8 августа 2023 17:25

Лига конференций. "Арис" – "Динамо": представляем арбитра Джарреда Джиллетта

На першому матчі 3-го кваліфікаційного раунду Ліги конференцій між грецьким «Арісом» та київським «Динамо» працюватиме суддівська бригада на чолі з 36-річним… австралійцем Джарредом Джіллеттом.

Майбутній поєдинок стане першим в історії виступів «біло-синіх» у єврокубках, на якому працюватиме арбітр не з Європи. Як так сталося?


Майбутній рефері народився 1 листопада 1986 року у місті Голд-Кост (штат Квінсленд, Австралія). Працювати на матчах вищого дивізіону рідної країни почав у 2010-му, і доволі швидко став одним із найкращих арбітрів Австралії. Зокрема, Джарред п’ять разів призначався на гранд-фінали А-ліги (у 2012-му, 2015-му, 2016-му, 2017-му та 2018-му), а також у цих же сезонах визнавався найкращим рефері країни, що робить його рекордсменом за кількістю подібних нагород.

Будучи арбітром Азіатської футбольної конфедерації (АФК), у рамках програми обміну працював на поєдинках японської J-ліги, індійської Суперліги, китайської Суперліги, саудівської Професіональної ліги тощо.


В 2019 році Джіллетт переїхав до Англії, де зайняв дослідницьку посаду доктора в Ліверпульському університеті Джона Мура. Свій перший матч в Англії австралієць відсудив 22 квітня 2019-го в другій лізі (четвертий за силою дивізіон країни) між «Моркембом» та «Челтенхем Таун», а починаючи з сезону-2021/2022 був переведений до обраної групи арбітрів та отримав право працювати на поєдинках Прем’єр-ліги.


25 вересня 2021 року він став лише другою людиною, яка народилася за межами Британських островів, який судив матч англійської Прем’єр-ліги («Уотфорд» та «Ньюкасл» зіграли внічию – 1:1). Загалом у його активі за два сезони на Туманному Альбіоні 48 матчів, у яких він показав 131 попередження (у середньому – 2,7 за гру) та вилучив сімох футболістів.


До роботи в єврокубках Джіллетт залучається з початку 2023 року. Загалом у його активі чотири матчі, в яких було показано 19 попереджень (у середньому – майже 5 за гру) та призначено 2 пенальті.

Нагадаємо, що матч «Аріс» – «Динамо» відбудеться в четвер, 10 серпня, в Салоніках на стадіоні імені Клеантіса Вікілідіса, початок – о 21:15 за київським часом.