14 июля 2005 14:06

111 років українського футболу


14 липня 1894 року у древньому Львові відбувся перший на території сучасної України футбольний матч. Тоді до столиці Галичини прибула збірна м.Кракова і провела там товариський матч проти команди місцевих жителів „Сокіл”. Зустріч відбулася на новозбудованому стадіоні у рамках другого зльоту гімнастичного товариства „Сокіл” . Гра тривала до першого гола. М’яч у ворота суперника на 6-й хвилині забив львів’янин Володимир Хомицький.

„Цією датою і розпочався відлік футболу на споконвічних українських землях, які на той час входили до складу Австро-Угорщини. Організоване у 1911 році Спортове товариство „Україна” продовжило розвивати футбол у всьому галицькому краї. Заснований 1925 року Український спортивний союз і 1927-го Польський футбольний союз об’єднали в своїх рядах кращі українські , польські та єврейські команди, які впродовж багатьох десятиліть приносили славу українському, польському та єврейському футболу, чиї представники залишили помітний слід в історії і культури своїх націй.

Футбол гуртував і єднав людей усіх національностей в ім’я високої моральності і духовності, становлення національної свідомості багатьох поколінь, що віками жили і товрили на галицькій землі, для багатьох з яких вона стала Батьківщиною”, - пише у своїй книзі „Футбол зі сльозами” львівський журналіст Іван Сало.

З того часу в літопис українського футболу золотими літерами вписано чимало яскравих сторінок зі своїми здобутками, іменами, традиціями, що вже стали надбанням історії. Сучасники прагнуть збагатити цю біографію новими успіхами та передати надбане своїм нащадкам.

Зараз на місці колишнього стадіону, де 111 років тому зіграли команди, височіє пам’ятний знак, відкритий у 2004 році під час урочистостей на честь 110-річчя українського футболу. А Україна та Польща готують спільну заявку на участь у тендері на право проведення фінальної частини Євро-2012. Подібний спортивний захід на теренах двох держав – це крок у майбутнє. Проект має важливе соціальне значення і, безперечно, стимулюватиме економічний розвиток, залучення інвестицій, сприятиме появі додаткових робочих місць і позитивно вплине на розбудову футбольної інфраструктури, подальше зростання престижу футболу в Україні та Польщі.

Саме справжній футбол якнайкраще зближує людей. Саме щирі емоції можуть принести мільйонам українців і поляків усвідомлення того, що нас об’єднує набагато більше, ніж роз’єднує. Прагматичний розрахунок, грамотна стратегія обох футбольних асоціацій, підтримка багатомільйонної армії прихильників футболу в Польщі й Україні, зацікавленість комерційних структур, меценатів, спонсорів, всебічна урядова підтримка дозволяють розглядати питання щодо проведення першості Європи в Україні і Польщі у площині довгострокових перспектив.