2 жовтня 2021 16:59
1

Ретро. Як коммодор Лобановський без дозволу Москви революцію здійснив

Юрій Корзаченко, «Футбольний клуб»


Мюнхенська «Баварія», днями яка викладала досить жорсткий урок нинішнім київським динамівцям, одного разу змусила почервоніти їх попередників з великої команди Валерія Лобановського зразка другої половини 1980-х. Почервоніти нема за гру і результат. У буквальному сенсі. І той епізод динамівської історії символізував справжню революцію, прорив, перехід клубу у нову реальність. Почалося все з того, що в планах підготовки до сезону 1987 года, яку чемпіон СРСР і володар Кубка кубків європейських країн починав в перші дні січня в західнонімецькому Руйті, виник турнір з міні-футболу.


ТАСС скупо повідомляв: «Динамо» переконливо переграло нідерландський «Аякс» (4:0), потім розгромило австрійський «Тіроль» (6:2), зігравши в нічию зі «Штутгартом» (2:2), зберегло перше місце в групі і вийшло у фінал змагань, де зустрілося з мюнхенською «Баварією». «Вигравши в напруженому фінальному матчі у чемпіона бундесліги ФРН« Баварії »(Мюнхен) з рахунком 5:3, київське« Динамо »завоювало перемогу в міжнародному турнірі з міні-футболу, який завершився в Мюнхені, - говорила підсумкова замітка. - На матчі, що проходив в залі олімпійського комплексу столиці Баварії, було присутнє 11 тисяч глядачів».


undefined


У телефонному інтерв'ю «Спортивній газеті» Валерій Лобановський розкрив деякі подробиці баталій під мюнхенської дахом: штучне покриття, майданчик - 45 на 22 метри, бортики з врізаними в них воротами, формат - п'ять гравців у полі плюс воротар, два тайми по 14 хвилин з хвилинною перервою. Проводили по два матчі в день, при заповнених трибунах. Вболівальники, викладаємо по 45 марок за квиток, в накладі не залишилися. Чого коштувало тільки розвиток подій у вирішальному поєдинку: після першої половини - нічия 1:1, за шість хвилин до фінальної сирени «Баварія» попереду - 3:1, підсумок - 5:3 на користь гостей, у яких двічі відзначився Михайличенко, по разу - Дем'яненко, Заваров і Яковенко.


Фінал припав на день народження Валерія Васильовича, якого футболісти і вручили виграний трофей. «Організатори спочатку не хотіли його віддавати, оскільки приз цей перехідний, - розповів іменинник журналістам. - Але, мабуть, гра динамівців настільки сподобалася, що нашу команду запросили на цей турнір і наступної зими. Домовилися, що привеземо кубок додому, покажемо киянам, а через рік повернемо мюнхенцям. Можливо, на кілька днів ... » Щоб взяти реванш за поразку в залі, «Баварія» провела з «Динамо» спаринг і на природному газоні рідного «Олімпіаштадіону». І таки виграла - 3:2 (Хенесс, Пфлюглер, Бреме - Євтушенко, Яковенко).

«Умови були поганими, морозна погода до 15 градусів нижче нуля, жорстке, замерзле поле. Глядачів було небагато - близько трьох тисяч». Чергову інформацію про підготовку чемпіона країни до сезону тижневик «Футбол-Хокей» супроводив фотографією агентства DPA: ігровий момент за участю Дітера Хенесса і Олега Кузнєцова.

undefined


Найдоскіпливіші з читачів напевно звернули увагу на одну деталь сніжно-білої форми динамівця: символ на грудях і нижче - якийсь текст в рядок. Сумніви і напевно навіть підозри посилилися після багатостраждального виїзного матчу чвертьфіналу Кубка чемпіонів з «Бешикташем»: п'ять м'ячів турецькому чемпіону відвантажили добре знайомі гравці в футболках з голочки з абсолютно незнайомою написом Commodore!


«Свою команду ми дізналися не відразу, - погоджувалася з читачами «Спортивна газета», тут же присвячуючи їх в суть нововведення. - Відтепер міжнародні матчі динамівці проводитимуть у формі з рекламою відомої західнонімецької комп'ютерної фірми «Коммодоре». Про подробиці цієї угоди варто поговорити окремо, що ми з часом і зробимо. Красномовний сам факт - продукцію цієї ж фірми рекламує також один з найсильніших клубів Європи, мюнхенська «Баварія».


На жаль, ніякі подробиці першого в історії радянського футболу подібного контракту по гарячих слідах так і не спливли. Мабуть, не всі і не для всіх було так однозначно, раз кілька місяців по тому в буклетах, випущених до 60-річчя «Динамо», на фотографіях напис Commodore зафарбовувати вручну, фломастером, і лише потім продукція надходила в продаж.


undefined

Через багато років про «закулісся» тієї мюнхенської історії повідав нинішній віце-президент «Динамо» зі зв'язків з громадськістю, авторитетний журналіст і метр телерепортажу Олексій Семененко.


