20 апреля 2023 20:45

Олег Шелаев о матче "Динамо" - "Шахтер": "Очная встреча наших лидеров, к сожалению, потеряла привычный шарм"

(публикуется на языке оригинала)


В суботу, 22 квітня, відбудеться українське класико – в рамках 22-го туру чемпіонату України зустрінуться київське "Динамо" та "Шахтар", які вийдуть на поле столичного стадіону "Динамо" о 17:00. Очікуваннями від поєдинку "біло-синіх" з "гірниками" в інтерв’ю Footboom поділився екс-гравець "Дніпра" і збірної України Олег Шелаєв.

"Їх імена ще звучать"


- Українське класико наразі, можливо, втратило свій блиск і очікування від нього вже не ті, - зазначив Шелаєв. – Без більшості тих легіонерів, які грали за "Шахтар" і "Динамо", очна зустріч наших лідерів, на жаль, втратила звичний шарм. Але імена самих клубів звучать, як і раніше. В обох командах багато власних виконавців, які ввібрали дух та філософію своїх клубів.

- Який найбільший недолік та найвагомішу перевагу можна виокремити у теперішніх "Шахтаря" і "Динамо"?

- Головний козир "гірників" - це зіграність. "Шахтар" зараз єдиний, як колектив. Гравці доповнюють один одного. Але є і суттєвий недолік – нестабільність молодих виконавців, які можуть провести хорошу гру, а потім – посередню. Оця от посередність в поєдинку з динамівцями неприпустима.

Що стосується "Динамо", то на його результатах позначається надмірне хвилювання молоді, яку активно ставить в "основу" Мірча Луческу. Помітно, як хвилюються і помиляються Дячук, Ванат і Царенко. Щоб цього позбутися їм потрібен час. До того ж, важко зрозуміти, який потенціал має легіонер "біло-синіх" - Лонвейк, який періодично дуже непогано грає, однак, в якому компоненті футболу він найбільш корисний – як диспетчер, чи як оборонець, - поки що неясно. Козир "Динамо" - це мотивація, оскільки "Шахтар" залишається вагомим подразником.


"У "Динамо" - туман"


- Яку роль у протистоянні "Динамо" та "Шахтаря" може зіграти тренерський фактор?

- Це ще один мінус для динамівців. Майбутнє Мірчі Луческу і всього тренерського штабу "біло-синіх" зараз в повному тумані. Співробітництво "Динамо" з Луческу може припинитися через певні вагомі обставини: не дуже добрий стан здоров’я румунського фахівця, завершення терміну контракту… "Динамо", як і кожній команді, потрібна визначеність – або головний тренер подовжує контракт, або іде.


- Яке турнірне значення нині має класико і наскільки критичною стане поразка для "Шахтаря" чи "Динамо"?

- Для "біло-синіх" нічия в цьому поєдинку з "гірниками" – це поразка. А "Шахтар" цілком влаштує, звісно, не тільки перемога, а й нічийний результат. Попереду у команди Йовічевича буде ще вісім матчів, в тому числі, й очна зустріч з "Дніпром-1" у 29-му турі. Тому, "Шахтарю" важливо зберегти гандикап в чотири бали.

"Зоря" може здивувати"


- Чому "Дніпро-1" весною грає з перемінним успіхом? Олександру Кучеру не вистачає тренерського досвіду, який має його прямий суперник у боротьбі за золото – Ігор Йовічевич?

- Важко сказати, потрібно знати процес зсередини. Тільки в довгостроковій перспективі все проясниться. Але вже зараз можна стверджувати: "Дніпро-1" добре грає і прохідних матчів у команди немає. Звісно, багато чого залежить від якості гравців, а вона у дніпрян досить висока, і не тільки для УПЛ.

- "Зоря" вас дивує? У команди Патріка ван Леувена весною стався тільки один провал – в матчі з "Кривбасом"…

- І навіть у грі проти "Кривбасу" у "Зорі" були моменти, щоб хоча б не програти. Під керівництвом ван Леувена зібрані якісні футболісти. Як для цього сезону, склад "Зорі" дуже солідний – в кожній лінії цієї команди є лідери. До речі, "Зоря", яка вже перемогла весною і "Динамо", і "Дніпро-1", гратиме з "Шахтарем" в 28-му турі.

- Тобто, "Зоря" здатна створити сенсацію, обійти всіх, образно кажучи, на повороті, і спробувати взяти золото?

- Не тільки "Зоря" на це спроможна, а й "Динамо". Багато чого буде залежати від можливих втрат "Шахтаря" і "Дніпра-1". Критично важливо для всіх цих команд брати стовідсотково все в матчах з аутсайдерами і середняками, тобто там, де вони й повинні брати своє. Думаю, це й вирішить долю чемпіонства.


Фото - Footboom