31 серпня 2005 13:50

Андрей ШЕВЧЕНКО: "Возможно без зрителей играть будет легче"


Учора Андрій Шевченко привіз до Києва черговий завойований трофей - "Golden Foot", нагорода кращого гравця планети. Традиційно капітан національної збірної команди України і італійського „Мілана” порадував українського уболівальника, дозволивши на власні очі помилуватися принадами призів найвищої проби. Звичайно інтерес до українця був надзвичайним, тому протягом майже години Андрій Шевченко розповідав про останні події у його житті. Йшлося як про спортивні перспективи, так і про плани на особисте життя.

Італійський чемпіонат

- Для мене не було важко грати у дебютному турі під проливним дощем, адже доводилося грати кілька матчів ще в чемпіонаті України. Але в чемпіонаті Італії це було вперше. У „Мілані” в мене гарні стосунки з усіма гравцями. Останнім часом ми частіше на перебували на базі. Тому постійно доводиться спілкуватися, тренуватися. В "Мілане" дуже гарний колектив і будь-який новий футболіст відразу ж стає своїм і відчуває себе комфортно. У лізі чемпіонів слабких команд немає - з усіма грати важко, рівень футболу зараз вирівнявся. "Милану" дысталася досить серйозна група, у ній немає ні лідерів, ні аутсайдерів. Перед "Міланом" завдання стоять завжди максимальні - перемога в чемпіонаті Італії й перемога в Лізі чемпіонів. Тому боротимемося.

Чому я повинен ображатися якби не продали до „Челсі”? У клубів бувають різні фінансові або інші проблеми. Але доки в "Мілана" таких проблем зараз не існує, то можливість мого переходу з команди навіть не розглядалася.

У мене не було конфлікту з Анчелотті. Насправді був звичайний діалог. Йшлося про мою операцію. Ні Анчелотті, ні я не знали про те, що відновлення займе два тижні. У мене була інформація, що вистачить 3-4 дні. Анчелотті також про це знав. Після операції мені цей термін продовжили до двох тижнів, але наставнику про це не сказали. Але я йому повідомив про це. Це не можна назвати конфліктом. У нас як і раніше відмінні стосунки з Анчелотті.

Національна збірна

- У матчі чемпіонату отримав травму гомілкостопа, але час є, і гадаю, що зможу підготуватися до матчу із грузинами. Це для нас вирішальний, найважливіший матч. Як і ви, так і ми дуже очікуємо на цю гру, адже перемога в цій зустрічі принесе нам путівку до фінальної частини чемпіонату миру.

До цієї зустрічі потрібно дуже серйозно підготуватися, а під час самої гри бути впевненими в собі й спокійними. Негативна сторона майбутнього матчу - це те, що ми гратимемо за порожніх трибун. Все ж хотілося б, щоб були присутніми глядачі.

Я грав у таких матчах. Йдеться про ігри "Динамо" у чемпіонаті України. Все ж, коли я грав за "Динамо", глядачів на внутрішні двобої ходило більше, ніж зараз. Хотілося б, щоб ситуація в цьому плані покращилася. Я думаю, що так буде. Політика керівництва "Динамо" змінюється, дуже приємно спостерігати, що до команди повертаються українські футболісти, на яких зараз, схоже, робиться ставка. Сподіваюся, що найближчим часом ми побачимо більш якісний футбол як у виконанні "Динамо", так і у виконанні інших українських клубів.

Я дуже радий поверненню Реброва до збірної і в "Динамо". Все ж в Україні він виріс як футболіст. Думаю, що від його повернення в "Динамо" буде більша користь і для нього самого, і для клубу, і для збірної. Я дуже радий, що Сергій повернувся до збірної, відзначився голом на турнірі пам'яті Валерія Васильовича Лобановського. А щодо відродження нашого взаєморозуміння на полі, то все залежить від багатьох факторів, в тому числі й від головного тренера збірної.

Я повинен відповідати за себе, як за гравця й за команду, як капітан. А склад, план на гру - це відповідальність головного тренера. Я дуже поважаю Олега Володимировича й ніколи не переступлю ту риску, щоб давати йому якісь ради. Моя справа - грати й думати про команду, думати про колектив.

Про нагородження

- Враження від церемонії неймовірні! Насамперед, я не очікував, що стану переможцем. Крім того, набагато приємніше було одержувати цей приз і залишити злиток своєї ступні в оточенні зірок світового футболу. На церемонії також був присутнім принц Монако. Я був єдиним із футболістів і дуже приємно, що було проведено продаж "з молотка" наших футболок, виручені гроші від якої (близько 20 тисяч євро) надійдуть до благодійного фонду "Мілана". Мою футболку, якщо не помиляюся, продали за 5 тисяч євро.

Про особисте життя

- Я намагаюся не говорити на теми, пов'язані з моїм особистим життям. Але якщо ви зачепили її... Дійсно, Сільвіо Берлусконі буде хрещеним батьком мого сина, і це побажання він висловив особисто. Про це ми знали ще до народження Джордана. Коли відбудуться хрестини, важко сказати. Все ж і я дуже зайнята людина, і в Берлускони не буває вільного часу. Але ми з ним уже говорили на цю тему, протягом цього місяця ми вже намагаємося обговорювати конкретну дату, але необхідно, щоб і в нього була можливість, і в мене, і в моєї родини. Я думаю, що хрестини Джордана пройдуть в найближчі два місяці. Хрещеною скоріше за все буде сестра моєї дружини.

У мене інтернаціональна, міжконфесійна родина. Ще до шлюбу, ми домовилися з моєю майбутньою дружиною, що першу дитини ми хрестимо як католика, другу - як православного, а вінчатися будемо в православній церкві. Ми із Кристен розписалися, але до цього часу ще не вінчалися.Я думаю, що вінчання пройде в Україні. А коли - дуже важко сказати, тому що практично неможливо знайти для цього час. Футбольне й громадське життя займає дуже багато часу. Але колись ми знайдемо час для вінчання.

Відкрити особистий сайт дуже швидко було моєю ідеєю. Тому, можливо, поки там інформація не повна. Все-таки важко було зробити його за 10 днів. Рішення відкрити сайт я прийняв через те, що було бажання дати більше інформації про себе, яку можна було б черпати й з України, і з будь-якої точки світу. Сайт буде доступний на чотирьох мовах: англійській, італійській, українській й російській. Пізніше також буде японська або китайська версія сайту. Самі розумієте, перед людьми, що займаються сайтом, - постає величезна робота. У майбутньому на сайті буде дуже багато інформації, думаю, що в жовтні він уже буде повністю готовим. Я планую зробити невелику його презентацію й для українських журналістів.