«Турнір з міні-футболу, само собою, був комерційним, про що в радянській пресі воліли не згадувати, - розповідає Олексій Михайлович. - Однією з пропозицій організаторів на адресу київського «Динамо» було провести всі поєдинки змагань, а заодно і наступний спаринг з «Баварією» на великому полі, в футболках з рекламою Commodore. Під патронатом цієї компанії турнір, власне, і проходив. Такі кроки могли тоді здійснюватися лише за погодженням із високого спортивного начальства, що засідав в Москві. Але Валерій Васильович ні з ким із чиновників узгоджувати нічого не став. Більш того, за підсумками виступу команди в Німеччині було прийнято взаємовигідне для клубу і рекламодавця рішення: провести під тим же брендом залишилися зустрічі Кубка чемпіонів».


Можна припустити, що Москва ні за що б не дала Лобановському дозволу на цю рекламну крамолу. Який «Комодор», якщо всього за пару років до цього в Регламент всесоюзних змагань з футболу був включений пункт, який наказував би учасникам виступати тільки у формі вітчизняного виробництва! Ця ідіотська норма визріла як «думка громадськості», обуреної тим, що в сезоні-тисяча дев'ятсот вісімдесят чотири московські торпедовци вирішили похизуватися в майках з написом Torpedo на грудях. Напередодні 40-річчя святкування перемоги над фашизмом це був відвертий виклик, посилюється тим, що форма з латиницею для автозаводцев виготовлялася західнонімецької компанією Adidas.


Трилисник з смужками - знаменитий торговий знак одного з кращих виробників спортивного екіпірування - ховали тоді під емблеми клубів, зашивали клаптями або просто заклеювали пластиром. Але ж у випадку з «Динамо» і Commodore фігурувала не тільки «ідеологічна» підгрунтя - йшлося про валютному контракті. А вже сама спроба заробити щось в обхід невсипно бдівшіх інстанцій-паразитів була чревата «оргвисновками».


undefined

Інший би остерігся, але тільки не Лобановський. Вельми символічно, що флотське звання комодор відповідає сухопутної ступеня - між полковником і генерал-майором. Так що на тлі «перебудовних» вітрів Залізному Полковнику, як часто називали Валерія Васильовича на Заході, гріх було не зробити рішучий крок вперед. Відомий своїм ставленням до московських руко-водіям, він все частіше і наполегливіше просував ідею організаційних змін в радянському футболі. У тому числі і через близьких до нього журналістів.


Зовсім не випадково, мабуть, через кілька днів після динамівської «прем'єри» Commodore на сторінках «Вечірнього Києва» під рубрикою «Полемічні нотатки» вийшла стаття Валерія Мирського, в якій, зокрема, були й такі рядки.


«Київське «Динамо» за останні 20 років привезло спорткомітету стільки валюти, скільки, напевно, вистачило б на зведення мармурового стадіону. Але у самої команди все ще немає коштів, щоб побудувати свою спеціалізованої школи другого зелене поле ... Сьогодні вже не тільки футболісти розуміють, що їхнє відомство надходить по відношенню до них несправедливо. Протиріччя між всенародної зацікавленістю в підвищенні якості футболу для глядачів і егоїстичним бажанням спортивного відомства використовувати футбол з мінімальними витратами коштів і інтелекту стало особливо гострим в дні перебудови всього економічного механізму господарювання і розширення демократії».


... Заради великої мети можна було іноді знехтувати принципами. Тим більше, що Лобановський не раз озвучував своє кредо: принципам не змінюють - їх вдосконалюють. Наставник «Динамо», що не визнавав у футболі дрібниць, був надзвичайно забобонний щодо ігрової форми. Навряд чи знаючи про це, організатори Commodore Cup-87 дуже ризикували, пропонуючи вдягнути підопічних Валерія Васильовича в футболки ... біло-червоного забарвлення. Мабуть, рішення приймалося спонтанно, «на коліні», і «Динамо» одягнули в один з тренувальних комплектів «Баварії» (труси і гетри залишилися біло-синіми). Але, по-перше, турнір був виставковий, по-друге - гешефт і справді представлявся вигідним. Цифр так ніхто і не озвучив, але, крім призових за перемогу в турнірі і рекламних бонусів, кожен член київської команди привіз додому по комп'ютеру.


