13 сентября 2023 08:21

"Супер Фраттези и Спаллетти снова улыбается - соперник повержен". Итальянские СМИ – о матче с Украиной

Італійські журналісти здебільшого залишились задоволеними результатом та діями команди, але при цьому відзначають, що напруженість, яку створила Україна у другому таймі, може у майбутньому призвести до проблем для італійців у матчах іншими збірними, і десь сказатись на підсумках відбору.


Gazzetta dello Sport



Журналіст Gazzetta dello Sport відзначає непогану гру Довбика, якому вдавалось знаходити моменти та "напружувати" захисників італійців, та атакувальну активізацію українців після другого пропущеного м'яча. Ця перемога дарувала італійцям трохи душевного спокою.


- Перша перемога Лучано Спаллетті на тренерській лаві збірної Італії. Адзуррі обіграли Україну на "Сан-Сіро" і (маючи ще гру в запасі) й вискочили на другу місце в групі. Кваліфікацію на Євро-2024 ще належить завоювати, але після нічиєї в Скоп'є, ніч на Меацці дала Доннаруммі та його партнерам по команді трохи більше душевного спокою з огляду на майбутнє.

Найбільше заслуговує на похвалу Давіде Фраттезі, який двічі забив у першому таймі протягом 17 хвилин і вивів збірну вперед з рахунком 2:0. Гол, "подарований" Ярмоленку, змусив нас нервувати до кінця матчу, але успіх був заслуженим за атакувальну продуктивність та виразну гру. Однак залишається відчуття, що ми створили забагато, а реалізували занадто мало. Аспект, над яким варто попрацювати з огляду на жовтень, коли ми будемо грати вдома з лідерами - Англією.

Спаллетті змінив п'ятьох гравців зі складу, який зупинив Македонію з рахунком 1:1: найбільша зміна відбулася в атаці, де центрфорвард Распадорі відправив Іммобіле, капітана в Скоп'є, на лавку запасних, але Скальвіні, Локателлі, Фраттезі та Дзаньоло також були новими (замінивши Манчіні, Крістанте, Тоналі та Політано). Україна, після нічиєї з Англією, зробила три заміни, і найгучнішою з них стала заміна Мудрика, зірки "Челсі", який відправився на заміну, щоб звільнити місце для Ярмоленка.

Скуадри добре налаштувалися на матч і створили небезпеку двома влучними ударами Ді Лоренцо та Распадорі: було видно, що Італія має шалене бажання і знає, що робити, тож українці намагалися стримувати їх. Їм це вдавалося до 12-ї хвилини, коли в нешкідливому підкаті Судаков послизнувся і віддав м'яч на Дзакканьї, асистент Фраттезі і гол - 1:0.

Наша національна збірна зняла великий тягар з плечей, а Спаллетті аплодував на лавці запасних. З Локателлі перед захистом циркуляція м'яча пристойна, але, перш за все, центральні захисники Барелла та Фраттезі постійно вступають у гру, завдяки змінам у грі, які змушують суперників збиватися з пантелику. На 25-й хвилині Распадорі вдруге не влучив у ціль, і "Меацца" була у відчаї від того, що втрачає шанс, але вже за кілька секунд рахунок подвоюється: простріл Дзаньоло головою замкнув Фраттезі, і півзахисник "Інтера" забив другий гол, який був зарахований після контролю Вара.
Подвійна перевага дозволяє Італії розслабитися, навіть занадто, оскільки вони перестають прагнути до високого тиску, відпочивають замість того, щоб швидко бігти назад, коли неволодіють м'ячем (особливо Дзаньоло) і пропускають метрові удари від України, небезпечний момент з Довбиком, якого втратив Локателлі. Доннарумма відбиває удар, і після кількох свистків, коли він виходить на поле і зачитує розстановку, це оплески для воротаря. Распадорі спробував ще раз і цього разу влучив у рукавички Бущана: це виглядало як монолог, а натомість, на колективній необережності нашого ар'єргарду (промахи Скальвіні та Ді Лоренцо, груба помилка Дімарко), Ярмоленко розписався 2:1 завдяки ненавмисній допомозі, асисту гравця "Інтера" з ауту. Таким чином, диво Доннарумми після удару Довбика з близької відстані виявилося марним. По перерві "Адзуррі" вели 2:1, але перевага в один м'яч після домінування (67% володіння м'ячем, 11-5 ударів) не заспокоїла Спаллетті.

