22 жовтня 2018 15:01

Шаран - лучший тренер 12-го тура Премьер-лиги

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Української Прем’єр-ліги сезону 2018/2019


ФК «Олександрія» заслужила повагу блискучим стартом у новому сезоні, коли довгий час очолювала таблицю. Пізніше календарний темп із матчами проти грандів та навантаженням на двох фронтах дещо збив хід команди, однак вона все одно лишається найуспішнішою серед переслідувачів дуету фаворитів. Це підтвердив матч із «Карпатами», який олександрійці виграли – 2:1.


Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер ФК «Олександрія» Володимир Шаран. Його підопічні обіграли львів’ян, закріпивши свій відрив від інших претендентів на третє місце.


1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Само собою, має місце певна принциповість у протистоянні «Карпат» із їхнім екс-наставником Шараном, але на першому плані все ж, безперечно, суто поточна турнірна складова. Зважаючи на поразку «Ворскли» від динамівців, відрив олександрійців від четвертої команди зріс до семи очок – уже доволі солідна заявка на бронзовий курс.


2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Через травми півзахист «Олександрії» втратив трьох гравців – Грицука, Задераку й Протасова, які навіть не потрапили в заявку на матч. Так само поза заявкою опинився захисник Бухал. Це досить суттєві втрати, але треба відзначити, що «Карпати» також змушені були обійтися без провідного атакувального гравця Шведа, а також кількох гравців із основної обойми.


3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно із заключним матчем першого кола ФК «Олександрія» провела суттєві перебудови. Замість Цурікова, Задераки, Протасова та Ситала вийшли Микицей, Запорожан, Полярус та Шастал – ці зміни були де в чому вимушені, однак допомогли досягти результату.


4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Традиційну для олександрійців схему 4-2-3-1 дещо змінив одночасний вихід трьох центральних півзахисників – Запорожана, Гречишкіна та Банади, серед них останній розміщувався дещо вище й більше діяв у підіграші атаки. А трійка Ковалець – Полярус – Шастал мала можливість постійно рухатися, розтягувати оборону суперників та комбінувати на коротко.


5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Це третя поспіль перемога ФК «Олександрія» – після мінімальної поразки в Маріуполі в чемпіонаті. Ранній виліт із кубка змушує команду концентруватися суто на чемпіонаті, що є поганою новиною для її конкурентів.

Лауреат 12-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем’єр-ліги:

Володимир Шаран (ФК «Олександрія»)
Середній бал – 4,6