Робіньо. Перехід Джеко став шостим за величиною в історії АПЛ і першим серед усіх продажів, зроблених клубами Бундесліги.

10. В це складно повірити, але на старті своєї кар'єри, в рідному "Желєзнічаре", Едін близько трьох сезонів діяв в середині поля. І виглядав при цьому вкрай блідо, не подаючи будь-яких особливих надій. Лише змінивши клуб, і будучи переведеним в напад, хлопець перетворився на того самого Джеко, якого ми знаємо, - впевненого в собі і вибачающого помилок стерв'ятника.

11. Напевно, в Боснії немає сім'ї якої не торкнулася б війна, що палахкотіла на території новоствореної Республіки з 1992-по 1995 рік. Багато людей втекли з охопленого вогнем Сараєво, але рідні Едіна переїжджати відмовитися. У пошуках притулку вони перебиралися з одного будинку в інший, і у підсумку хлопчик період з 6 до 12 років провів у підвальній квартирі, малючи всього одну спальню, разом зі своїми бабусею, дідусем і ще 12 членами сім'ї. Через десятиліття Джеко став першим послом ЮНІСЕФ в Боснії і Герцеговині.

12. 3 березня 2018 року Едін Джеко забив свій 50-й м'яч за "Рому", оформивши дубль у матчі проти "Наполі" (4: 2). Це дозволило нападнику стати першим футболістом, який відзначився півсотнею голів у трьох чемпіонатах "великої п'ятірки" – Бундеслізі (всього - 66), Прем'єр-лізі (50) і Серії А (91).

13. Недовго чеський тренер Iржі Плішек, який пропрацював у "Желєзнічарі" оком побачив в Едіні незвичайний потенціал і настійно порекомендував купити його своїм знайомим з "Теплиці". Ті й купили. Отримані за 18-річного хлопця 25 тисяч євро його колишні боси порахували манною небесний. "Ми немов виграли в лотерею", - не приховував свого задоволення один з них. Звідки йому було знати, що всього через два року німецький "Вольфсбург" викладе" Тепліце " за 4 мільйони!

14.
В "Інтер" нинішнього літа Джеко перейшов у статусі вільного агента, що не завадило йому по ходу сезону вийти в кращі бомбардири команди. 35-річний ветеран забив 6 м'ячів у семи іграх серії А, в суперечці снайперів якою зараз ділить лідерство з чемпіоном Європи Чіро Іммобіле з "Лаціо".

15. Едін надзвичайно активний у соціальних мережах. За його аккаунтом в Твіттері, що налічує вже понад 2 000 меседжів, стежать півтора мільйона вболівальників. І їх число продовжує зростати!