5 января 2024 09:01

Юридически Довбык может перейти в новый клуб прямо сейчас, но куда: к Месси, Суаресу или Шацких?

Фото - ua.depositphotos.com


(публикуется на языке оригинала)


Впевнена гра Артема Довбика за першу половину сезону в складі Жирони (19 матчів, 11 голів та 5 асистів) провокує чутки про інтерес до нього з боку багатьох клубів, в тому числі від мадридського Атлетіко і лондонського Челсі.


В інтерв’ю для сайту «Український футбол» агент Довбика Олексій Люндовський повідомив, що взимку трансфер його клієнта неможливо буде здійснити, так як в цьому сезоні Артем вже зіграв за два різних клуби – Жирону та Дніпро-1 (два матчі в кваліфікації Ліги чемпіонів).

Проте є важливий юридичний нюанс. Фахівець зі спортивного права Ілля Скоропашкін в ексклюзивному інтерв'ю сайту «Український футбол» пояснив, як, навіть при двох командах за один сезон, Довбик може перейти в інший клуб ось прямо зараз, на початку 2024 року.

«Перехід в третій клуб за сезон можливий, але виступи за нього дуже малоймовірні»

– Агент Довбика обламав усі рубрики трансферних чуток, заявивши, що навіть якщо якийсь клуб захоче придбати Артема прямо зараз, то не зможе з юридичних причин. Це так?

– Загальне правило передбачає, що футболіст може бути зареєстрований за три клуби, але грати в офіційних матчах лише за два з них протягом одного сезону. Але також передбачений виняток із цього правила, коли футболіст протягом відповідного періоду може виступати за третій клуб. Для цього необхідним є дотримання сукупності трьох наступних умов:

сезони принаймні двох клубів, за які футболіст був зареєстрований, мають збігатись;
дотримано всі терміни реєстрації;
дотримання умови щодо мінімального терміну дії контракту (до кінця сезону).
Враховуючи, що Артем Довбик в цьому сезоні тільки уклав новий контракт, який не добіг завершення поточного сезону, один з критеріїв не може бути дотриманий.


– Давайте людською мовою. Виходить, що Довбик справді не може перейти в інший клуб? Куди він зможе заявитися чи зовсім нікуди?

– Є нюанс. Також регламентом передбачено право виступати за третій клуб протягом одного сезону у випадку дострокового розірвання попереднього контракту в односторонньому порядку (за наявності грубих порушень).

Тобто, перехід в третій клуб протягом цього трансферного вікна цілком можливий, але вірогідність виступу за такий третій клуб дуже малоймовірна.

– Отже, зіграти в одній команді з Мессі чи пограти під керівництвом Максима Шацького в Пахтакорі (чемпіонат Узбекистана стартує в березні) він зможе не раніше літа, коли закінчиться сезон в Україні та Іспанії?

– Так, все вірно. Коли закінчиться сезон в Іспанії, де він уклав новий контракт.

«Перехід в третій клуб за сезон можливий, але виступи за нього дуже малоймовірні»

– Якби не два матчі в Лізі чемпіонів на початку сезону за Дніпро-1, то Довбик міг би без проблем перейти в умовну Барселону чи Атлетико вже взимку?

– Якби він був лише заявлений за Дніпро-1 і не брав участі у жодних матчах у складі його команди, Жирона була б в цьому сезоні першим клубом, за який він виступав. В цьому випадку він би мав більше трансферних можливостей.


– А для чого такі обмеження були введені?

– Як зазначає сама ФІФА, обґрунтуванням цього підходу є створення рівних умов гри в усьому світі та захист спортивної чесності різноманітних змагань. Організований футбол повинен мати можливість спиратися на єдину систему положень, яка є обов’язковою для всіх учасників, оскільки результати на ігровому полі можна порівнювати та оцінювати лише тоді, коли всі учасники роблять це за однакових умов.

– Тобто, ці правила дійсно чинні скрізь?

– Усі клуби, де б вони не були, мають реєструвати гравців за однаковими правилами. Це особливо важливо при розгляді континентальних і міжнародних чемпіонатів, а також національних чемпіонатів, враховуючи, що кваліфікація на континентальні змагання зазвичай базується на результатах національних чемпіонатів.

Так само у все більш глобалізованому футбольному світі єдині правила щодо того, як гравець може бути зареєстрований у клубі, принаймні до певної міри служать захисту менших клубів і, наскільки це можливо, забезпеченню рівного ставлення до всіх гравців , незалежно від того, де вони грають у футбол.

– Простими словами, щоб футбол був більш передбачуваним і стабільним?

– Саме так. Щоб не було хаосу в системі переходів.