17 мая 2022 14:21

Бизнес-сообщество, в частности IT-компании, призывают Зеленского немедленно уволить Гетманцева

(публикуется на языке оригинала)


Представники українського бізнесу, зокрема й керівники ІТ-компаній, виступили з відкритим листом до президента Володимира Зеленського. Вони вимагають негайно усунути Данила Гетманцева з посади секретаря Національної ради Відновлення і Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. Цей лист уже підписали понад 2000 керівників підприємств і ФОПів.


Бізнесмени України пояснили, що ціль їхнього звернення — привернути увагу до катастрофічних помилок чи свідомої руйнації економіки України з боку деяких чинних представників влади.

Про проблеми й ризики

На думку спільноти, нині є важливий момент, який створює ризики для бізнесу і змушує близько 10% підприємців уже проводити релокацію бізнесу за кордон. Цей ризик, на їхню думку, створений всередині країни.

«Сплата податків в Україні вимагає в 1,5 рази більше часу, ніж у середньому в світі. Контрабанда, що неможлива без „кришування“. А впровадження цифрової митниці дивним чином провалюється. Вас намагаються переконати в необхідності піднімати податки, чи збільшувати частку держави в економіці, щоб збільшити обороноздатність чи турботу про громадян. Але це або свідома брехня, або фатальна помилка!» — підкреслили підприємці.

Водночас президенту хочуть донести економічну думку, яку поділяє більшість експертів та український бізнес.

«Системне (а не тимчасове) зниження податків, дерегуляція, швидка приватизація (окрім стратегічних підприємств), зменшення державного апарату — саме це прискорить економічне зростання. Отже, сумарно держава отримуватиме більше податків і бюджет буде достатнім для збільшення соціальних стандартів і спроможності держави турбуватися про громадян», — вважають підписанти петиції.

Про шкоду від Гетманцева при владі

Уособленням «регресивного, популістського соціалістичного підходу» підприємці вважають голову Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева.

На думку бізнес-спільноти, цей чиновник є послідовним противником економічної свободи, прихильником жорсткішого державного регулювання та придушення підприємницької ініціативи, що робить діяльність малого й середнього бізнесу в Україні неможливою.

«Наукові праці та професійна діяльність Гетманцева переконливо свідчать, що він є активним прихильником марксистських, соціалістичних ідей та радянського способу життя, противником ринкової економіки та пов’язаних із нею прав і свобод, що йде врозріз інтересам країни. Дії Гетманцева на посаді голови Комітету наносять нищівної шкоди як економіці України, так і її репутації», — переконані бізнесмени.
За їхніми даними, нещодавні заяви Гетманцева щодо підвищення податків уже призвели до того, що багато підприємців відмовилися від інвестиційних проєктів в Україні і переносять їх до європейських країн.

При цьому ключова роль Гетманцева на посаді секретаря Національної ради Відновлення у визначенні економічної політики, в тому числі політики післявоєнного відновлення України, «буде значним стримуючим фактором» як з точки зору взаємодії держави з українським малим і середнім бізнесом, так і у відносинах з міжнародними партнерами.

Що вимагають і пропонують бізнесмени

«Переконливо просимо вас негайно усунути Д. О. Гетманцева з посади секретаря Національної ради Відновлення і з Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики і призначити на ці посади людей, які поділяють ідеї прогресу, стрімкого розвитку. Тих, хто розуміє, що безпека держави — в тому числі й спроможна економіка», — закликали представники бізнесу.
Вони також висловили готовність долучитися до створення й реалізації плану Відновлення і Модернізації України, а також бути підтримкою президента у перетворенні України на справжнього «Європейського Тигра».

Під цим відкритим листом уже підписалося майже 2300 керівників компаній і ФОПи, причому їхня кількість продовжує невпинно зростати.

Серед підписантів — керівники відомих в Україні логістичних компаній, як от власник Meest Group Ростислав Кисіль і співвласник ГК «Нова пошта» В’ячеслав Клімов, а також ІТ-компаній: засновник MacPaw Олександр Косован, засновник Ajax Systems Олександр Конотопський, співвласник ТОВ «АйТі-Солюшнс» Сергій Хачиньян, співзасновник ТОВ «Геймдев» Руслан Нонка тощо.

Долучитися до підписання листа-петиції за відставку Гетманцева можна за цим посиланням.