14 декабря 2023 11:45

Василий КОБИН: "Главным катализатором падения "Зари" стало назначение Лалатовича"

(публикуется на языке оригинала)


Ексгравець збірної України Василь Кобін поділився своїми очікуваннями від матчу Зоря – Брейдаблік в рамках шостого туру групового етапу Ліги конференцій.


– Зоря примудрилася забрати очки в заключному матчі осінньої частини УПЛ у лідера – Кривбасу, відігравши гандикап у два м'ячі. У цій грі були помітні якісь напрацювання під ісландців?

– По матчу з Кривбасом було помітно, що Зоря почала знаходити себе. Вдалося стабілізувати склад, тому що раніше на кожен матч виходило абсолютно різне поєднання футболістів, і це десь заважало команді знайти оптимальні налаштування.

На превеликий жаль, Зоря намацала свою гру лише під кінець першої частини сезону. З честю вийшли зі складної ситуації, знайшли в собі сили відігратися та звести гру з Кривбасом до нічиєї.

– Чому так сильно здали футболісти, які минулого сезону показували хорошу гру? Той самий Алефіренко, який навесні у Чорноморці справді виділявся?

– Ви правильно підмітили, що той-таки Алефіренко міг більш яскраво себе показати в Зорі, якби не провалена передсезонка. Команду залишило багато гравців, але залишилися хлопці, які мають досвід гри в УПЛ: Мишньов, Чурко, Батагов. Залишили команду Русин, Булеца, Бражко, Шахов. Бутко, який робив різницю в захисті, зараз травмований. Десь команда не змогла перелаштуватися, провалені збори та постійна зміна тренера не дають можливості стабілізувати команду.

– Зоря нас привчила, шо вона може втратити половину складу попереднього сезону, але це не заважало триматися на плаву. Що в цьому механізмі зламалося?

– Дійсно, Зоря й раніше втрачала по пів команди, але з командою працювали хороші тренери. Вони знали, як інтегрувати гравців під свою модель гри тактично і функціонально. В цьому випадку з новими гравцями прийшов новий тренер і йому не вдалося за короткий проміжок часу налагодити цей процес. Або йому не вистачило часу, або елементарної компетенції.

– З вибором якого тренера Зоря облажалася?

– На мою думку, головним каталізатором падіння Зорі стало призначення Лалатовича. Він не зміг сформувати за збори кістяк, на який могли спертися інші тренери.

Я не хочу розкидатися гучними словами, але провина завжди на тій людині, яка з перших днів готувала команда. У неї було більше часу, щоб організувати команду у всіх ланках: в обороні, атаці, перехідних фазах, фізиці.

– Після Лалатовича Зорею покерували ще троє наставників...

– Кривенцову не вдалося знайти ключ до цих гравців, тому що елементарно бракувало часу тактично перебудувати команду. Дуже важко для любого тренера брати команду в розпал чемпіонату. Бартулович та Коваль пропрацювали зовсім нічого, аби давати якісь оцінки.

– Якби ситуація з відходом Патріка ван Леувена в Шахтар не затягнулася до початку передсезонки, цей час міг би допомогти Зорі закрити всі питання?

– Не в моїй компетенції коментувати керівництво Зорі. Ми розуміємо, що літня пауза є коротшою. Проте декілька тижнів дійсно могли змінити ситуацію в хорошу сторону.

– Взимку проблем у Зорі значно побільшає, коли значна група футболістів з 1 січня може підписати попередні угоди з іншими клубами. Як виходити з цієї ситуації?

– Керівники Зоря неодноразово виходили з таких ситуацій, щоб команда не втратила в якості і кваліфікації гравців та за підсумками другої частини сезону вибратися з небезпечної зони. Це буде непросто. Боротьба триматиме до останніх турів.

– Зорі варто розглядати продаж взимку Алефіренка, Чурка, Нагнойного, щоб отримати за них бодай якісь кошти в кінці контракту?

– Для Зорі було б краще, аби вони залишилися. Ми не знаємо фінансової ситуації в клубі. Якщо фінансова сторона в Зорі є стабільною, то можна якось спробувати їх втримати на другу частину сезону.

– Пишуть, що Зоря спробує запросити Раймонда Аттевелда, який асистував ван Леувену під час роботи в Україні. Команді більше не можна помилятися з тренерами?

– 50/50. Тут потрібно розуміти, які справи всередині Зорі. Якщо тренер знає тих гравців та як їх використати, це може принести свої дивіденди. Я вважаю, що Зорі потрібен тренер на довгостроковий контракт та гравці, які відповідатимуть рівню команди.

– Поговоримо про завтрашню гру. Зоря за котируваннями букмекерів є фаворитом матчу з Брейдабліком. Ви погоджуєтесь з цією думкою?

– Погоджуюсь, тому що будь-яка перемога в єврокубках це призові від УЄФА, очки в таблицю коефіцієнтів, а для самих хлопців закрити рік на мажорній ноті.

– У Зорі та Брейдабліка немає турнірних завдань. Де знайти мотивацію?

– Потрібно керівництву, тренерам якось мотивувати гравців, знаходити правильні слова. Відпустити психологічно, щоб хлопці не озираючись на результат добре зіграли.

– Хто з гравців Зорі може яскраво себе проявити проти ісландців?

– Зоря протягом осені більше витягує індивідуально, але немає командної гри. Команда обороняється в 4-5 гравців і так само атакує. Відсутній правильний баланс, а так ми бачили класні індивідуальні перформанси в Антюха, Алефіренка, Нагнойного, Герреро. Якщо б команда 10 гравцями працювала на оборону, то стільки б не пропускала.

– У першому матчі з Брейдабліком Зоря класно зіграла від суперника та змогла взяти три очки в Ісландії. Що може запропонувати Зоря в сьогоднішньому стані?

– Зоря буде атакувати великими силами. Побачимо, що буде з обороною. Головне, щоб вони поменше пропускали. Команда в захисті не є надійною.

– Як Зоря може замаскувати проблеми в обороні?

– Повинен бути план на гру та баланс в грі команди з м’ячем та без нього. Якщо тренерському штабу Зорі вдасться вирішити це питання, то можна розраховувати на позитивний результат. Брейдаблік точно не буде закриватися, а грати в атакувальний футбол.

– Ваша оцінка виступам Зорі цієї єврокампанії?

– Сталося те, що сталося. Команда була розбалансована. Помилкова ставка на гравців без досвіду, коли в обоймі є Чурко та Мишньов, які могли допомогти. В УПЛ можна було робити ротацію, а в єврокубках ставити на гравців з досвідом.

За рівнем гравців та гри ми поступалися Маккабі (Тель-Авів) з Гентом, але при правильному підході до тактики та надійності в обороні можна було нівелювати недоліки.

– Ваш прогноз на матч?

– Перемога 3:1. Якщо в Зорі піде гра, проблем точно не виникне. Головне добре підготуватися та спробувати залишити на другому плані невдачі, які були восени.