22 марта 2024 02:36

Александр СОПКО: "Сборная Исландии – это улучшенный вариант Боснии и Герцеговины, ждите того же..."

Збірна України у матчі плей-оф відбору Євро-2024 здолала Боснію і Герцеговину, здобувши вольову перемогу з рахунком 2:1. Оцінити цю гру Footboom попросив екс-гравця "Шахтаря", відомого футбольного експерта Олександра Сопка.


"Сказав би, що порядок б'є клас..."



- Від поєдинку залишилось подвійне враження, - зазначив Сопко. - Плей-оф чітко демонструє, що гра тут – ніщо, а результат – все. Звичайно, все для нас завершилось добре. Хочу привітати і вболівальників, і наших футболістів з тренерським штабом. Дуже важко збірна України проводить ці стикові поєдинки, і раніше нам відверто не везло.


Якби ця зустріч завершилась перемогою боснійців, я б сказав, що самовіддача і характер б’ють клас. Звичайно, такий підсумок був би несправедливим, однак, тоді би можна було зазначити: виграв той, хто більше цього хотів. На щастя, футбольний матч триває 90 хвилин і грати потрібно до кінця, що й зробила збірна України, за що й отримала винагороду.


- Збірна Боснії і Герцеговини правильно вибрала тактику на цей поєдинок?

- Так, адже в матчах плей-оф на перший план виходить не майстерність, а бажання, бійцівські якості, вміння багато бігати і руйнувати. Суперник в цьому плані був більш мотивованим. А українці хотіли грати через пас, флангами, розраховували на перевагу в класі… Однак все це було зруйновано бажанням Боснії і Герцеговини боротися. Фактично всі верхові дуелі були за боснійцями, і боротьба один в один. Більшість часу в цьому матчі господарі поля грали більш просто і ефективно.


Плюс, випали з гри деякі футболісти збірної України. Мудрик – суцільне розчарування, окрім, хіба що останніх 12-15 хвилин. Нічого конструктивного я не побачив і від Зубкова. На жаль, розчарував Зінченко, який наразі досить суттєво відрізняється в гірший бік від себе самого зразка дворічної давнини. Не можна грати діяти без емоцій, без того, щоб буквально вигризати кожен м’яч.


"Я думав, що Мудрик чомусь навчився в АПЛ"



- Однак, нашій команді вдалося-таки зламати ситуацію…

- Все, про що я сказав, тривало десь до 80-ї хвилини. А потім боснійці віддали ініціативу. Спочатку Сергій Ребров вніс зміни в тактику. При виході в атаку, трохи більше м’ячем став розпоряджатися Бражко, більш активно запрацювали на флангах Миколенко й Конопля. І з замінами Ребров вгадав, як ніколи. Наша команда стала діяти простіше, ми стали більше бігти і боротися, і кінцівка поєдинку вже була за нами.


- Чому більшість часу непомітним був Довбик?

- До нього не доходив м’яч. Наша команда діяла дуже повільно. Ті ж Зубков із Мудриком чекали на пас в ноги… Ніхто до певного часу і не намагався навіть закинути передачу за спини захисників. Для того, щоб Довбик був ефективним, йому потрібні паси з флангів. Чесно кажучи, я сподівався, що Мудрик вже чомусь навчився в АПЛ, однак, як стало зрозуміло після цього матчу, - ні! До речі, Михайло став краще грати, коли втомився… Він припинив поспішати і, відповідно, часто втрачати м’яч, і почав краще бачити поле, шукати партнерів передачами.


- Чи не здивував вас стартовий склад збірної України?

- Ні. Було зрозуміло, що не зможе зіграти Циганков, а все інше – прогнозоване. Хіба що можна було погадати, хто з’явиться на фланзі – Конопля чи Тимчик. Однак, тренер віддав перевагу більш атакуючому Коноплі, який, до того ж, мав скласти напрацьовану клубну зв’язку із Зубковим. Вийшло так, що варіант з Коноплею спрацював – він зробив гольову передачу.


Сподобалася гра Бражка, яка стала для нього дебютною у збірній. Зазначу, що абсолютно не відчувалася відсутність наших ветеранів – Степаненка і Сидорчука. Бражко діяв кваліфіковано і має всі можливості для прогресу. Що стосується Луніна, то особливо важкої роботи для нього й не було, і в пропущеному голі його вини немає.


"З Матвієнком подібне трапляється не вперше"


- Боснійці заслужено відкрили рахунок?


- Безумовно, їх гол не був випадковим. Вони дуже активно працювали певний час в нашому штрафному майданчику, і коли вперед пішов Хаджикадунич, його чомусь зустрічав тільки один наш гравець, який відходив назад, і якого ніхто не страхував. Це помилка всього захисту збірної України. Супернику дозволили пробити, і рикошетом від Матвієнка м’яч залетів у наші ворота. Зазначу, що з Матвієнком подібне трапляється не вперше… Не знаю, чи це концентрації і уваги йому не вистачає, чи чогось ще… Але в цілому до гри Матвієнка в обороні претензій не повинно бути.


- Ви підкреслили те, що Сергій Ребров зробив вдалі заміни. Вихід Гуцуляка вас не здивував?

- Абсолютно. Зубкова потрібно було міняти. Команді необхідна була швидкість, якої вже не міг дати Зубков. Те ж стосувалося й Зінченка. Потрібен був тиск на ворота Боснії і Герцеговини. З двома потужними форвардами на вістрі вдалося цей тиск організувати. Зазначу, що й Маліновський додав швидкості. Хоча, як на мене, всі ці заміни можна було й раніше зробити.


"Варіанти у Реброва є"



- Наступним суперником збірної України в плей-оф відбору Євро-2024 буде Ісландія. Що потрібно змінити в грі нашої команди, в чому можна додати?

- Збірна Ісландії – це покращений варіант Боснії і Герцеговини. На нас чекає так само багато боротьби, верхових дуелей, небезпечних стандартів. Очікую приблизно таку ж гру, як і проти боснійців. В такому разі, українцям не можна знову поступитися саме у боротьбі. Якщо з цим буде все в порядку, то в майстерності ми їх переважатимемо.


Очікую все-таки більш спрощеного і ефективного футболу від Мудрика, можливо, виходу в "старті" Гуцуляка, і більш раціональної гри від Судакова, якому немає сенсу виконувати настільки значний об’єм роботи, що якість її втрачається… Судакову необхідно зберігати спокій і розсудливість, що зменшить брак і дасть більше якості.

Головне зараз – відновитися після матчу з боснійцями. Значної втоми, наче, й не повинно бути, бо немає у складі нашої команди таких вже ветеранів... Треба враховувати, що це була перша гра збірної України після значної перерви, перевірка свого стану. Вона дала багато теорії. Важливо, що здобули результат, а тактичні варіанти на Ісландію у Реброва є, тим більше, що гру ісландців проти Ізраїлю можна подивитися і добре вивчити.