1 марта 2024 08:55

Никита БУРДА: "Никогда не скажу о "Динамо" плохих вещей, даже если в голове буду что-то думать"

Екс-динамівець Микита Бурда, який нині виступає за "Колос", розповів про своє ставлення до "Динамо".


– Питання з каверзою: Динамо зможе вирішити проблему в центрі захисту?:)

– Можу сказати одне. В Динамо все буде добре після невдалого періоду. Вони впораються з усіма. В такій команді не може бути некваліфікованих гравців. Я ніколи не скажу про Динамо поганих речей, навіть якщо в голові собі щось думатиму. Це моя рідна команда, яку я дуже люблю і переживаю за неї.


– Ви пограли разом ще з Олександром Шовковським. Ви бачили вже тоді, що він може стати хорошим тренером?

– Коли я починав він був прикладом для наслідування. По ньому було помітна виваженість, спокій, жага до саморозвитку. Він не з тих людей, яка б задовольнилася роботою з воротарями. Він лише починає шлях самостійного тренера. З його бекграундом це буде гарний тренер.


Всі колись починали. Ребров так само без досвіду прийняв першу команду, яку двічі робив чемпіоном та виводив в плей-офф ЛЧ. Час покаже, який з Олександра Володимировича буде тренер. Поки все виглядає досить оптимістично.


– Кризу в грі Динамо пов'язують з травмою Андрія Ярмоленка. Ви бачите залежність команди від свого лідера?

– Ярмоленко – легенда клубу, капітан збірної. Така фігура надихає молодь. В такій команді не може бути, щоб команда залежала від одного гравця. Є Андрій, нема Андрія. Я не думаю, що це взаємопов'язано. Просто так склалися обставини. Потрібно бути всередині, щоб зрозуміти глибину проблеми.


– Досвід, який ви здобули в матчах топ-рівня вам зараз стає в нагоді?

– Складно сказати, як він Колосу допомагає. Краще в тренера запитати, Я дуже радий, що в моїй кар'єрі був такий досвід. Сподіваюсь, що буде можливість ще пограти.

Чим більше матчі ти проводиш в тебе з'являється впевненість, в стресових ситуаціях правильні рішення приймає. Я не скажу, що вин колосальний. Класно, що це було. Хотілося б в майбутньому це повторити.


– Успішні виступи за Колос можуть допомоги вашому поверненню в збірну України? Тим більше, що зараз команду тренує Сергій Ребров, який дав вам дорогу в дорослий футбол.

– Це не буде грати ролі, що колись я грав у команді Реброва. Зараз він очолює збірну, яка представлена гравцями топ-рівня. Потрібно бути реалістом: мої шанси мінімальні.


Я роблю свою роботу, намагаюсь повернутися на свій рівень в Колосі. Я буду дуже радий, якщо так складеться. Зараз я повністю насолоджуюсь футболом. Дивлюся кожну гру збірної, переживаю за пацанів, майже всіх знаю.


– Чи вдасться Реброву вибудувати вертикаль у збірних, як це було в Динамо?

– Я не знаю, чесно кажучи. У Сергія Станіславовича є досвід. Він дуже серйозний фахівець з досвідом. Побачимо, як клубний досвід можна буде інтегрувати в інституті збірних. Одна справа, коли клуби тренуються в тижневому циклі, а збірна збирається на тиждень, ти не можеш щось глобальне награти. Цікаво буде постежити. Я думаю, що все буде добре. Тим більше, що Андрій Миколайович Шевченко робив це у збірній


– Востаннє ви викликалися до збірної у 2018 році. Ви маєте досвід роботи не лише з Ребровим, але й з Андрієм Шевченком. В чому відрізняються принципи гри, яку пропонували наші легенди?

– Це два різних тренери зі своїм баченням. Це європейський футбол. Такий футбол, якого не було раніше в нашої збірної. Різниця колосальна. Більше контролю м'яча, гра першим номером, в тому числі з топ-збірними. Не було такого, що команда відбивалася.