5 квітня 2020 21:36
1

Достойные поступки Зозули и Рязанцева. Как украинские клубы и футболисты помогают в борьбе с коронавирусом

Погодьтеся, слідкуючи за подіями, які почали розгортатися у Китаї наприкінці минулого року, мало хто міг подумати, що це все призведе до всесвітньої пандемії та сильно вдарить по всьому спорту, у тому числі і по футболу.


Але реалії виявилися просто кричущими. Ця зараза таки поширилася світом, діставшись і до України. На момент написання від коронавірусу, за даними МОЗ, загинули вже більше 30-ти наших співвітчизників. І, на жаль, це далеко не кінець, бо пік прогнозують на середину квітня.


Клуби змушені були піти у незаплановану відпустку, і нині кожен функціонер, тренер, футболіст, експерт та інші переживають і розмірковують не над тим, коли чемпіонат продовжиться, а як вижити у цей складний час.


Хоча, як повідомив ведучий "Профутболу" Ігор Циганик, "1+1 Медіа" свої зобов’язання перед клубами виконує: "На даному етапі жоден з клубів не висловив претензій до "плюсів".


Однак, насправді точно не відомо, як вчинять у підсумку "Плюси" та "Футболи" з клубами, які входять у їхні пули. Про це ми дізнаємося дещо згодом. Зараз же "Динамоманія" пропонує розглянути, як клуби та футболісти справляються з кризою та намагаються допомогти тим, кому реально може загрожувати небезпека.


Почнемо з "Динамо". Київський клуб спочатку профінансував придбання повного комплекту найсучаснішого автоматичного біохімічного аналізатора для столичної міської клінічної лікарні №9. А опісля клуб забезпечив Інститут серця ультрасучасним портативним УЗД апаратом, якого клініка потребувала у зв'язку з підвищеним навантаженням через коронавірус.



При цьому президент "Динамо" Ігор Суркіс запевнив, що не збирається урізати зарплатню працівникам і футболістам клубу через карантин: "Я не можу змусити свого футболіста отримувати через форс-мажор меншу зарплату, якщо він сам цього не запропонує. У них є контракти. Поки я в стані, буду їх виконувати як президент клубу".


Крім того, Суркіс-молодший натякнув, що "Динамо" всебічно допомагає у боротьбі з коронавірусом: "Повірте мені, за ту допомогу, яку ми надаємо країні у цей час, хотів би, щоб відзвітували не в процесі, а коли поборемо хворобу. Якщо я сьогодні буду давати звіт, скільки, скажімо, миючих засобів, масок завезли в громадські організації, то з мене будуть сміятися. Мої футболісти також допомагають".


Аналогічної думки притримується і президент ФК "Інгулець" Олександр Поворознюк, який також не збирається зменшувати зарплату своїм футболістам. "Тільки скажу одне: так, такі звернення були, але сказав футболістам: "Якщо не видам, що обіцяв, то буду не Поворознюком". А я хочу ним залишитися. Тому взяв і видав", - сказав власник клубу з Кіровоградської області.


Подібна ситуація і у "Ворсклі". Проте, з одним "але". Менеджери полтавського клубу відмовилися від частини своєї заробітної плати. "Настав час для серйозної переоцінки цінностей, і це не лише про футбол. У клубі зараз важливо зберегти колектив. До того ж, абсолютно незрозуміло, коли продовжиться чемпіонат. На сьогодні ми готові до такого кроку", - сказав віцепрезидент клубу Олег Лисак. При цьому він запевнив, що фінансова ситуація у "Ворсклі" стабільна.


Загалом же, більшість українських клубів намагається допомагати нужденним у нинішніх умовах. Так, наприклад, суперник "Динамо" у півфіналі Кубку України "Минай" розвозить пакети з продуктами та засобами індивідуального захисту мешканцям, які перебувають у "зоні ризику". Також клуб із Закарпаття надав засоби індивідуального захисту для лікарів обласної клінічної інфекційної лікарні Ужгорода.


Щодо інших, то, наприклад, ФК "Колос" закупив для трьох районних лікарень Київської області апарати для штучної вентиляції легенів і забезпечив медичний персонал всіма необхідними засобами індивідуального захисту. А ФК "Олександрія" закупив апаратуру для трьох лікарень Кіровоградської області.


До речі, першим клубом, який почав допомагати жителям свого міста, напевне, був ФК "Десна". Ще 20 березня на сайті команди з’явилося оголошення про відкриття волонтерського штабу. Чернігівці можуть отримати на території стадіону імені Гагаріна антисептики та проконсультуватися з лікарем.


Відзначився чудовим вчинком і чи не найбільший український футболіст-волонтер Роман Зозуля. Він подарував обладнання для лікарні загального профілю іспанського міста Альбасете, де виступає за однойменну команду. Форвард придбав спеціальне ліжко для відділення інтенсивної терапії.



Та найбільше своїми вчинками наразі дивує гравець "Динамо" U-19 Євген Рязанцев. Спочатку цілком випадково стало відомо, що він закупив 300 масок та особисто роздавав їх людям літнього віку у Києві. "Якщо я можу допомогти людям чим-небудь, то роблю це. Якщо буде можливість, то упродовж декількох днів закупимо ще масок і відвеземо до дитячого будинку", - сказав тиждень тому футболіст.


І справді, він стримав своє слово, адже напередодні стало відомо, що Євген допоміг жителям Радомишля Житомирської області. Лист про допомогу йому написала 9-річна дівчинка, і Рязанцев не зміг відмовити. "Кілька днів тому друзі допомогли мені здійснити прохання маленької дівчинки. Ми з'їздили у Радомишль. Привезли в місто маски, безкоштовно роздали на центральній вулиці містечка", - повідомив динамівець.


Переглянути цей допис в Instagram
Все знают, что в нашей стране сейчас бушует вирус, для него мы все абсолютно равны. Не играет роли позиция человека в обществе, его гендер и вера. При всем этом хаосе важно оставаться человеком. С самого детства- моя семья прививала мне мысль, что в любой ситуации большую роль должна играть именно человечность. Совсем недавно я получил письмо в инстаграме с просьбой о помощи. В небольшом городке в Житомирской области живёт девятилетняя девочка, и зовут её Софа. Как говорится- устами ребёнка глаголет истина. Девочка попросила привезти ей маски, так как в городе их совершенно нет. Родителям малыша выдали ВСЕГО ПЯТЬ МАРЛЕВЫХ МАСОК на весь период карантина! Пару дней назад друзья помогли мне осуществить просьбу маленькой девочки. Мы съездили в Радомышль. Привезли в город маски, бесплатно раздали на центральной улице городка. В такое сложное время также нельзя забывать о нашем старшем поколении! Также приехали к моим бабушкам и дедушке, отдали лекарства, маски и продукты. Я понимаю, что этот пост вызовет определенную долю негатива. Я сразу хочу вас попросить рассматривать этот пост со стороны помощи, не оставайтесь равнодушными в такое время!
Допис, поширений Yevhenii Riazantsev (@yevheniiriazantsev)
Мужик сказал - ужик сделал!