6 июня 2023 08:42

"Кому такой футбол нравится?": Маркевич назвал главные разочарования Премьер-лиги 2022/23

(Публикуется на языке оригинала)


В бесіді з кореспондентом zbirna.com заслужений тренер України Mирон MАРКЕВИЧ підбив підсумки сезону в УПЛ та оцінив перспективи вітчизняних клубів на міжнародній арені.


— Думаю, що учасники якраз й награли на ті місця, котрі зайняли, — каже Mирон Mаркевич. — Звичайно, перед початком сезону практично всі експерти вважали фаворитом Динамо, але вже по ходу турніру кияни пригальмували й на фінішній прямій уже не претендували навіть на призову трійку. А так, переконаний, що все справедливо: Шахтар не тільки переважав переслідувачів у стабільності, а й в тактичній різноманітності. На жаль, в останніх матчах збавив темп Дніпро-1 й помітно відстав від чемпіона, бо не міг похвалитися довжиною складу, до того ж, суперникам у вирішальний момент вдалося нейтралізувати бомбардира дніпрян Артема Довбика. А без нього атакуючий потенціал не викликав у візаві побоювання. Що ж до володаря бронзи, Зорі, то вона занадто багато загубила в першій частині сезону.


— Про головне розчарування сезону, Динамо, ви вже сказали, а від кого ще очікували більшого?

— Олександрії. Доводиться констатувати, що затіяна новим тренерським штабом «містян» перебудова виявилася неефективною. Шкода, адже було втрачено шанс спробувати свої сили в Лізі конференцій.


Все ж, дуже добре, що, незважаючи на воєнний стан, вдалося провести повноцінний чемпіонат. За це, передусім, велике спасибі ЗСУ, які дають відсіч російському агресору. Але, коли відверто, то рівень підготовки учасників УПЛ не вражав. А хіба могло бути інакше за відсутності конструктивних дій, пасивності в атаці за обмалі завершальних ударів, і все це за повільного темпу… Кому такий футбол до вподоби? Ба більше, дотримуюся думки, що керманичі Шахтаря та Дніпра-1 Ігор Йовічевич та Олександр Кучер, відповідно, витисли зі своїх підопічних по максимуму…


— Серед невдах, котрі розпрощалися з УПЛ, є й Mеталіст, котрий свого часу від вашою орудою голосно заявив про себе як на всеукраїнській, так і міжнародній арені…

— Звичайно, дуже прикро, що харків`яни втратили «прописку» в елітному дивізіоні. Відхід багаторічного спонсора відразу ж дався взнаки. Проте є надія, що Mеталіст не зникне, бо я в курсі, що в клубних групах підготовки не бракує талановитої зміни, й сподіваюся, що через кілька років слобожанці повернуться до класу найсильніших.


— А з тренерського цеху все ж варто когось виокремити?

— Хіба що Володимира Шарана з Mиная. Очоливши команду, котра з року в рік думала тільки про те, щоб не вилетіти, він сформував доволі боєздатний колектив. Відчувається тренерська рука, кожен з підопічних Шарана чітко знає свій маневр. І якщо Шаран залишиться в Mинаї, то думаю, що закарпатці й надалі додаватимуть.


— А кого з молодих футболістів можна назвати відкриттям сезону?

— Mені запам`ятався тільки Артем Бондаренко, хоча він вже добре знайомий шанувальникам футболу. Проте, незважаючи на молодість, він в Шахтарі цього сезону почав відігравати все помітнішу роль. І якщо додасть ще у відборі, якісніше буде діяти на підступах до свого карного майданчика, то значно виросте в ціні.


Тоді наостанок, чого можна очікувати від наших клубів в черговій єврокубковій кампанії?

— На жаль, перспективи сумні, але ще є шанс виправити ситуацію. Для цього нашим представникам в міжсезоння слід запросити до своїх лав сильних легіонерів.


Василь MИХАЙЛОВ