10 жовтня 2021 10:47
22

Блогер: "Петраков - найбільш великий український тренер. Малиновський і Зінченко, мабуть, найбільш переоцінені українські футболісти"

Блогер Михайло Смоловий в своєму телеграм-каналі розбирає гру збірної України з Фінляндією.


Фінляндія 1: 2 Україна
xG графік


Петраков - найбільший український тренер, мабуть, найбільш недооцінений серед ровесників. Малиновський і Зінченко, мабуть, найбільш переоцінені українські футболісти! Вони всю дорогу грали за збірну без пристрасті і бажання - гроші для них важливіше душі!


Ну, все, обов'язкову програму виконав. Приблизно так починалися 9 з 10 заміток про матч. Хочеться вірити, що в tg люди зібралися не заради першого абзацу, а заради того, що далі...


У кожного своя правда, але так було з початку століть. Можна відобразити моменти з пресингом, зображуючи вселенський екстаз. Чому ні? Але ще Лобановський працював над мінімізацією впливу рандому на результат: це вважав головним завданням.


Спеціально виділив на графіку ключовий момент матчу - добивання Араюрі штрафного після сейву П'ятова. Не згоден, що він заслуговував такий високий коефіцієнт: так, це big chance в умілих ногах, але нарахували забагато. На виході у фінів два великих моменти (більше 0.2 xG):
- гол Пуккі після кутового
- це добивання Араюрі після штрафного


Наш тренер сказав, що вивчив суперника досконально, а ми віддали два моменти в «сильній фінській дисципліні» - на стандартах. І це не круто, якщо так ретельно вивчали.


Модель розпізнає у фінів два крутих моменти, які крутіші двох наших, тому й логічно, що симуляція віддає їм 66.9% переможних результатів у матчі.


Удар Ярмоленка - це щось видатне! І треба чесно говорити: це наша велика удача. Гол - майстерність окремого футболіста тут і зараз виконати з такої відстані. Звичайно, Андрій здатний на таке, але не в кожному матчі, щоб розраховувати на довгій дистанції на такі м'ячі (як колись розраховували на Леднева в Зорі). Факт: симуляція цього удару 100500 разів не дає гол 100500 разів. Звідси і тільки 13% на перемогу у нас. Ще 20% симуляцій завершилися нічийним результатом.

У нас теж два big chance моменту:
- 15 ' Яремчук (0.22 xG)
- 34 ' гол Яремчука (0.36 xG)


Решта "на любителя" від 0.01 і до 0.09.


Плюс ще 0.17 xG - удар Корнієнко в клатчі. У фінів же один тільки гол Пуккі з короткої дистанції оцінили в 0.71 xG - вище, ніж два наших кращих моменти разом. Звідси логіка моделі більш-менш ясна. Імовірність Пуккі забити свій вище ймовірності Яремчука забити свій.


Модель не оцінює "щирим" чи був футбол, модель переробляє значення і кількість ударів.


Наша збірна провела 12 (!) контратак, в них було нанесено 6 ударів з 14 в матчі (42.9% від усього обсягу):
- 15 ' згаданий вище момент на 0.22 xG
- 38 ' удар Циганкова на 0.05 xG
- 49 ' удар Ярмоленка на 0.03 xG
- 59 ' удар Яремчука на 0.09 xG
- 90'+ 4 удар Корнієнко на 0.17 xG
- 90' + 6 удар Шапаренко на 0.02 xG


Сумарно ми ходили по лезу ножа заради 0.58 xG на 6 ударах. Іронія, що в позиціонці у нас створено в моментах на...0.55 xG.

Подяка хлопцям з Футбол в Цифрах за хТ. Штуку цікаву, але в наших широтах незрозумілу для 99% населення. У двох словах:
- створюється нон-шот модель на основі всіх передач в матчі
- є передачі, які підвищують ймовірність забити гол, а є передачі, які її знижують
- журналісти радянського гарту часто кивають на xG, мовляв бувають же моменти, де не було удару, ось для них і створюють нон-шот моделі
- хТhreat (xT) якраз одна з таких моделей, яка допомагає систематизувати пасову роботу


Розклад такий:
- збірна України грає в еталонний бей-біжи на відкритий простір до пори і створює 1.17 хТ
- збірна Фінляндії, яка грає в невластивий для них позиційний напад створює...1.20 хТ


Для чистоти експерименту віднімається значення передач з кутових і аутів.

Простою мовою: не найсильніший позиційний напад Фінляндії за якістю наближення м'яча до чужих воріт не поступився нашій супер-пупер контратакуючій доктрині, пов'язаній з купою ризиків.

Саме так і варто ставитися до цього результату і показаної грі:
- наша оборона не виглядала монолітом, якісніший опонент краще б використовував виконану фінами пасову роботу.


- наша атака при наявності простору не змогла розмазати суперника, як гній з черевика об бордюр (або як Баварія розвалила Динамо); були т. зв.» передумови«, але вони не були доведені "до розуму"; проти більш статусних збірних шанси на це будуть ще менше

Тому радіємо перемозі, як радів Шахтар у Суперкубку. Але не забуваємо, що вже в наступній важливій грі Шахтар не зміг забити Інтеру, а потім і нам в матчі УПЛ. Передумови чому Шахтар не забив Інтеру і Динамо були закладені в переможному результаті 3:0, але їх проігнорували. Чи сподіваюся я, що схожі передумови не будуть проігноровані Петраковим? Ні. Він такий і буде будувати гру плюс-мінус також в стилі форсування Дніпра в WWII. Жертви будуть: it's not a matter of luck, it's just a matter of time.


Боже, какой бред... Да имей наши хоть одного классного игрока впереди и фины получили бы штук 5! А так завершения атак не получались ( раз 10 ) только из-за недостатка техники и класса.
Сховати
Ждем_перезагрузку_состава, плюсую. Но, от того, что ты часто пишешь фигню, народ уже на любую твою реплику реагирует минусом)
Сховати
Ватель, народ ведется на вот таких жуликов как миша-блоггер. Ему надо бред писать чтоб хайпить свой кАнал. А чтоб бред выглядел хоть как-то правдоподобно - высасывает из пальца ( WyScouta ) какие-то гомно-цифры и лепит их.

Насчет того что я пишу фигню - не согласен. Все реально. Что бы ни написал - оно так и происходит. Ибо огромный футбольный опыт.
Посмотри что этот шизик вкладывает людям в головы:

"Модель распознаёт у финнов два крутых момента, которые круче двух наших, потому и логично, что симуляция отдаёт им 66.9% победных исходов в матче.

... Факт: симуляция этого удара 100500 раз не даёт гол 100500 раз. Отсюда и только 13% на победу у нас. Ещё 20% симуляций завершились ничейным исходом."

13% на победу у нас! Ну, не бред? Когда фины могли получить штук пять, будь у нас впереди хоть один Заваров или Еременко. А так все супервыходы запороли...
Знатно Миша Пердакова и его поціновувачів потролил! +100500!!!
Сховати
DrDK, расстроился небось, болезный, победе сборной? Как же, сука, не укладывается вчерашняя победа в доктрину "малинодрочеров"! Уже заготовлены были запасы дерьма. И куда их теперь девать будете? Ждать Украина-Босния? Ну-ну...
Сховати
Santos, ай красиво сказал))) Доктор уже наверное укололся от такого нежданчика...