2 березня 2005 01:00

Один из фан-клубов "Динамо" выступил с опровержением массовости акций в поддержку руководства клуба


Відразу після виходу “Газети” з матеріалом під назвою “Фани київського “Динамо” проти Суркісів” до редакції зателефонував невідомий, який представився Володимиром, й сказав, що він є представником руху вболівальників "White-Blue hooligans" (у перекладі з англійської -- “Біло-сині хулігани).

Представник цього руху стверджує, що акція підтримки братів Суркісів уболівальниками буде здійснена з залученням студентів, яким заплатять по 20-30 гривень.

За словами Володимира в інтернеті він бачив заклик на адресу київських студентів за гроші піти на мітинг, що спрямований на підтримку керівників ФК “Динамо”.

Нагадаємо, що у вчорашньому числі “Газети” було поміщено матеріал під назвою “Фани київського “Динамо” проти Суркісів”, у якому розповідалося про те, що в інтернеті з’явилася заява уболівальників київської команди. У цій заяві йдеться про те, що фани “динамівців” не підтримують акцій протесту, про які раніше заявляли брати Суркіси. У цьому документі зазначено: “Днями керівництво футбольного клубу “Динамо” (Київ) в особі панів І. Суркіса і Г. Суркіса мають намір від нашого імені (вболівальники "White-Blue hooligans") організувати акцію протесту проти рішення суду щодо акцій клубу. Ми хочемо заявити, що рух "White-Blue hooligans" не має до цього заходу жодного стосунку. Це означає, що ми не поділяємо думки, що йде війна проти клубу. Війна йде проти панів Суркісів, злочинців, які плюють на закон, на державу. Ми вважаємо, що нинішня ситуація склалася цілком із провини панів Суркісів, які проводили незаконні операції з акціями клубу. Також нинішні президент клубу І. Суркіс і почесний президент Г. Суркіс мають усвідомити, що їм не місце в клубі. Їхнє місце – на лаві підсудних”.

Раніше президент клубу Ігор Суркіс в інтерв’ю “Дзеркалу тижня” повідомив, що фан-клуб футбольного клубу “Динамо” готує акцію протесту. “Мені телефонували вболівальники різних українських команд і висловлювали бажання приєднатися до акції протесту, що готує фан-клуб київського “Динамо”, – розповів він. Разом із тим, Суркіс відмовився повідати конкретику запланованого заходу, тому що “це не наша ідея, це – добровільна ініціатива “динамівських” уболівальників”. Однак поділився інформацією про те, що “її заплановано на наступний тиждень, у ній бажають узяти участь приблизно 25-30 тисяч шанувальників футболу”.

За словами Володимира, рух активних вболівальників київського “Динамо”, який він представляє, започаткований ще на початку 80-х років минулого століття й до нього нині входить близько 3-х сотень людей. Об’єднання вболівальників з самого початку відвідувало не лише домашнні матчі динамівців, а й виїздні ігри. На інтернет-сторінці цього руху, що розміщена за адресою http://www.geocities.com/wbhools, сказано, що даний сайт є єдиною офіційною сторінкою, яка представляє фанатів ФК Динамо (Київ). Володимир стверджує, що лише їхній рух уболівальників є єдиним, що займається підтримкою улюбленої команди впродовж не одного десятка років на певному професійному рівні. “У нас уже змінилося 3-4 покоління вболівальників, -- зауважив представник "White-Blue hooligans". – Ми не просто приходимо на стадіон для того, щоб лузгати насіння й дудіти в дудки. У нас таких людей немає. Ми активно підтримує команду як дома, так і на виїзді. Тому від імені активних вболівальників “Динамо”, які справді переживають за цю команду, окрім нас ніхто не може виступати. Суркіси приходять й згодом підуть, куплені гравці сьогодні в “Динамо”, а завтра – де-інде, а ми будемо завжди зі своєю улюбленою командою”. Володимир стверджує, що брати Суркіси періодично звертаються за допомогою до "White-Blue hooligans".

Скажімо, за його словами у 2002 році, коли був чемпіонський матч з “Дніпром” Суркіс по своїм каналам попросив "White-Blue hooligans" прийти на ту гру й підтримати команду, позаяк було важко заманити переляканих міліцією глядачів на динамівський стадіон. “Ми не за Григоришина й не за Томенка, - заявляє Володимир. – Ми проти існуючого керівництва клубу. Нині Суркіси використовують вболівальників заради власних інтересів. Брати Суркіси, на думку Володимира, сповідують виключно матеріалістичний підхід до вболівальників “Динамо” й підтримують їх лише тоді, коли потрапляють у скрутні обставини. Автобуси для поїздок на виїздні матчі з’являються перед парламентськими виборами, й робилося це для того, аби заручитися підтримкою уболівальників “Динамо”. Після виборів автобусів більше не надавали. Нині, Володимир говорить, що їм знову пообіцяли автобуси для поїздки вболівальників в Харків, де відбудеться виїздний матч киян. Знову ж таки, це робиться для того, щоб задобрити фанів.

