24 червня 2019 21:50

ДЮФЛУ U-17. Финальный турнир. "Динамо" - "Арсенал-Киев" 5:0. Отчет о матче и комментарии

У рамках 2-го туру фінального турніру чемпіонату Дитячо-юнацької футбольної ліги України (ДЮФЛУ) випускна група Академії «Динамо» імені Валерія Лобановського (футболісти 2002 року народження) зустрічалася з іншим столичним клубом – «Арсенал-Київ».


Напередодні обидві команди здобули перемоги (динамівці переграли львівські «Карпати» – 2:1, а «каноніри» з мінімальним рахунком здолали харківський «Металіст-1925» – 1:0), і прагнули продовжити переможну ходу. От тільки з перших хвилин підопічні Сергія Беженара та Артема Яшкіна дали зрозуміти, хто справжній господар на полі. І свою перевагу «біло-сині» втілили в забитий м’яч на 15-й хвилині. Скорко з правого флангу прострілив у штрафний майданчик, Ванат прийняв м’яча в районі 11-метрової позначки, розвернувся та, незважаючи на спротив захисника, пробив повз воротаря – 1:0.


Після забитого голу малюнок гри не змінився. «Каноніри» продовжували робити ставку на рідкісні контратаки, хоча частіше втрачали м’яча вже на власній половині поля, а «біло-сині» продовжували методично розхитувати захист суперника. Одного разу до перерви у динамівців була нагода збільшити перевагу, але Блізніченко, вийшовши віч-на-віч із воротарем, не зміг переграти його.


Не минуло і хвилини після поновлення гри, як «біло-сині» таки забили вдруге. Рязанцев, який вийшов на заміну після перерви, заробив пенальті, а Ванат чітко реалізував 11-метровий, розвівши воротаря та м’яч по різних кутах. А остаточно всі питання про переможця, якщо такі були, зняв на 56-й хвилині Глушач – Єгор підкараулив позиційну помилку захисників «канонірів», вискочив віч-на-віч із воротарем та чітко пробив повз нього в кут. На 70-й хвилині рахунок до непристойного довів Рязанцев – класно прибравши захисника на лінії штрафного майданчика, Євген поцілив у ближній кут воріт, який мав прикривати воротар. А за п’ять хвилин він же поставив остаточну крапку в матчі, коли вдало відгукнувся на навіс Велетеня з лівого флангу.


У підсумку, 5:0 – динамівці достроково забезпечують собі вихід до півфіналу фінального турніру.


Сергій БЕЖЕНАР, старший тренер «Динамо» (U-17):


- Після вчорашнього матчу ми трохи перебудували схему. Як я вчора й казав, у цьому матчі група атаки відіграла важливу роль, але при цьому хотів би відзначити й гру наших оборонців. Усе, про що ми домовлялися перед матчем, хлопці намагалися виконувати на полі. Забили п’ять м’ячів, ще були моменти для взяття воріт, тому рухаємося далі – у нас ще є одна гра у групі.


Я би називав цей турнір «оглядовим» для наших футболістів. Ці хлопці довели, що вони всі – молоді перспективні гравці. Я їм вдячний за їхнє ставлення й те, як вони показали себе з найкращого боку. Відчувалося, що вони на полі єдине ціле, й сьогоднішня гра мені сподобалася.


Владислав ВАНАТ, нападник «Динамо» (U-17):


- Сьогодні ми намагалися проводити атаки більше через фланги, тому що суперник сконцентрував великі сили в центральній зоні. Мені вдалося забити два м’ячі – у першому випадку після передачі з флангу я прибрав на замаху захисника та пробив у кут, а в другому вже, як штатний пенальтист, реалізував 11-метровий. На тренуваннях часто відпрацьовую пенальті, тож у цьому випадку подивився, що воротар стрибає в один кут, після чого пробив у інший. Загалом, сьогодні суперник дозволяв нам багато атакувати та бити по воротах, тому й така велика кількість забитих м’ячів. Утім, незважаючи на великий рахунок, грати було непросто через спеку, до того ж організатори принесли нам солону воду для пиття. Але головне, що ми впоралися зі своїм завданням та здобули перемогу.


Євген РЯЗАНЦЕВ, півзахисник «Динамо» (U-17):


- Ми мали дуже багато хороших моментів в атаці, деякі з яких реалізували, а в деяких було певне непорозуміння з партнерами. Коли виходив на заміну, тренер казав грати більше вперед, просити передачу за спину захисникам. Враховуючи, що суперник фактично не переходив власну половину поля й лише відбивався, то сьогодні були ситуації, що подекуди атакуючі гравці, в тому числі й я, загравалися, намагаючись вийти на ударну позицію за рахунок індивідуальних дій. Звичайно, розуміємо, що потрібно уникати цього. Тренери нам завжди кажуть, що коли суперник закривається біля своїх воріт, потрібно грати максимум у два дотики та переводити гру з флангу на фланг, тоді з’являтимуться зони. Загалом, ми використовуємо кілька тактик – коли граємо в атакувальній манері, то перелаштовуємося на 3-4-3, коли ж доводиться не лише атакувати, то діємо вже за схемою 4-3-3. Тим хлопцям, які були більше задіяні в командах U-19 та U-21, доводилося звикати вже під час підготовки до фінального турніру та в самих матчах, але їм це добре вдається.


Не можна сказати, що ми чогось досягли вже у своїх кар’єрах. Наразі ми поки напівпрофесіонали, як на мене, і має минути певний час, аби ми могли назвати себе справжніми професіоналами. Зараз перед нами відкриваються всі дороги, нам дають шанси проявити себе в юнацькій та молодіжній командах, і ми маємо користуватися ними.


Чемпіонат ДЮФЛУ U-17. 2-й тур


«Динамо» – «Арсенал-Київ» – 5:0 (1:0).


«Динамо»: 57. Слуцький, 29. Забарний, 55. Вівчаренко (к, 14. Козленко, 60), 4. Гук, 11. Глушач (21. Сологуб, 57), 23. Кулаковський (17. Бражко, 46), 97. Блізніченко (20. Велетень, 46), 9. Ісадченко (8. Рязанцев, 46), 7. Ванат (22. Здирко, 66), 6. Кузик, 19. Скорко (3. Кирилюк, 62).


Запасний: 99. Червінський.


Голи: Ванат (15, 47), Глушач (56), Рязанцев (70, 75).


Останній матч на груповій стадії «Динамо» проведе в середу, 26 червня, коли зіграє з харківським «Металістом». Поєдинок відбудеться в Поляні, початок – о 18:00.