Другий тайм розпочався без змін. Атака з глибини за рахунок єдиного форварда Довбика все ще створювала труднощі, також Локателлі довелося відбивати небезпечний удар Зінченка. Потім Довбик з вигідної позиції пробив повз ворота. Ентузіазм на "Сан-Сіро" пішов на спад, і українські вболівальники дали про себе знати. Скуадри пропустили ще один сенсаційний момент: цього разу Дзакканьї не зумів скористатись шансом після подачі Дімарко та чудової передачі Дзаньоло. Це був лише спалах, тому що команда була розтягнута і не змогла перегрупуватися, коли м'яч опинився у суперника.

Тренер випустив Гното і Бірагі замість Дзакканьї і Дімарко: тактично нічого не змінилося, але мета полягала в тому, щоб дати свіжу енергію команди, щоб атакувати з більшою впевненістю ззовні. На психологічному рівні цей крок приніс свої плоди, і як тільки гра відновилася, після розрізної передачі ззаду від Дзаньоло, Распадорі зробив чудовий сейв від Бущана. Форвард "Наполі" добре рухався, але не був дуже рішучим перед воротами. Проте, Італія знову контролювала ситуацію і неодноразово намагалася забити: Скальвіні (удар головою), Дзаньоло (у голкіпера) та Локателлі (поперечина). Спаллетті кинув у бій Орсоліні та Ретегуї замість Дзаньоло та Распадорі; Ребров, який вже випустив Мудрика, ввів Буяльського та Ваната, щоб надати більшої ваги атаці. Крістанте замінив виснаженого Бареллу, і "Меацца" затамувала подих, коли Конопля пробив головою після подачі Мудрика.

"Адзуррі" закрили гру з деякими труднощами, оскільки Гнонто не завдав небеспеки, а удар Ваната пройшов трохи вище воріт, але після потрійного свистка "Меацца" тріумфувала. Чемпіонат Європи став трохи ближчим до Євро-2024.


Sportmediaset



Журналіст Sportmediaset відзначає емоції і нерви головного тренера збірної Італії, навіть коли команда вигравала у українців з рахунком 2:0.


- Збірна Італії Лучано Спаллетті не припустилася помилок на "Сан-Сіро" і перемогла Україну з рахунком 2:1 у відбірковому матчі Євро-2024. У Мілані, підбадьорені 50 000 глядачів на "Меацца", "адзуррі" дозволили собі захопитися супер Фраттезі, який оформив дубль у першому таймі, спочатку скориставшись помилкою Судакова (12'), а потім майстерно зігравши на підборі після удару Дзаньоло (29'). На 41-й хвилині гол Ярмоленка з "асистом" від Дімарко знову відкрив інтригу у матчі і привів "адзуррі" до другого тайму страждань, хоча і з кількома змарнованими шансами завдяки Бущану і поперечиною, що зупинила Локателлі.

Перемога, перша в еру Спаллетті, яка відродила моральний дух збірної, яка потребувала перемоги та посмішки, щоб продовжувати вірити в пряму кваліфікацію на континентальну першість. Тепер "Скуадри" йдуть другими, маючи однакову кількість очок з Україною та перевагу за рахунок прямого зіткнення.

Збірній Італії Лучано Спаллетті була потрібна перемога, і перемога на "Сан-Сіро" у грі, яка в разі невдачі могла означати обов'язковий вихід з плей-офф кваліфікації до Євро-2024. Але підбадьорені понад 50 000 глядачів на "Сан-Сіро", "адзуррі" не помилилися і повернулися з посмішкою, усвідомлюючи, що їхня доля в їхніх же руках, адже попереду ще чотири матчі, в тому числі ще одне пряме зіткнення з Україною з перевагою позитивного результату на своєму полі.