У розділі Фан-клуб на офіційному сайті київського “Динамо” у переліку динамівських організацій уболівальників "White-Blue hooligans" немає. Володимир пояснив це тим, що це позиція керівництва “Динамо” стосовно фанів команди, й за 12 років вони жодного разу не чинили спроби вступити з вболівальниками в контакт. Усі фанівські осередки, назви яких виведено на офіційному сайти клубу, існують лише на папері. “Вони жодного разу не ставали на наш бік, коли наші права порушували правоохоронці, - розповідає Володимир. – Приміром, у 2002 році в Житомирі троє наших людей були затримані місцевими правоохоронцями й стосовно них було відкрито кримінальні справи. Вони навіть пальцем не поворохнули й не дали жодної копійки для залучення кваліфікованих адвокатів. Були випадки, коли міліція здійснювала напади на вболівальників команди у Києві, на стадіоні “Динамо”. При чому вони це робили у секторах, які розташовані навпроти VIP-ложі, де сидить керівництво СДПУ(о), яке є керівництвом “Динамо”. Вони жодного разу не сказали жодного слова на наш захист. Тож, при такому ставленні власників “Динамо” до вболівальників у нас відповідне ставлення до них”. Представник "White-Blue hooligans" стверджує, що акція підтримки братів Суркісів уболівальниками буде здійснена з залученням студентів, яким заплатять по 20-30 гривень. “Студентам заплатять гроші, вони прийдуть з прапорами та транспарантами, а потім розійдуться по гуртожиткам, -- запевняє Володимир. – Іншими методами Суркіс діяти не може. Завдяки грошам він збере студентів, яких покажуть на телеканалі “Інтер”. Але серед них не буде вболівальників “Динамо”. На домашнні матчі “Динамо” ходить 3-5 тисяч вболівальників. А звідки Суркіс візьме 30 тисяч, для мене залишається загадкою. Очевидно, що це буде “ліва” публіка”.

У розмові з кореспондентом “Газети” прес-аташе ФК “Динамо” Сергій Полховський заявив наступне: “Оголошення про реєстрацію фан-клубів на нашому офіційному сайті розміщено ще три рокиу тому. Однак, "White-Blue hooligans" чомусь не захотіли зареєструватися”. Прес-аташе ФК “Динамо” назвав нісенітницею заяву "White-Blue hooligans" про те, що їхній сайт є єдиною офіційною сторінкою, яка представляє фанатів ФК Динамо (Київ), позаяк у такому разі кожен охочий може створити веб-сторінку й оголосити себе єдиним предстаником уболівальницького руху тої чи іншої команди. На запитання стосовно проведення акцій протесту вболівальників київського “Динамо” Сергій Полховський заявив, що на даному етапі проведення контракцій не планується. “Президент ФК “Динамо” Ігор Суркіс зробив заяву про акцію протесту 25-30 тисяч уболівальників команди перед зустріччі з президентом України Віктором Ющенком, -- зазначив пан Полховський. – Віктор Андрійович запевнив Леоніда Кравчука у тому, що розгляд питання стосовно акцій київського “Динамо” відбуватиметься у рамках чиного законодавства. З огляду на обіцянку президента України нині не має сенсу проводити контракції. Якщо розгляд цього питання зайде в тупік або розгортатиметься не так як слід, то тоді можливо відбудуться акції протесту”.

Один з керівників громадської організації “Фан-клуб київського “Динамо” Петро Лавренюк заявив, що “White-Blue hooligans” аноміно присвоїли собі право висловлюватися від імені уболівальників ФК “Динамо”. “В Україні та за межами держави дуже багато уболівальників “динамівців”, - зауважив Петро Лавренюк. – “White-Blue hooligans” узурпували право висловлюватися від імені усіх шанувальників клубу. Як на мене, це політичні технології, й "White-Blue hooligans" умисно підливають масло в огонь”. За словами Петра Лавренюка, в уболівальницький рух "White-Blue hooligans" входять п’янички, від яких керівництво офіційного фан-клубу намагається відокремитися. До складу громадської організації “Фан-клуб київського “Динамо” входить близько 10 тисяч людей, втім багато шанувальників київської команди не встигли пройти формальні процедури. “У другій декаді березня відбудеться всеукраїнська конференція шанувальників “Динамо”, на якій можна буде підрахувати нашу кількість, - зазначив один з керівників громадської організації “Фан-клуб київського “Динамо”. – Наразі ми не плануємо проведення акцій протесту на захист керівнитцва “Динамо”. Багато уболівальників прагнуть піти до Верховної Ради чи інших державних установ й задекларувати власну позицію. Однак, поки що ми їх утримуємо від таких стихійних акцій. Дещо пізніше ми обговоримо доцільність проведення мітингу й можливо вийдемо на вулицю. Можу вас запевнити, що нам під силу зібрати 25-30 тисяч мітингуючих на підтримку керівництва “Динамо”. Адже, окрім фанів долучаться ще й стихійні учасники мітингу”.

Гліб Ваколюк, "Львівська газета" для champion.com.ua