16 апреля 2024 11:08

"Динамо" – ПСЖ – 3:0. 15 лет выхода в полуфинал Кубка УЕФА

П'ятнадцать років тому, 16 квітня 2009-го, київське «Динамо» оформило перший в історії вихід до півфіналу другого за престижністю клубного турніру Європи – Кубка УЄФА.


У єврокубковому сезоні 2008/2009 київське «Динамо» починало свій шлях у кваліфікації Ліги чемпіонів. Примітно, що найуспішнішого єврокубкового сезону 2000-х для «біло-синіх» цілком могло й не бути, якби в матчі-відповіді другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів «Дрогеда Юнайтед» здобула сенсаційну перемогу в Києві. Після переможних 2:1 в Ірландії мало хто сумнівався в успішному подоланні цієї стадії киянами, але скромний суперник зміг дати гідний бій. Ба більше, за рахунку 2:2 господарів наприкінці поєдинку врятувала стійка.


А далі, за двома розгромами московського «Спартака», був груповий етап Ліги чемпіонів, де в компанії «Арсенала», «Фенербахче» та «Порту» кияни посіли третє місце, і вихід до єврокубкової весни та продовження виступів у Кубку УЄФА. Емоційні поєдинки з потужною «Валенсією», яку вдалося пройти завдяки виїзному дублю Артема Кравця (1:1 удома та 2:2 на виїзді), та принципове протистояння з харківським «Металістом» (1:0 удома та 2:3 на виїзді).


Французький клуб, який ще був далекий від тотального домінування на вітчизняній арені, подолав довгий шлях у Кубку УЄФА того сезону. Здолавши турецький «Кайсеріспор» у першому раунді, ПСЖ вийшов до групового турніру, де посів третє місце, пропустивши вперед «Манчестер Сіті» та «Твенте», а позаду залишивши «Расинг» та «Шальке». У плей-оф же парижани до зустрічі з «Динамо» розгромили за сумою двох матчів «Вольфсбург» та в напруженому протистоянні здолали «Брагу».


У першому поєдинку чвертьфінальної стадії, що пройшов на «Парк де Пренс» у Парижі, було зафіксовано цілком комфортну для динамівців нічию – 0:0. Утім, розслаблятися було зарано, що розуміли й футболісти. «Гра очевидно буде непростою. Ми чудово знаємо, що наш суперник приїхав у самому бойовому складі. Для нас головне – підсумковий результат. Наша команда готова вийти на футбольне поле і докласти максимум зусиль, щоб досягти необхідного результату», – казав перед грою голкіпер «біло-синіх» Олександр Шовковський.


Слова не розійшлися з ділом. З перших хвилин господарі затиснули суперника на його половині поля й уже до 16-ї хвилини вели в рахунку у два м’ячі. Спочатку Бангура, отримавши пас від Мілевського, змістився до центру та точно пробив у кут воріт, а згодом голкіпер гостей Ландро після навісу Алієва та запаленої захисником Сеарою «свічкою» над воротарським майданчиком закинув м’яча собі у ворота.


«Біло-сині» продовжували накочувати атаки на ворота парижан. Мілевський із вигідних позицій двічі не влучає в рамку, з аналогічним успіхом завершуються спроби Єременка та Нінковича поцілити у ворота. Після перерви малюнок гри не змінився – кияни, не зважаючи на рахунок, продовжували шукати щастя біля чужих володінь у надії збільшити свою перевагу. І таки знайшли свій шанс. Алієв у притаманному собі стилі потужно пробив зі штрафного, голкіпер не зміг зафіксувати м’яча, парирувавши перед собою, і Вукоєвич, встигнувши першим на добивання, доправив кулю за призначенням.


Після цього справу було зроблено. Суперник уже не пручався, а динамівці берегли сили для подальших баталій. «Динамо» сьогодні зіграло дуже сильно, а впродовж перших 25-ти хвилин ми й зовсім не давали супернику зрушити з місця. Звичайно, помилялися, була нервозність, але ми пресингували з першої до 25-ї хвилини, і спромоглися досягти прийнятного для себе результату.


«Динамо» продемонструвало, що грає в сучасний атакувальний футбол. Ми не даємо супернику простору, якщо є можливість, пресингуємо на чужій половині поля і робимо те, що потрібне для сучасного футболу. Говорити, що сьогодні ми виграли завдяки успіху, який був на нашому боці, я би не став. Ми за всіма статтями переграли ПСЖ», – сказав після гри задоволений президент «Динамо» Ігор Суркіс.


Після фінального свистка динамівці приймали вітання заповненого вщент клубного стадіону імені Валерія Лобановського. Та чекали на звістку з іншого французького міста, Марселю, де в протистоянні однойменного клубу з донецьким «Шахтарем» визначався суперник киян по півфіналу.


Кубок УЄФА-2008/2009, 1/4 фіналу, матч-відповідь

«Динамо» (Київ, Україна) – ПСЖ (Париж, Франція) – 3:0

16 квітня 2009 року. Київ, стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського, 17 000 глядачів


«Динамо»: Богуш, Бетао, Саблич, Юссуф (Несмачний, 81), Ель Каддурі, Вукоєвич, Нінкович (Гіоане, 83), Алієв, Єременко, Бангура (Корреа, 69), Мілевський


ПСЖ: Ландро, Сеара, Камара, Траоре (Бурійон, 16), Арман, Макелеле, Клеман (Ротен, 46), Шантом, Сессеньйон, Люїндула, Оаро (Жюлі, 68)

Голи: Бангура (4), Ландро (16, автогол), Вукоєвич (61)