14 февраля 2023 18:12

Что таблица коэффициентов УЕФА обещает клубам Премьер-лиги

(Публикуется на языке оригинала)


Лише 10 країн мають більше одного клубу в єврокубках на вирішальній стадії змагань.


Сьогодні в єврокубках — перші ігри плей-офф Ліги Чемпіонів, що означає відновлення сезону, старт вирішальної частини змагань в усіх трьох континентальних клубних турнірах.


На цьому етапі євросезону УПЛ має представництво у два клуби («Шахтар» в Лізі Європи та «Дніпро-1» у Лізі Конференцій зіграють перші матчі 2023 року у четвер — 16 лютого). А більше одного клубу у євросезоні-2022/23 зберегли лише 10 країн. УПЛ — у непоганій компанії. Хотілося б затриматися у ній якомога довше.


Оскільки таблиця коефіцієнтів УЄФА формується на базі виступів клубів країни за п’ять останніх сезонів, а цієї весни завершиться розподіл квот для всіх європейських країн для євросезону-2024/25. І якщо Україна не зможе покращити свою нинішню позицію у рейтингу, існує ризик скорочення нашого представництва у єврокубках з п’яти клубів до чотирьох. Потрібно підніматися на 15 сходинку і вище.


Найближчий орієнтир — Чехія, в якої вже не залишилося клубів у євросезоні-2022/23. Нас розділяють 0,55 бали, для ліквідації цієї різниці «Шахтарю» та «Дніпру-1» достатньо набрати на двох хоча б три очки (перемога плюс нічия). Ще менша відстань від Норвегії (0,25 бали), але скандинави мають в строю один клуб, який також може набирати очки. Тут можуть бути варіанти.


Але це розмова — про перспективу квот на сезон-2024/25.


Що стосується найближчого євросезону-2023/24, то тут картина більш конкретна. Якщо не трапиться чогось надзвичайного, чемпіон УПЛ розпочне виступи з плей-офф раунду кваліфікації Ліги Чемпіонів (Шлях чемпіонів), а віце-чемпіон — із другого кваліфікаційного раунду ЛЧ (Шлях представників ліг). Іншими словами: для потрапляння до групового етапу ЛЧ чемпіону УПЛ доведеться провести один раунд кваліфікації (останній), а віце-чемпіону — три раунди.


До Ліги Європи у плей-офф раунд кваліфікації (також останній) має потрапити або володар Кубка України, або бронзовий призер УПЛ. А до кваліфікації Ліги Конференцій отримають перепустки володар 4 місця в УПЛ (третій раунд — передостанній) та володар 5 місця в УПЛ (другий раунд).


...Варта уваги цікава ситуація. На початку травня 2022 року УЄФА, заборонивши російським клубам брати участь в євросезоні-2022/23, залишив для Росії у таблиці коефіцієнтів на сезон-2022/23 їх мінімальний показник за п’ять останніх сезонів (4,333). Але вже наприкінці грудня 2022-го УЄФА змінив свою позицію і залишив росіян взагалі без балів у нинішньому сезоні, тож вони випали за межі топ-20 рейтингу.


Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Топ-20



П’ять країн із топ-20 рейтингу вже втратили всіх своїх представників в єврокубках у сезоні-2022/23 (Шотландія, Чехія, Хорватія, Греція та Ізраїль). По одному клубу мають в турнірній сітці єврокубків ще дев’ять країн, які не входять до топ-20 таблиці коефіцієнтів УЄФА: Кіпр, Швеція, Угорщина, Румунія, Болгарія, Словаччина, Польща, Азербайджан та Молдова.