6 лютого 2015 15:50

Олег ФЕДОРЧУК: "У меня нет сомнений, что Коломойский выиграет выборы"

Тренер та експерт Олег Федорчук прокоментував рішення власника "Дніпра" та губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського стати президентом Федерації футболу України.

"Позитивно сприйняв рішення Коломойського брати участь у виборах президента ФФУ, - каже Олег Вікторович. - Мене приємно здивувала сміливість цієї людини. Він у важку хвилину очолив Дніпропетровську обласну держадміністрацію. Зараз у нашому футболі також критична ситуація. У мене немає сумнівів, що він виграє вибори".

Андрій Павелко зможе скласти конкуренцію Коломойському?

"Ви думаєте, що багаторічний голова Федерації футболу в Дніпропетровській області може стати конкурентом своєму шефу? Справа у тому, що Павелко — це всього лише функціонер, який залежить від чужих рішень. Коломойський - самостійний бізнесмен та політик. Не варто їх порівнювати. Павелка тільки журналісти і знають".

Віце-президент УЄФА Григорій Суркіс заявив, що Коломойського будуть звинувачувати у конфлікті інтересів, якщо він стане президентом ФФУ.

"Свого часу Коломойський повністю фінансував "Кривбас", "Охтирку", київський "Арсенал", луцьку "Волинь" і частково львівські "Карпати", але я щось не пам'ятаю, щоб у когось виникали якісь сумніви, щодо матчів цих команд. Більш того, відкрию вам один секрет. Команду називати не буду. Але це достовірна інформація від футболістів, які грали проти "Дніпра". Гравцям команди-сателіта за дві години до матчу від імені Коломойського оголосили: якщо обіграють "Дніпро", то отримають подвійні преміальні. Вони перемогли.

Люди, коли дізналися про цю ситуацію, крутили пальцем біля скроні. Мовляв, що робить "Дніпро"? Адже команда, по суті, втрачала очки у матчі зі своїми дублерами.

Важко буде знайти в Україні людину, яка засумнівається у чистоплотності Коломойського саму у футболі. Про бізнес я не говорю".

Для чого Коломойському крісло президента ФФУ?

"Я також задавався цим питанням. Візуально спостерігаю за ним не один рік. Коломойський — творча людина. Думаю, для себе він вже вирішив, що залишить адміністрацію. Президент ФФУ — це політична фігура. Потрібно вміти спілкуватися на високому рівні. В принципі, це завжди йому вдавалося.

Ми можемо тільки здогадуватися про його мотиви. Можливо, це його мрія. Насправді, президент національної федерації — це дуже цікава посада. І ще раз повторюсь, політична. Це яскраво видно по Росії".

Якими мають бути перші кроки Коломойського на новій посаді у випадку перемоги?

"Не буду оригінальним. У першу чергу треба розібратися з корупцією та суддівством. Знаю, що у нижчих ліга є проблема з тоталізатором та договірними матчами. У Коломойського буде багато роботи у цьому напрямі.

Проблему у тому, що в нас відсутня законодавча база. Навіть, якщо арбітра, футболіста чи тренера застукати на "гарячому", ніхто нічого не зможе їм зробити. Максимальне покарання — дискваліфікація. Візьмемо, Польщу. Там за рік за ґратами опинилися 60 функціонерів, футболістів та тренерів.

У нас немає законів. А Коломойський має свою групу депутатів у парламенті. Завдяки цьому він може різко змінити ситуацію у футболі.

Інститут збірних працює злагоджено останні 7-8 років. Там нічого не треба міняти.

Якби мене запитали, то я двома руками за кандидатуру Коломойського", - каже Федорчук.

Нагадаємо, вибори президента ФФУ пройдуть 6 березня.

Автор: Ірина КОЗЮПА