17 марта 2023 21:08

Блогер о матче "Динамо" с "Зарей": "Киевлян ожидает игра с самими собой времен Михайличенко-Евтушенко"

(Публикуется на языке оригинала)


Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграм-каналі ділиться очікуваннями від майбутнього матчу "Динамо" із "Зорею".


Динамо v Зоря
Прев’ю

Динамо очікує гра з самими собою часів Михайличенка-Євтушенка, коли в останньому турі пенси раділи з поразки Колосу, бо там в якомусь паралельному матчі Зоря робила усе, щоб не випередити Динамо.

Пояснював вже багато разів, але доводиться повторювати раз-по-раз. В УПЛ можна грати в трьох режимах:


⁃ постійний контроль м’яча в муках роздушити насичений захист (#ротаньстайл за духом, а не та пародія, яку зараз грає Олександрія)
⁃ бий-біжи, щоб протистояти постійному контролю в не менших муках
⁃ і щось проміжне, типу «сіра зона»

Але «сіра» не в сенсі бліда, а «сіра» через те, що не дає ексклюзивної переваги лише одній команді!


Суть гри у такий «відкритий футбол» - одна! Проте фундаментальна: максимально уникати зустрічей з насиченим захистом. Створювати передумови...для суперника! Ти не пригнічуєш його і не душиш у власному штрафному майданчику. Ти даєш йому змогу піднімати голову і...атакувати теж. Щоб, у свою чергу, отримати більш вільне від тіл ігрове поле. Суперник атакує, і не може в цей час стояти в 10 тіл у захисті. Це щоб простіше було зрозуміти.

Але можна і в цифрах для поціновувачів:


⁃ Зоря в середньому володіє м’ячем лише 55.5% ігрового часу, а точність передач не космічні 81.7%
⁃ іншими словами, то в таких умовах неможливо системно будувати затяжні позиційні атаки
⁃ тож акцент лише на швидких та на сольних перфах, зокрема, 12.6 передач на хвилину є свідченням досить вертикального та прямолінійного підходу, ставки на вже знайоме вам дідівське «робити різницю» (в Зорі, наприклад, більше вдалих обведень за Динамо)

Чимось це перегукується з Дніпром-1. Тому можна говорити, і це не буде брехнею, що деякі принципи обох команд схожі.

Чим ризикований підхід Зорі? Порівняйте кількість допущених ударів луганчан (10.3/90) з Динамо (6.94). Додайте до голів Зорі (2.10) пропущені (1.38) та отримаєте 3.48/90 за середній матч Зорі. Простими словами: Зоря свідомо готова платити моментами біля власних воріт за моменти біля чужих воріт.

Тож завтра усе буде зводитися до того, хто краще використає свої моменти.


Зоря досить інтенсивна команда. Проте, якщо відштовхуватися від вразливості їх захисту, то не настільки, наскільки потребує їх підхід до футболу.

Пам’ятаєте, як пісявся та вкакувався захист Дніпра-1 в минулому турі? Чи захист Шахтаря вчора під тиском Феєнорду? Так от - в захисті Зорі є такий собі Арсеній Батагов. Він може ходити під себе навіть без тиску - не дарма лідер УПЛ за привозами. За сумісництвом він лідер дистрибуції. Сподіваюсь до Ваната та Гармаша донесуть на кого потрібно тиснути! Це дуже важливо! Якщо в киян зараз проблеми зі створенням моментів, то потрібно лише натиснути на Батагова - решту він зробить за киян сам! Не дарма колись ховав свій ще Дніпро-1 у матчі з Шахтарем.


Інша мішень - Бражко! В Зорі йому доводиться робити те, чому старанно навчали Мороз з Костюком - бити вперед. В цьому він найвправніший серед однолітків: його довгі передачі феноменальні часом. Тож хтось має наглядати і за Вовою. Бо якщо Батагов та Бражко, які здатні віддати якісну передачу на 30-40 метрів їх випускатимуть, то доведеться потім ганятися за...Русиним.


Думаю, що матчу першого кола усім вистачило, щоб розуміти наскільки це невдячна справа. Назар зараз у хорошій формі, обігрує та забиває. Тож, щоб не мучитися бігати за ним - треба відрізати його від довгих передач.


Як і в матчі з Дніпром-1 Динамо має практично забути про розіграші м’яча через центр! Бо ризики повторення Інгульця дуже високі.


Втрата Буяльського неймовірно суттєва. Проте втрата Данченка для Зорі не менш вагома, а в купі з Булецою врівноважує навіть трансфер Циганкова.