20 января 2024 12:55

Блогер: "Ярмоленко действительно стал мозгом на правом фланге "Динамо", а Тимчик – мышцами, хотя они сыграли вместе только половину своего игрового времени"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграм-каналі розбирає гру захисника "Динамо" Олександра Тимчика.


Було/стало: Олександр Тимчик (атака)


Довго думати з кого з починати перемивання кісток динамівців не довелося. Почну з іменинника та його гри в атаці.


Радар доволі інформативний, тому швидко окинувши його одним оком стає зрозуміло, що Тимчик нарешті спрогресував. Важко казати, що це вже цілком достатній рівень. Проте крок до підвищення ефективності в атаці було зроблено.


Можливо аби не травмувався Ярмоленко, то зміни були б ще суттєвішими. Хоча дуже схоже, що вплив все одно був:


⁃ наприклад, Тимчик став приймати участь в більшій кількості комбінацій, що завершилися ударами (6.53 проти 4.7 рік тому), а певний прорив в атаці відбувся саме на початку сезону, коли Андрій ще був в строю
⁃ на четверть збільшилася кількість просувань мʼяча (з 9.53 до 13.1), що й спонукав загальний прогрес на фланзі, який осиротів після відходу Циганкова
⁃ на 5 метрів (з 13.7 м до 18.7 м) зросла середня довжина ведень з просуванням, але це могло бути спровоковано двома факторами; по-перше, як певний компенсаторний механізм наявності Ярмоленка, щоб трішки розвантажити його від найпростішого; по-друге, відрізками командної вертикальної гри вже в завершальній фазі року без Ярмоленка
⁃ враховуючи, що кількість отриманих передач з просуванням лишилася відносно сталою (навіть дещо зменшилася), але кількість отриманих лонгболів зросла на 42%, то зросла частота використання його в ширині футбольного поля, як «розтягуючого гравця»


Ну, і варто відзначати точність загостоюючих передач, аспект в якому Тимчик завжди мав колосальні проблеми. Тут сталися певні структурні зрушення:


⁃ зросла точність передач до штрафного майданчику з 27.3% до 40%
⁃ зросла точність навісів з гри з 15.1% до 25%


Тимчик зіграв із Ярмоленком лише половину свого ігрового часу з 933 хвилин, проте схоже, що прогноз справдився. Андрій дійсно став мозком на правому фланзі, а Олександр в свою чергу - мʼязами.


Було/стало: Олександр Тимчик (атака)


Прогрес в більшості атакувальних параметрів, маю підозру, що із здоровим Ярмоленком він міг бути ще суттєвішим:


почав приймати участь в більшій кількості комбінацій, що завершуються ударом (+28%)
збільшилася кількість просувань мʼяча загалом (+27.3%), як веденнями, так і передачами
почав отримувати більше довгих передач (+42.3%)
зросла точність передач до штрафного (+12.7%) та навісів з гри (+9.9%)
зросла середня дистанція ведення з просуванням (+26.7%)