5 сентября 2005 12:26

Григорий СУРКИС: "Ощущаю большое счастье после безусловно великой победы"


У президента ФФУ Григорія Суркіса у цей день було подвійне свято. О четвертій ранку біля виходу зі столичного аеропорту „Бориспіль” йому вручили торт, привітавши із днем народження. Суркіс відразу розпочав пригощати уболівальників присутніх на зустрічі збірної і прокоментував вихід збірної України у фінальну частину ЧС-2006 року.

Можна сказати, що це найбажаніший подарунок, який збірна України піднесла вам на день народження?

Я вам скажу відверто, що це подарунок на який я очікував. Але він прийшов не після того як завершився наш матч, а тільки тоді, коли турки не зуміли підкорити датчан.

Що ви відчуваєте після виходу збірної України на ЧС-2006?

Велике щастя, після безумовно великої перемоги. Я скажу вам відверто, що я хлопцям ще в роздягальні сказав: “хлопці не вішайте носи, я впевнений в тому, що коли ми прилетимо до Києва вас будуть зустрічати з перемогою, яка означає вихід у фінальну частину ЧС-2006 року. Так воно й сталося. Данці не підвели нас і грали в “Фейр Плей” і Україна з Грузією грала за правилами “Фейр Плей”. Декілька видань наголошували на тому, що Грузії нічого не потрібно і Україна переможе. Але на мій погляд дуже важливо, що українська збірна потрапила на ЧС-2006 року, довівши, що вона не домовляється із жодним суперником і навіть друзями. Коли Шевченко та Каладзе виводили свої команди на газон, то можливо комусь здалося, що Грузія може віддати нам матч, але це не так. Ми довели, що Україна, жодного матчу в групі не програла. Що наш великий гравець Олег Блохін стримав слово. Багато хто з нас не вірив, що він може стримати свою обіцянку і вивести команду з першого місця у фінальну частину першості світу. Але це сталося і коли Блохін буде давати нам наступні обіцянки ми будемо йому більше вірити.

Я дуже вдячний команді, всьому тренерському штабу усім уболівальникам, які чекали цю перемогу, що стала історичною для команди. І найбільші привітання нашим українським уболівальникам, нашим рідним, найкращим уболівальникам у світі.

Олег Блохін після першої звістки про нічию матчі Туреччина - Данія відразу потрапив у обійми Андрія Шевченка. Потім, підхоплений на руки підопічними злітав у повітря аеропорту в Тбілісі і довго приходив до тями. Він все ще не усвідомлював, що зробив разом з тренерським штабом та командою і слова від хвилювання ледь зривалися з його вуст.

Як вам вдалося вивести команду з першого місця на ЧС-2006 року?

Якщо довго мучитися, то обов`язково щось вийде. Ще я хочу сказати. Що постійно доводити, що ти розумний, а ти дурень – я вже від цього втомився за ці два роки. Хоча, як тренер, я це повинен робити у кожній грі, але боротися з вітряними млинами дуже тяжко. Добре що все вийшло. У цьому велика заслуга хлопців тренерського штабу і вважаю, що все, що не вдавалося у попередні роки нам вдалося нині.

Звичайно, тяжко збагнути важливість виходу, коли з вогню в полум`я потрапляєш, коли на 89-ій ти пропускаєш, а на 93-ій забиває Данія. Це дуже тяжкий перепадний удар по нервах. Можливо я нескладно говорю, але мені тяжко відразу говорити. Це колосальний успіх і ми, напевно, що не повністю це усвідомили і хлопці і тренерський штаб . Це грандіозне свято для наших уболівальників і нашої країни.