23 мая 2024 12:46

Олег КУЗНЕЦОВ: "Вряд ли Витинью захочет вернуться в "Динамо", а тащить его сюда силой нет смысла. Надо привлекать своих талантливых юношей"

Боротьба за медалі чемпіонату України сезону 2023-2024 завершилася достроково. В 30-му турі "Шахтар", "Динамо" та "Кривбас" проведуть матчі престижу – це коли ти, як призер турніру, не можеш вдарити лицем в багнюку, але й мотивація така собі… Тому, на нашу думку, настав час підвести підсумки битви за золото, яка вивела "гірників" на перше місце, а динамівців та криворіжців розкидала по позиціям номер два та номер три. Поділитися думкою про золотий фініш сезону Footboom попросив екс-гравця збірної України, легенду київського "Динамо" Олега Кузнецова.


- Такий підсумок чемпіонату України цілком закономірний, - зазначив Олег Володимирович. – Ці команди – кращі в УПЛ. Але, якщо подібний розклад для "Шахтаря" і "Динамо" передбачався ще у серпні 2023 року, то "Кривбас" приємно здивував. Особливо команда Юрія Вернидуба вразила своєю грою восени. Щоправда, тоді ж в УПЛ були ще два відкриття – "Полісся" і "Дніпро-1", які, все виглядало так, могли цілком реально поборотися за медалі і посунути когось з грандів. На жаль, навесні і житомиряни, і дніпряни втратили свою гру і позиції в турнірній таблиці.


- Чому так сталося?

- У "Дніпра-1" не дуже добре з матеріальним забезпеченням, з фінансами. Футболісти хотіли піти буквально з самого початку весняної частини чемпіонату. З таким настроєм багато перемог не здобудеш. До того ж, в команді Юрія Максимова був очевидний кадровий некомплект. Витягнути навіть друге коло – в 12 турів, такою кількістю виконавців – нереально. А ще ж і травми позначалися.


Що стосується "Полісся", то там ситуація зворотна в тому плані, що набрали дуже багато футболістів, в тому числі й легіонерів. Тренерському штабу доводилося з них формувати основну обойму, поза якою опинялися досвідчені гравці. Надлишок – це теж погано… От і вийшло якось так, що значна частина з 25-27 виконавців ніяк не могла знайти спільну мову з тренерами. Незадоволення позначилося на грі.


- "Динамо" втратило шанси на золото ще до весняного поєдинку з "Шахтарем"?

- Так, на фініші далися взнаки осінні втрати, які призвели до прощання з Мірчею Луческу. Потрібно чітко пам’ятати, що втрачати бали в матчах із середняками і аутсайдерами категорично неможна. Але ж і прямому конкуренту – "Шахтарю", "біло-сині" поступилися в обох зустрічах.


- У весняному класико динамівці, за відгуками фахівців грали не гірше "гірників", а то й взагалі – краще...

- До голу – так, все у виконанні киян було непогано, однак після пропущеного м’яча "Шахтар" організовано відійшов назад і здобув потрібний результат. До речі, подібну тактику "гірники" застосовували в Лізі чемпіонів, і досвід щодо цього у них непоганий. Вийшов на заміну Степаненко, бразильців замінили – і все… Взагалі, у "Шахтаря" дуже хороша лава запасних. У порівнянні з головним конкурентом, "Динамо" значно поступається в цьому плані – достатньої кількості якісних виконавців, здатних підсилити гру по ходу матчу, у киян немає. Фактично, в обоймі – 14-15 футболістів, і цю ситуацію потрібно виправляти.


- Що в "Шахтарі" змінив Маріно Пушич?

- Нічого особливого від нього у грі цього "Шахтаря" я не побачив. Той самий хороший контроль м’яча, що й був раніше, і головне – можливість за рахунок численних замін перевернути хід поєдинків, які невдало складалися. Окрім того, що також важливо, вже адаптувалися в "Шахтарі" бразильці, яких чимало, і які здатні відчутно вплинути на результат будь-якого матчу.


- "Кривбас" на фініші радів бронзі, а чи могла команда Юрія Вернидуба до останнього туру боротися за чемпіонство?

- До зимової перерви у сезоні були періоди, коли здавалося, що "Кривбас" здатний створити диво й посунути з вершини "Шахтар" з "Динамо". Але, напевно, намагатися зробити це криворіжцям ще зарано. У такому успіху "Кривбасу" велика заслуга Юрія Вернидубу, який вміє донести до підлеглих свої вимоги і домогтися відмінної фізичної готовності. Згадайте тільки, як добре "Кривбас" проводив кінцівку матчів. Щоправда, успішно протистояти грандам команда Вернидуба ще не навчилася – цей етап попереду.


- Що потрібно покращити "Динамо" і "Кривбасу" перед новим сезоном, коли вже влітку доведеться грати в єврокубках?

- "Кривбасу", не дивлячись на їхню чисельну лаву запасних, і на наявність легіонерів, потрібно підсилюватись. Як це вийде в умовах війни, важко сказати. Що стосується "Динамо", то тренерському штабу на чолі з Шовковським доведеться підтягувати до основи футболістів команди U-19, в якій є хороші хлопці 2005-2006 років народження. Легіонери, які їдуть грати за "Кривбас", "Полісся" і "Ворсклу", - це не рівень київського "Динамо". Легіонери в "Динамо" повинні бути на голову вищі за рівнем, ніж українські виконавці. До того ж, залучення футболістів з Африки (наразі, в основному, звідти в Україну їдуть…) – це не політика київського "Динамо".


- З’явилася інформація, що "біло-сині" намагаються повернути в УПЛ бразильця Вітіньо…

- Навряд чи він захоче повернутися в Україну. А силою тягнути когось сюди – немає сенсу. З-під палиці ніхто добре грати не стане. Тому, повторюсь, треба залучати в "Динамо" своїх талановитих юнаків.