А вже коли з новим спонсором «Динамо» в першому ж поєдинку розгромило «Бешикташ», співпраця остаточно можна було визнати успішним. Може, і на суперкубкові дуель проти «Стяуа» коштувало вийти з Commodore на грудях? .. Тим, що в півфіналі Кубка чемпіонів -1986 / 87 кияни поступилися «Порту», засмутилися не тільки Лобановський і його команда, а й комп'ютерники з тепер вже не чужий для нас фірми. Який фінал міг бути у головного єврокубка: «Баварія» - «Динамо»; і обидва клуби - носії реклами Commodore! Мрія спонсора (навіть при тому, що в безпосередній битві за трофей суперники на вимогу УЄФА не мали права використовувати на формі логотипи компаній, це правило діяло до 1995 року). Не склалося. Як не вийшло і у мюнхенців завоювати свою четверту чемпіонську амфору, як і в обох поєдинках проти киян, португальці виявилися сильнішими - 2:1.


undefined
.

Втім, «Комодор» свої дивіденди явно зібрав. Скажімо, матч-відповідь «Динамо» і «Бешикташа» в Києві привертав увагу не стільки суперництвом команд (після 5: 0 в Туреччині все було ясно), скільки передувала зустріч церемонією вручення Ігорю Бєланову «Золотого м'яча» тижневика France Football як кращому гравцеві Европи 1986 року. І розійшлися по всьому світу кадри повинні були символізувати: з Commodore футбольний комп'ютер Лобановського буде ще потужнішим. У ті роки саме поняття «комп'ютер» для радянських громадян було чимось з творів наукової фантастики. Можливість перетворити звичайний телевізор в багатофункціональний «гаджет» вражала уяву навіть більше, ніж здатності вже більш доступних відеомагнітофонів.


Сьогодні викликає іронічну посмішку основна характеристика найпопулярнішого з пристроїв Commodore - 64 кілобайт оперативної пам'яті, але на той момент продукція користувалася шаленим попитом. Компанія Commodore International (не німецька, а американська, зі штаб-квартирою в Честері, штат Пенсільванія) випустила свій «64-й» на ринок в серпні 1982 року по ціні 595 доларів. За наступні 12 років продадуться понад 17 млн. Комп'ютерів, що забезпечить цієї моделі місце в Книзі рекордів Гіннесса. Для C64 було створено близько 10 тисяч різних програм, включаючи засоби розробки, офісні додатки та ігри, серед яких особливе місце займали футбольні симулятори.

undefined

І у великому футболі Commodore діяв з розмахом. Саме ця компанія стала першим глобальним спонсором: крім «Баварії» і «Динамо», її логотип і назви окремих продуктів на стику 1980-х і 1990-х років красувалися також на формі «Челсі» і «Парі Сен-Жермен». За сумною іронією долі, в тому ж сезоні, коли три з чотирьох цих клубів виявилися в одному квартеті Ліги чемпіонів, компанія «Комодор» оголосила про своє банкрутство ... Повертаючись в весну тисяча дев'ятсот вісімдесят сім-го, можна припустити, що саме революція, влаштована Валерієм Лобановським, стала точкою відліку «нової рекламної ери» в радянському футболі. Останньому, правда, як і самому СРСР, залишалося існувати недовго.


Але за кілька відведених років «перебудовуватися» чиновники встигли зістригти купони і з трансферних операцій, і зі спонсорських контрактів. Перші дві угоди про політичну рекламу на футболках клубів-учасників європейських турнірів були централізованими. Або просто нав'язаними «зверху». Восени 1987-го київське, мінське, московське і тбіліське «Динамо», «Спартак» і «Зеніт» виступали в міжнародних матчах з логотипом OCRIM (італійський виробник млинового обладнання). А рік потому ті ж спартаківці і мінчани, а з ними «Металіст», «Дніпро», «Жальгіріс» і «Торпедо» стали мимовільними заручниками контракту на будівництво в Союзі заводу інший Апеннінський компанії - Danieli (обладнання для металообробної промисловості).


undefined


І лише потім, після переходу на «госпрозрахунок», більшість футбольних колективів стали укладати спонсорські договори без нав'язливих «посередників». Це могли бути як щодо довгострокові контракти, так і ситуативні. Наприклад, київським «Динамо» саме за умовами рекламної угоди довелося ще раз змінити традиційним кольорам. Всього на одну гру - товариську, зі збірною Ізраїлю в січні 1989 року.


Німецька авіакомпанія Lufthansa, під егідою якої пройшла та зустріч, мабуть асоціювала клуб зі столиці України зі збірною СРСР, підготувавши для гостей червоно-білу форму. Візит динамівців у Землю Обітовану і справді більше схожий на дипломатичну місію, адже офіційні відносини між країнами, обірвані в 1967 році, були відновлені тільки в жовтні 19991-го, незадовго до розпаду Союзу...

цікаво, дякую