6 квітня 2020 18:46

Томас ГРИММ: "Никакого давления со стороны клубов или УАФ не чувствовал"

Президент УПЛ в інтерв’ю прес-службі Ліги відповів на питання про УАФ.


Ваші повноваження президента УПЛ закінчуються у квітні. Чому ви вирішили не балотуватися на новий термін? Що стало ключовим у прийнятті рішення? Чи був тиск із боку президентів клубів або УАФ?

— Насамперед дозвольте мені висловити величезну подяку й повагу всім людям, які спочатку обрали, а потім підтримували мене протягом останніх двох років посаді президента УПЛ. Для мене було великою честю працювати з ними. Ці люди дали мені можливість працювати в країні, культура й менталітет якої відрізняються від швейцарських. Я багато чому навчився.


Особливу подяку я висловлюю всьому персоналу й менеджменту УПЛ, зокрема Євгену Дикому, Ігорю Підкіпному, Максиму Радченку, Роману Криворучку й моєму колишньому віце-президенту Маркіяну Ключковському, а також президенту УАФ Андрію Павелку, генеральному секретарю УАФ Юрію Запісоцькому, усім відповідальним особам Комітету з етики і чесної гри та Комітету арбітрів і, нарешті, представникам клубів.


Що ж до вашого запитання, ні, я не відчував жодного тиску з боку клубів чи представників УАФ.


Є три основні причини, які стали ключовими: по-перше, у нинішніх умовах УПЛ не може керувати президент, який живе за межами України, по-друге, це ситуація з медіаправами і по-третє, це відставка мого віце-президента Маркіяна Ключковського.


У квітні 2018 року ми з Маркіяном представили наші конкретні ідеї щодо того, яким чином найближчими роками УПЛ повинна розвиватися, щоб підготуватися до національних і міжнародних викликів, з якими клубний футбол зіткнеться в майбутньому. Розпочали разом і прагнули закінчити разом. На жаль, Маркіян залишив нашу команду наприкінці минулого року. Нашим основним проектом була централізація прав на ТБ, адже медіапул, на нашу думку, є основою для належного розвитку будь-якої ліги в Європі, і в цьому випадку УПЛ отримала б інструмент для подання матчів УПЛ як унікального продукту, узгодження календаря матчів, гарантії якості виробництва телевізійного сигналу, надання комерційним партнерам цікавої платформи для реклами, захисту прав інтелектуальної власності, заробітку хороших грошей завдяки продажу телеправ міжнародним телевізійним станціям.

Не є секретом, що цей проект не досяг бажаного успіху не тому, що в нас не було підписаного контракту з каналом «Футбол», схваленого нашими Загальними зборами, а тому, що п’ять клубів не виконали цей договір і не дотрималися рішення Загальних зборів. За більше ніж 28-річний досвід роботи на різних посадах я жодного разу не стикався з таким, щоб клуби не дотримувалися прийнятого на законній підставі рішення Загальних зборів. Брак повноважень для повернення п’яти клубів до медіапулу й відсутність бажання знайти компроміс стали для мене розчаруванням і однією з важливих причин, щоб не балотуватися на другий термін. Крім того, як я вже згадував, у нинішніх умовах керівництво УПЛ не може здійснюватися зі Швейцарії, особливо без мого віце-президента Ключковського. Новий президент повинен бути частіше присутнім в офісі УПЛ і перебувати в тіснішому контакті з особами, які ухвалюють рішення в клубах.