4 сентября 2005 00:35

Грузия U-21 - Украина U-21. Отчет о матче


Щойно завершився матч відбірного циклу до ЧЄ-2006 серед молодіжних команд. Збірна Грузії приймаючи нашу команду поступилася їй з рахунком 0:3.

Вже у першому таймі українці зняли усі питання згідно того, хто переможе у сьогоднішньому двобої. На голи у першому таймі Фоміна (до речі цей матч став першим для молодого „шахтаровця” у футболці збірної України U-21) і Мілевського грузини не змогли знайти жодного аргументу. А у другому таймі гол того ж Артема Мілевського остаточно розставив усі крапки над „і”.

Післяматчева прес-конференція

Олексій МИХАЙЛИЧЕНКО (головний тренер молодіжної збірні України):

- Ви напевно самі розумієте, що в сьогоднішній грі на першому місці стояв результат. А для того, щоб боротися за другу в нашій групі путівку в плей-офф, потрібно в кожному матчі грати тільки на перемогу. Нам повезло у тому, що вдалося реалізувати свою перевагу у швидкості вже в перші 15-20 хвилин. Вдалося нам забити й другий м'яч, після чого ми віддали ініціативу суперникові. Та й у цілому, я можу сказати, що, як у випадку з першим таймом, так і у другому таймі початок був краще, ніж кінцівка. Напевно, це залежало від стану поля - воно все-таки сьогодні було затяжке, і тому сил футболістами було витрачено багато. Крім того, якоюсь мірою гравці нашої команди перестраховувалися відносно результату. Звичайно, дуже приємно, що сьогодні нам удалося взяти три очка і тепер до наступної гри - проти збірної Туреччини - ми будемо готуватися в набагато більше піднятому настрої.

Не можна не відзначити, що ми сьогодні припустилися багатьох помилок, найчастіше гравці робили нелогічні дії, допускали багато помилок. Так що працювати нам є над чим. Насамперед, ми постараємося забрати всі існуючі шорсткості в нашій грі та більш змістовно провести матч проти Туреччини. Що стосується нашої гри в обороні в сьогоднішньому матчі, то вона виглядала досить непогано, якщо брати до уваги колективні дії. Але в індивідуальному плані з нашої сторони була програна велика кількість єдиноборств. Це теж насторожує. Ми прекрасно знали, що збірна Грузії завжди володіє технічними футболістами, і тому налаштовували хлопців на те, що програвати боротьбу не можна ні в єдиному випадку. Проте, сьогодні ми програли дуже багато єдиноборств. Давали суперникові шанси, можливості загрожувати нашим воротам. Крім того, багато наших контратак не були доведені до логічного завершення. Це теж необхідно віднести до наших помилок.

Також ми знали, що збірна Грузії дуже сильно змінилася, особливо в порівнянні з нашою першою грою із цією командою. Напевно, наші сьогоднішні суперники вже почали підготовку до наступного відбірного циклу. Але навіть якщо це так, то однаково сьогодні на поле хлопці прекрасно розуміли, що вони ще повністю не вибули з турнірної боротьби за другу путівку в плей-офф і як мені здалося, гра вийшла сьогодні дуже бойовою.

- Через вилучення в сьогоднішньому матчі, гру проти турков пропустить Чигринський. Хто б міг його замінити в майбутньому двобої?

- На жаль, гру зі збірною Туреччини, через перебір жовтих карток, пропустить і Іщенко. Але ми маємо досить непогану обойму гравців. На цей збір для підготовки до матчів із Грузією й Туреччиною ми викликали 23 чоловік, тому що розуміли, що оскільки матчі спарені, то треба бути готовим і до можливих травм, і до можливих дискваліфікацій. Тому всі 23 чоловік готувалися, в нашім розпорядженні є досить виконавців, щоб замінити й Чигринського, і Іщенко. Сьогодні навіть не заявлялися на матч Кіцута та Невмивака, був у запасі Аржанов.

Вибирати є з кого, але дуже шкода, що на даному етапі випадають два наших ключових гравці оборонного плану, які практично всі ігри проводили на позиції останніх захисників. Тим більше, що в нас відсутній цілий ряд футболістів, які сьогодні дуже й дуже нам придалися б - це й Романчук, і Допілка, і Оберемко та інші. Але нічого не поробиш, так уже склалася ситуація. Руки опускати тут не збираємося, будемо шукати варіанти, будемо думати. Вже з цієї хвилини ми починаємо готуватися до гри з Туреччиною, тому що прекрасно розуміємо, що без позитивного результату в матчі з турками, сьогоднішня перемога не має ніякого змісту.

