17 квітня 2018 13:43

Александр БАБИЧ: "Шахтер" оказался не готов к высокому прессингу "Динамо"

Головний тренер «Маріуполя» Олександр Бабич в інтерв'ю офіційному сайту ФФУ розповів про останні матчі своєї команди й майбутній півфінал Кубку України, в якому азовці 18 квітня зіграють проти «Шахтаря».


— Олександре Олександровичу, останній поєдинок вашої команди в чемпіонаті, проти «Вереса», був ключовим у боротьбі за місце в єврокубках?

— Ми не вигравали чотири поєдинки поспіль, тому всіляко налаштовували хлопців на вдалий результат у зустрічі з «Вересом». У підсумку, як ми і прогнозували, матч вийшов складним, і ми задоволені, що змогли взяти три очки. Рівненська команда для «Маріуполя» завжди була незручним суперником, якого азовці не обігрували три роки.


Проте я не вважаю, що цей поєдинок був ключовим у боротьбі за п'яте місце. Звичайно, рівняни — наші конкуренти. Але поряд із нами в таблиці «Зоря», трохи більше очок у «Ворскли». До кінця чемпіонату команди зіграють ще по п'ять матчів, і нам треба буде зустрітися з «Вересом» ще у Львові. Тому вся боротьба попереду. Зараз перед нами головне завдання — добиватися успіху в зустрічах із нашими прямими конкурентами.


— Якщо проаналізувати весняний період, які матчі «Маріуполю» не вдалися?

— Особливо прикро було втрачати очки з «Олександрією» і з київським «Динамо». У Полтаві ми програли «Ворсклі» — 0:1, мали моменти, але Фортуна посміхнулася полтавцям. В Олександрії створили більше гольових можливостей, у грі з «Динамо» удача теж могла додати позитивних емоцій.


— 18 квітня «Маріуполь» зіграє у півфіналі Кубку України проти «Шахтаря». Чи робите ви ставку на цей турнір?

— Кубкові матчі треба виносити за рамки. Тут своя самовіддача, інтрига, яка, буває, закінчується несподіваними результатами. Звичайно, нам хотілося б піднести сюрприз, але ми розуміємо, що будемо грати проти топ-клубу й фаворита турніру. Ми постараємося зіграти в грамотний, організований футбол, не на відбій. У «Маріуполя» буде ротація, тому що орендовані футболісти не зможуть вийти на поле, це ми теж розуміємо. Тому ще подумаємо над складом.


— У чемпіонаті ви програли «Шахтарю» з рахунком 0:3. Що хочете поміняти в кубковій грі, щоб поліпшити результат?

— У тому поєдинку в нас не виходило зберігати м'яч. Швидкий перехід з оборони в атаку в нас теж не вийшов. Не вистачало швидкості в атакувальних діях. У кубковій грі постараємося ці моменти підкоригувати. Хочемо, щоб було більше позиційних атак, але розуміємо, що швидкостей через проблеми зі складом у поєдинку проти гірників не вистачатиме.


— Що цікавого помітили в недавньому матчі «Шахтаря» проти «Динамо»?

— Відзначив деякі моменти. «Динамо» використало високий і щільний пресинг, до якого «Шахтар», мабуть, виявився не зовсім готовим. Але грати в такій манері непросто, потрібна повна самовіддача кожного футболіста. І якщо гравці «Шахтаря», які володіють високою майстерністю, будуть виходити з-під пресингу, у наших воріт виникатимуть проблеми. Тому поки що з планом на кубковий матч ми не визначилися.


Ми розуміємо, що «Шахтар» захоче реабілітуватися в Кубку за поразку в чемпіонаті. Наше ж завдання — не дати гірникам проявити свої кращі якості й по можливості знайти свій шанс у контратаках, у стандартних положеннях. Грати у відкритий футбол небезпечно, але ставити біля своїх воріт «автобус» теж не хочеться.


— Окрім проблеми з орендованими футболістами, які не зіграють у Кубку, чи є в азовців інші кадрові питання?

— Так, ситуація складна. Ще не будуть готові Худжамов, Борячук. Але радує, що відновився Кирюханцев. У будь-якому випадку ми будемо прагнути показати гідну гру на тлі сильного суперника, щоб нам не було соромно перед своїми вболівальниками.