20 червня 2015 16:04

Анатолий ДЕМЬЯНЕНКО: "Иностранный наставник не может решить всех проблем"

Розмова з Анатолієм Дем’яненком, футбольним тренером

Не надто переконливий перший тайм у грі зі скромною збірною Люксембургу змусив нервувати прихильників національної команди України.

Після завершення першого тайму з трибун «Арени Львів» линув свист: глядачам явно не сподобалася гра українських футболістів. Вочевидь, дісталося «синьо-жовтим» у перерві матчу в роздягальні й від головного тренера Михайла Фоменка. Врешті в другому таймі було забито три голи, а зустріч завершилася розгромною перемогою.

Авторами голів у ворота Жонатана Жубера стали Артем Кравець, який відзначився на 49-й хвилині, Денис Гармаш (57) і Євгеній Коноплянка (86).

В інших поєдинках відбірної групи «С» Словаччина в Жилині перемогла Македонію — 2:1, а Білорусь в Борисові поступилася чинному чемпіону Європи — Іспанії — 0:1.

Отже, турнірне становище команд не змінилося: на першому місці — команда Словаччини, яка набрала 18 очок, на три пункти менше в іспанців (вони на другому місці), в українців — 12 балів, 4,3 й 1 очко набрали, відповідно, білоруси, македонці та люксембуржці.   

Нагадаємо, найкраща команда серед тих, які посіли третє місце у своїй групі, автоматично проходить у фінальну стадію Євро-2016. Решта колективів розіграють між собою 4 путівки в стикових матчах, які відбудуться в листопаді 2015 року. Наразі серед усіх третіх команд «синьо-жовті» займають сьоме місце. Лідирує збірна Угорщини, за нею — Шотландія і Голландія. На четвертому місці — Росія, яка в останній грі мінімально поступилася Австрії.

Наступний поєдинок у кваліфікації Євро-2016 українці вдома проведуть 5 вересня проти білоруських футболістів. А про останній матч «синьо-жовтих» «Газета» розпитала у відомого футбольного тренера Анатолія Дем’яненка.

— Що скажете про матч проти команди Люксембургу?

— Був обережний футбол. Складно грати проти команди, яка закривається, усі футболісти в захисті. Все-таки руйнувати важче, ніж створювати. Для цього й фізичних сил треба менше. Найголовніше, що українці досягли  результату. Якби забили швидше перший гол, то було б простіше. Із такими суперниками завжди простіше, коли забив гол.

— Справедливо уболівальники освистали футболістів після першого тайму?

— Не зовсім.

— Чому?

— Хіба наші футболісти не старалися? Старалися, але просто не все виходило. Так же теж не можна… Зрозумійте, це кінцівка сезону, дуже напруженого сезону. Гравці «Дніпра», «Динамо», «Шахтаря» втомлені, бо провели багато складних матчів. Але при цьому футболісти старалися. 

— Як вам гра Коноплянки та Ярмоленка?

— Їм важко було, їх перекрили. Усім відомо, що можуть зробити Ярмоленко та Коноплянка, наскільки вони сильні в індивідуальному плані. Тому до них була особлива увага.

— Тільки-но не вдається гра в Коноплянки чи Ярмоленка, відразу ж починаються розмови про те, що вони більше думають про кар’єру в Європі, а не про футбол…

— Десь у підсвідомості це є. Але й перебільшувати не треба. Обоє є лідерами збірної та своїх команд, тому на них припадає велике навантаження. Зараз вони втомлені. Це ж не тільки в Коноплянки та Ярмоленка гра не пішла, особливо в першому таймі. У багатьох футболістів були проблеми.

— Росія на чолі з Фабіо Капелло програла команді Австрії, і тепер росіяни вже не претендують на перше місце в групі. Чому не виправдалася ставка на високооплачуваного іноземного наставника?

— Потрібно більше довіряти своїм. У Росії, як і в Україні, багато хороших фахівців. І ми бачимо, що іноземний наставник не здатен вирішити всіх проблем. Він же не займається підготовкою футболістів: часу в збірній на це майже немає. Тому наставник психологічно більше налаштовує підопічних, тактично з ними працює, проводить легкі тренування.

Розмовляв Ігор Муц