- Кого б ви могли виділити по сьогоднішньому матчі зі складу молодіжної збірної Грузії?

- Було помітно, що наші футболісти більш досвідчені та забагато дорослі. При підготовці до сьогоднішньої гри я переглядав матч молодіжної збірної Грузії проти команди Казахстану, і звернув увагу на дії 7-го номера. Сьогодні він був менш помітний. Може бути, це через те, що ми зуміли його прикрити так, як сподівалися. А те, що я говорив про боротьбу, то насамперед насторожує, що Яценко сьогодні програв 10-му номеру грузинській збірної дуже багато єдиноборств. Цей гравець добре чіпляється за м'яч, добре відчуває позицію, веде боротьбу. Мені здається, що це дуже перспективний нападаючий. Це два гравці, які на даний момент, на мою думку, помітно виділяються у молодіжній збірній Грузії. Одного з них ми зуміли сьогодні нейтралізувати, а з другим у нас періодично виникали проблеми - він і штрафних багато заробив, і вихід сам на сам у нього був, він доставляв нашій обороні багато неприємностей.

- А кого б ви могли виділити в складі вашої команди?

- Я не хочу зараз нікого виділяти, тому що гравці теж читають газети, а нам потрібна цілковита концентрація на матч із турками. Якщо взяти буквально кожного гравця, то ми зможемо знайти масу помилок з його боку. Так, гра склалася для нас вдало, але не можна перебувати в ейфорії, яким би не був рахунок! Треба грати до кінця, треба завжди тримати гру у своїх руках. А в нас вийшов гарний шматочок на початку першого тайму й гарний шматочок на початку другого тайму. Можливо, після серії замін з'явилися якісь спалахи активності наприкінці матчу, але вони не були доведені до позитивного завершення. Подібні комбінації я не можу називати вдалими, тому що комбінація вдала, якщо вона вдалася повністю - від першого удару, і до останнього. Як я вже говорив, якщо ми не зуміємо виграти у турків, то повністю губиться зміст сьогоднішньої перемоги. Така сама є справа і з комбінацією: якщо не довів її до результативного завершення, то все зроблене до цього не має ніякого змісту.

- Коли ви сьогодні виходили на цей стадіон, ви згадали ігри, які проводили тут у складі київського "Динамо"?

- Звичайно! Коли вчора ми із хлопцями отут тренувалися, я їм сказав, що це легендарний стадіон, стадіон, на якому вам пощастить грати. А багатьом вже не прийде. Звичайно, смутно спостерігати, у якому стані сьогодні перебуває ця арена, смутно бачити її порожні трибуни під час матчу, тому що для Тбілісі раніше це завжди було нонсенсом. Але, звичайно ж, якесь почуття "кевкнуло" усередині, коли я знову виявився на цьому стадіоні - мені дуже приємно знову отут бути, тому що я дуже люблю Грузію і ту команду, що отут грала. І це не дифірамби, і не перебільшення - ця команда насправді була легендарною. Учора от дуже приємно було згадати разом з Габелієй, як я йому забивав на цьому стадіоні. Але все тече, все змінюється...

Коба ЖОРЖИКАШВИЛИ (головний тренер молодіжної збірної Грузії):

- Насамперед, вітаю збірну України з перемогою й бажаю вийти їм у плей-офф.

Щодо сьогоднішньої гри треба сказати правду: зараз молодіжна збірна України сильніше молодіжної збірної Грузії, а український футбол сильніше ніж грузинський. У нашій команді зараз йде процес омолодження - 15 чоловік представляють юнацьку збірню 19-річних. Паралельно ми вирішуємо два завдання: крім участі у відбірному турнірі ЧЄ-2006 серед молодіжних збірних, 13-го вересня ми починаємо груповий турнір юнацького чемпіонату Європи, що пройде в Естонії.

Ще раз поздоровляю збірню України з перемогою, вона по праву сьогодні перемогла, повністю нас перегравши, насамперед, у швидкості. Що поробиш, проти київського "Динамо" тбіліському "Динамо" завжди було важко грати; сьогодні точно також нашій збірній було важко грати проти України. Ця традиція, на жаль, не змінюється.

- Чим, по-вашому, був викликаний спалах брутальності з боку обох команд у другому таймі?

- Спонтанно, напевно, вийшло. Можливо, свою роль зіграв стан поля. Ніякого там особливого підґрунтя не бачу. Це гра. Та й гравці - молоді, гарячі. І ми точно не давали ніяких рекомендацій гравцям щодо жорсткості у грі.