2 січня 2014 14:19
8

"Пас от Сосы!". Почему "Металлист" не мог держать аргентинца

Кумедне прізвище і стабільна гра. Попереду "Мілан" у Лізі чемпіонів й перспектива зіграти на чемпіонаті світу. Блогер MatchDay Роман Бебех - про капітана "Металіста", якого не можна було тримати силоміць.

Коли влітку 2011-го аргентинець з чудернацьким, як для нас, прізвищем, з’явився у "Металісті", серед журналістської тусовки вистачало жартів. Можемо лише з усмішкою пригадувати напис на футболці "Х. Соса", а також кількість усіх коментаторських відмінювань: "пас на Сосу", "пас від Соси". Та тримати в голові ще купу заборонених, можливих бути висміяними. Якби аргентинець не проявив себе, то став би головним об’єктом брутальних жартів та усіх можливих журналістських трактувань. Однак він заграв (можливо, ми не так уважно на нього звертали увагу, коли в Харкові був Тайсон і не травмувався Шав’єр).

Останній рік став показовим. Для мене Хосе Соса був мотором команди, якоюсь такою деталлю, без якої у Маркевича не працював би механізм. Футболіст направляючий, визначальний, той, хто не лише грає за себе та того хлопця, а й може собі дозволити пояснити Девічу, що той занадто тягне ковдру на себе.

У збірній Аргентині, зрозуміло, що він не мотор і не визначальний виконавець, а "один з". Там є Мессі! Тому в збірній він гравець ротації. Футболіст, який може поїхати на чемпіонат світу, але без якого можуть і обійтись. Для того щоб отримати виклик до збірної на поїздку до Бразилії, наступні півроку Сосі потрібно грати сильно та стабільно. І робити це йому потрібно в топовому європейському чемпіонаті чи Аргентині.

Що заважає йому грати в чемпіонаті України та викликатись до збірної? Не треба забувати, що чемпіонат Іспанії, до якого перейшов Соса, є чемпіонатом з категорії топ-5. І за кількістю та якістю матчів наша ліга безумовно програє. Скільки навесні ми побачимо яскравих протистоянь у "Металіста"? Зустрічі з "Шахтарем", "Динамо" та "Дніпром". У решті поєдинків буде битва на полях, які важко назвати улюбленим коментаторським штампом 90-х - "смарагдовими". Перші пару турів команда Маркевича гратиме не так з суперниками, як проти весняних газонів. Оцінювати Сосу на таких полях - це приблизно як поставити болід "Формули-1" на сільську дорогу, яку ремонтували лише на відрізку, де їде голова колгоспу додому. Болід їхатиме, але питання в тому, наскільки швидко. Він банально не зможе продемонструвати усіх найкращих якостей.

Окрім якості нашого весняного футболу, головний аргумент у кількості матчів та часі. Іспанська Прімера не має паузи у три місяці, яку маємо ми, і 4 січня "Атлетико" гратиме матч на Кубок (за іронією долі, з "Малагою", яка дуже хотіла отримати Сосу цієї зими). До того ж, до завершення сезону мадридці проведуть мінімум 25 поєдинків, на противагу 12 матчам "Металіста". А більше ігор - більше шансів проявити себе перед тренером збірної, який, за повідомленнями ЗМІ, просив гравця змінити чемпіонат.

Можна перераховувати плюси переходу для Соси: зіграти під керівництвом Сімеоне, спробувати себе на рівні плей-офф Ліги чемпіонів та чемпіонату Іспанії з його "Реалом" та "Барселоною", але не варто не забувати, що ще потрібно вибити місце у складі "Атлетико".

Найбільше у всій цій історії мені сподобалась позиція "Металіста", який не став тримати у золотій клітці важливого для себе гравця. Це робив той же "Шахтар" , не відпускаючи Вілліана до "Челсі". В результаті футболіст ходив з опущеним донизу носом і не завжди хотів грати. Своїм вчинком харків’яни віддячують Сосі за сумлінну роботу, і не тільки доводять, що тут ніхто нікого силою не триматиме. Вони знову ж таки поповнюють клубний бюджет. Взявши аргентинця приблизно за 3 мільйони євро з "Наполі", вони відпускають його в аренду на півроку за половину цієї суми. Якщо "Атлетико" захоче викупити контракт, то матиме сплатити біля 10 мільйонів. Такою роботою "Металіст" доводить, що менеджмент може заробляти для клубу реальні гроші, до того ж створюючи собі себе гарний імідж.

І нехай в майбутні півроку іспанські коментатори не обігруватимуть прізвище Соси, бо для них воно зовсім звичайне. Головне - щоб цей хлопець таки поїхав на мундіаль. А там уже й українці підтягнуться, коментуватимуть збірну Аргентини на чемпіонаті світу та триматимуть в голові, якби так сказати, щоб це смішно не лунало: "Чого Аргентина може чекати від Соси на чемпіонаті світу?" 

НАСРАТЬ НА СОСУ И МЕТАЛИСТ...
Жалко когда такие игроки из чемпионата уходят.
Да, при нормальном тренере в этом году надо бы легко выигрывать чемп....
Без Сосы МКГ не займет 2 место, а это значит если займем его мы - Блохин остаеться, вобщем, будет весело...
Сховати
Ты недооцениваешь способности Олега Владимировича, 2-е мы не займем вопреки всем поддавкам соперников
С Сосой или без Отсосы нам с таким тренером второго места не видать...
Мне не хочется радоваться, что прямой конкурент потерял одного из ведущих игроков. Хочу, чтобы мы побеждали конкурентов не за счет их ослабления, а за счет усиления своей игры...
Іспанська Прімера не має паузи у три місяці, яку маємо ми, і 4 січня "Атлетико" гратиме матч на Кубок (за іронією долі, з "Малагою", яка дуже хотіла отримати Сосу цієї зими) 4 января матч с Малагой в ЧЕМПИОНАТЕ...