У порівнянні з нічиєю в Скоп'є проти Македонії у Спаллетті відбулося п'ять змін, між вимушеним вибором (травмовані Манчіні, Тоналі та Політано) та іншими технічними для тренера, який випустив на поле з першого тайму Скальвіні, Локателлі, Фраттезі, Распадорі та Дзаньоло. Ребров залишив талановитого Мудрика на лаві запасних, випустивши вперед Ярмоленка з Судаковим та Довбиком.

Скуадра намагался діяти агресивно зі старту, підопічні Спаллетті хотіли знайти шлях до воріт за допомогою перевірених людей тренера, Ді Лоренцо та Распадорі, яким, однак, не вистачало рішучості та точності в ударах, які відправлялись вище воріт. Фраттезі, втім, не бракувало холоднокровності, і вже на 12-й хвилині він вивів Італію вперед: скориставшись помилкою Судакова, Дзакканьї зліва віддав на півзахисника "Інтера", який холоднокровно переграв Бущана. А зліва, від ніг Дімарко, йшли смачні м'ячі для атаки "адзуррі": Фраттезі на 25-й хвилині добре відпасував, але Распадорі все ж не влучив у ворота. І якщо вже стільки разів фортуна не була на боці Італії, то на 29-й хвилині "Адзуррі" отримали шанс взяти реванш. Удар Дзаньоло заблокував Фраттезі, м'яч опинився між Распадорі та українським захисником, і м'яч повернувся до півзахисника, який оформив свій особистий дубль із запізнілим вибухом радості, а VAR зафіксував рахунок 2:0 на користь "адзуррі".

Україна не зупинялася і на 41-й хвилині знову відкрила рахунок, скориставшись тим, що "Адзуррі" загубили м'яч, а Ярмоленко використав можливість за рахунок короткої передачі Доннарумми та асиста Дімарко, щоб вивести свою команду вперед. Втрата концентрації "Адзуррі" не сподобалася Лучано Спаллетті, який наприкінці першого тайму занепокоївся за своїх підопічних і вимагав від них більшої уваги у фазі втрати м'яча та у фазі побудови атаки.
Другий тайм розпочався за тією ж схемою, що й перший: Італія діяла агресивніше, а Україна вичікувала, а підопічні Реброва намагалися використати контратаки для того, щоб завдати болю "Скуадри". На 54-й хвилині саме Дзакканьї мав шанс зробити рахунок 3:1, коли м'яч від Дімарко зліва впав до ніг Дзаньоло, який спрямував м'яч у бік гравця "Лаціо", якому не пощастило з ударом. Підопічні Спаллетті були близькі до того, щоб забити ще раз на 59-й хвилині, коли Бущану довелося перевести удар Распадорі на кутовий. Скуадри грали добре, шукаючи правильні моменти, щоб завдати болю українцям, і на 69-й хвилині кілька моментів пройшли між ногами Распадорі, Барелли та Локателлі, зусилля півзахисника "Юве" зупинила лише поперечина. Італія також залишалася акуратною та зосередженою в обороні, з Мудриком, який намагався створити проблеми Ді Лоренцо зліва, але українець так і не зміг влучити у ворота.

І незважаючи на зосередженість, Спаллетті не припиняв сварити своїх підопічних на останніх хвилинах, щоб вони тримали високу концентрацію, щоб уникнути знущання. Але після 3 хвилин компенсованого часу, зіграного на межі напруги, з Україною в атаці, саме "Адзуррі" раділи, коли вони знову посміхалися і здобули свою першу перемогу в еру Спаллетті.


