9 августа 2022 14:22

Блогер: "Назарина не нужен "Динамо" для голов и ассистов - они не являются для него главной задачей"

(публикуется на языке оригинала)


Блогер Михайло Смоловий у своєму телеграм-каналі висловився про півзахисника "Зорі" Єгора Назарину, якого сватають у "Динамо".

- Єгор Назарина

Опорний півзахисник, 25 років

В запрошенні Єгора є один дуже суттєвий плюс: до основи Зорі відкриється шлях Михайленку чи Бражку, які у перспективі двох сезонів можуть стати реальним підсиленням Динамо. А поки відносно молоді півзахисники набиратимуться розуміння принципів гри (здебільшого в позиційній атаці) в доволі сильного теоретика (сильнішого за тих, з ким Бражко та Михайленко працювали раніше), Назар зможе дати цьому складу Динамо більшої глибини. Так-сяк змінити Шапаренка декілька разів на рік зможе Шепелєв, а ось Сидорчуку заміна є лише номінальна, не функціональна.

Давайте одразу: на відміну від Кабаєва, котирування Назарини вищі. Це на рівні УПЛ більше, ніж просто хороший гравець.

Карпати в сезоні 2019/2020 були відвертим сміттям. І радар Єгора тому підтвердження: жоден показник не доходив до крайніх кордонів. Радар відповідав рівню посереднього гравця посередньої команди, що захищалася 54.9% ігрового часу, але футболіст не міг набити собі адекватну захисну стату.

Перехід до Зорі змінив все. Дай Бог здоров‘я Скрипнику за його спробу. В тому сезоні Зоря захищалася на 10% менше, ніж Карпати за рік до того, але подивіться, як зросли захисні показники Назарини:

- він став одним з лідерів Ліги за перехопленнями у перерахунку на 30 хвилин володіння суперника (PAI)
- увійшов до групи лідерів за успішністю єдиноборств у захисті (DD%)
- був одним з найкращих за кількістю повернень м’яча (REC/90) та на чужій половині зокрема (OHR/90)

Скрипник зробив із хлопчика в бавовняних колготках пристосованого до життя в центрі поля чоловіка. А Єгор фізично та ментально зміг підлаштуватися під новий виклик. Частіше грав ЛЦП, але був і досвід на позиції єдиного ОП. В сезон 2020/2021 Зоря входила з Кочергіним, Кабаєвим, Юрченком та Іванісенею. Тож конкуренція була дуже високою.

Минулий сезон Назарина провів у ролі єдиного опорника команди: Цвєк був змушений опуститися до центру захисту. Це мало відображення на його показниках:

- ще збільшилася і без того велика кількість відбирань (REC/90), зокрема й на чужій половині (OHR/90)
- зменшилася кількість втрат на власній половині (OHL/90) та зросла точність передач (P%)
- довелося частіше вступати в єдиноборства в захисті (DD/90) та більше фолити (F/90)

Інтенсивність перехоплень (PAI) дещо впала, але ж треба казати про об’єктивні причини:

- сама Зоря стала робити їх на ~2.5/90 менше
- за рік до цього грав вище, тож і мав доступ до більшої кількості потенційних м’ячів для перехоплення, тут же часто вони пролітали над його головою у напрямку Цвєка

Єдина важлива штука, що турбує у контексті Єгора - інтенсивність пасової гри. Якщо його провести за минулорічними показниками Сидорчука, то диспозиція наступна:

- капітан Динамо виконував 66.02/90 передач в УПЛ
- Назарина в минулому сезоні в Зорі лише 39.66/90

Також в капітана більші обсяги та акуратність в просуванні м’яча:

- передачами на 261.54 метри (183.21 м в Назарини)
- забігами на 40.77 метрів (32.68 м)
- загалом на одну втрату на 39.04 метри (34.36 м)

Поступився Єгор і темпом: 2.4 проти 3.36 метрів на хвилини в Сидорчука.

Радує, що роком раніше (2020/2021) Єгор вже мав вищий темп просування за Сидорчука (3.31 метр на хвилину проти 3.25). Тож деяке уявлення про задачі має. Питання лише в рутинних обсягах.

Підсумовуємо. Назарина не потрібен Динамо для голів та асистів - вони не є для нього головною задачею, лише приємний бонус. Б’є, як бачите, в основному з дистанції. Він потрібен Динамо для відбору, доставки м’яча від власних воріт до фінальної третини, для змін напрямків атаки чи переведень м’яча з флангу на фланг. Серед «не попсових» гравців, які залишилися на ринку - варіант оптимальний. Кращий точно не знайти. Ще ж не факт, що Михайленко з Бражком за два роки в Патріка досягнуть рівня Сидорчука. Сподіватимемося, перспективи та умови для цього тепер вже є, але як воно буде - хз.
Назарина, якщо зможе призвичаїтися до більших обсягів пасової гри - win win. В Шахтарі є Степаненко, Джурасек та купа гравців молодіжної збірної (Бондаренко, Судаков, Криськів, Очеретько). 30 хвилин в ЛЧ того явно не вартують...