Оцінки від журналіста:


Italia (4-3-3): Donnarumma 6,5; Di Lorenzo 6,5, Scalvini 6,5, Bastoni 6,5, Dimarco 6,5 (13' st Biraghi 6); Frattesi 7,5, Locatelli 6,5, Barella 6,5 (39' st Cristante sv); Zaniolo 7 (27' st Orsolini 6), Raspadori 6,5 (27' st Retegui 6), Zaccagni 6,5 (13' st Gnonto 6). A disp.: Vicario, Meret, Romagnoli, Darmian, Pessina, Immobile, Casale. All.: Spalletti 6,5


Ucraina (4-4-1-1): Bushchan 6; Mykolenko 5,5, Kryvtsov 5,5, Zabarnyi 5,5, Konoplya 6; Tsygankov 6 (30' st Vanat sv), Zinchenko 6 (30' st Buyalskyi sv), Stepanenko 5,5 (39' Sydorchuk sv), Yarmolenko 6 (13' st Mudryk 6); Sudakov 5; Dovbyk 6 (13' st Yaremchuk 5,5). A disp.: Trubin, Lunin, Mykhaylichenko, Popov, Zubkov, Karavaiev, Nazaryna. All.: Rebrov 5,5


Tuttosport



"Італія реагує: супер Фраттезі та Спаллетті посміхається. Україна переможена", - саме такий підсумок відзначає журналіст Tuttosport.


- Італія обіграла Україну з рахунком 2:1 на "Сан-Сіро" у шостому турі кваліфікації Євро-2024. Перша перемога на лаві запасних "адзуррі" для Лучано Спаллетті, який після нічиєї в Македонії вважає, що це фундаментальний успіх на шляху до наступного чемпіонату Європи. Саме Фраттезі відкрив матч, а потім подвоїв рахунок у складі збірної Італії за перші півгодини гри. Ярмоленко скоротив відставання ще до перерви, але в другому таймі команда Спаллетті зуміла втримати результат і здобути перемогу.

З цими трьома очками Італія ділить з Україною (разом з Македонією, яка виграла у Мальти) друге місце в групі С з сімома очками. Втім, "Скуадри" мають на один матч менше, ніж українці та македонці: шлях до Євро-2024 видається менш крутим.

Спаллетті обирає атакувальний тризуб у складі Дзаньоло, Распадорі та Дзакканьї. З Іммобіле на лаві запасних, Доннарумма стає капітаном, обраним тренером "Адзуррі". Італія розпочала матч з ракетного старту, одразу ж змусивши Україну оборонятися і зумівши створити кілька гольових моментів для того, щоб розмочити результат. На 12-й хвилині збірна Спаллетті вийшла вперед завдяки Фраттезі, який переграв українського голкіпера Бущана після передачі Дзакканьї. На півгодинній позначці знову гравець "Інтера" знайшов шлях до воріт і приніс Італії дубль: простріл Дзаньоло, відскок Фраттезі-Распадорі та удар півзахисника "нерадзуррі" у площину воріт. Гол, спочатку скасований через офсайд, пізніше був зарахований завдяки Вару. Однак наприкінці першого тайму Україна скоротила відставання вдвічі: Доннарумма відбив м'яч після удару Довбика, Дімарко не зміг вибити м'яч, і Ярмоленко забив практично у порожні ворота.

Другий тайм розпочався без змін. Після небезпечної контратаки України Італія відновила контроль над грою і знову почала створювати гольові моменти. На 54-й хвилині Дзакканьї мав гарну нагоду, але не зміг влучно пробити по воротах. Через чотири хвилини Спаллетті провів перші зміни: Бірагі та Гнонто вийшли замість Дімарко та Дзакканьї. Скуадри були близькі до того, щоб забити третій гол: спочатку діагональний удар Распадорі, відбитий Бущаном, а потім удар Локателлі в поперечину в шаленій боротьбі в українському штрафному майданчику. На 72-й хвилині відбулися ще дві заміни в складі "адзуррі": Ретегі та Орсоліні зайняли місця Распадорі та Дзаньоло. Потім знайшлося місце і для Крістанте, який замінив Бареллу. У фіналі Україна спробувала кинутися вперед у пошуках можливості зрівняти рахунок, але Італія зуміла відстояти дорогоцінний успіх до кінця. Фундаментальний для прямої кваліфікації на Євро-2024.

Фото: УАФ