14 июля 2005 18:36

Юрий ЕСЬКИН: "Снова все сначала..."


ГРУПА “А”. “ДИНАМО-3” — 10 МІСЦЕ
Юрій ЄСЬКІН: “І ЗНОВУ ВСЕ СПОЧАТКУ”


Черговий сезон залишився у минулому, але він не пройшов для команди даремно. Гадаю, ми не обговорюватимемо місце “Динамо-3” у турнірній таблиці, адже для цієї команди турнірні здотутки не головне. Перед тренерським штабом команди стоїть складніше завдання — підготовка резервів для “старшого брата”. Так було раніше і так буде завжди. Про підсумки виступу вічно молодої команди “Динамо-3” ми розмовляли з головним тренером команди Юрієм Єськіним.

— Юрію Петровичу, яку оцінку дасте виступу вашої команди у минулому чемпіонаті?
— Пригадую, ще після першого кола команда набрала чотирнадцять очок і це було 12-е місце. Я тоді говорив, що у моїх підопічних є потенціал, і вони обов’язково мають додати у майстерності. Але так складаються обставини, що у період міжсезоння ми когось втрачаємо, деяких гравців забирають у другу команду, в дубль, тому така активна участь наших футболістів у трьох турнірах призвела до того, що ми не змогли зберегти того складу, який грав у першому колі, тому на друге коло змагань нам довелося вводити нових гравців, 1988 року народження. “Основу” ж команди складали гравці на рік старші, які вже до того часу мали за плечима досвід гри у другій лізі. Що ж, потенціал у команди був. Омолодивши склад під час зимового антракту, ми за друге коло зуміли набрати 20 очок і, здобувши у підсумку 34 очки, фінішували на 10 місці. З урахуванням напрацювань за перше коло і зимовий антракт це і був той рубіж — потрапити в десятку.

— А конкретне завдання перед командою на сезон стояло?
— Керівництво ставить перед нами одне завдання — пошук і підготовка нових гравців для резерву, другої команди, дубля. А щодо місця в турнірній таблиці, то особливого значення воно для нас не має. Головне, що ми представляємо київське “Динамо”, і це не дає нам змоги перебувати на дні турнірної таблиці.

— Чи доводилося вам стикатися з проблемами впродовж чемпіонату?
— Проблем у нас не було, особливо у другому колі. Опинитися на останньому місці ми не могли, оскільки знявся Калуш і багато команд уже не були у тій екстремальній ситуації, в якій потрібно боротися, аби не вилитіти. Оскільки “Спартак-2” знявся зі змагань з доробком у 20 очок, то це й був той очковий рубіж, який давав змогу командам спокійно почуватися до кінця чемпіонату. Тому ми швидко набрали потрібних 20 очок і у наступних матчах могли собі дозволити експерементувати зі складом, залучаючи молодих вихованців 1988 року народження, при тому, що наша заявка складала 30 гравців, інколи їх не вистачало, адже часто моїх хлопців викликали до молодіжної збірної.

— Це якимсь чином впливало на результати команди?
— Звісно, частково це впливало на гру команди в цілому. Ми втратили декілька незапланованих очок у першому колі: з “Техно-Центром”, на виїзді з “Чорногорою”. Були й матчі нереалізованих нагод. У тому ж останньому турі ми пропустили м’яч від “Ниви” на останніх хвилинах. Але я завжди був за те, аби хлопці залучалися за збірну і набували міжнародного досвіду

— До речі, як оціните гру “збірників”?
— На гравців, які залучалися до збірної, ми маємо своє бачення і ми його висловлюємо тренерам, які потім запрошують наших футболістів. Так, за нашою рекомендацією Анатолій Бузник запросив Фатія, також ми порекомендували Новицького. Тренер залишився задоволений цими гравцями. Гадаю, він з часом запросить такого півоборонця, як Федорів. Це, зрештою, стосується і деяких інших гравців. Щодо гравців, то виділю Новицького, Олещука й Олійника. У нашу ж команду непогано влилися хлопці 1988 року народження: Шевель, Степанишин, Морозюк, Михайленко, Рудюк і Шепковський

— У цьому сезоні гравці “Динамо-3” часто були задіяні за другу команду та дубль? — За третю команду не могли грати футболісти з другої команди, “основи” чи дубля. Натомість наших гравців цим командам дозволялося залучати. З початку сезону у другу команду перейшли Зарицький, Копил, Скепський і Фатій. За цей сезон у другій команді дебютували Федорів, Новицький і Зелді.

— По закінченні сезону вже відомо, хто з гравців з наступного футбольного року гратиме за “Динамо-2”, дубль?
— Після нетривалого відпочинку ми приступили до підготовчого періоду перед початком нової першості. З нами спілкувалися в департаменті футболу, мали розмову з Буряком, кожен мав можливість висловити думку щодо тих або інших футболістів. Зараз можу сказати, що по кожній команді існують списки кандидатів. Навчально-тренувальний збір багато моїх підопічних розпочнуть з другою командою. Поповнення ж у нашій команді, звісно, буде. Воно пов’язане насамперед із селекцією, поповнення буде випускників динамівської школи, академії, інтернату. Ми зберемося, вони пройдуть підготовчий період, тестування, візьмуть участь у серії контрольних матчів, а потім визначимося, з ким підпишемо контракт. Зараз уже є список хлопців, які в нас на контракті — це вихованці академії тренера Віталія Хмельницького.

— А з інших регіонів не переглядали футболістів у “Динамо-3”?
— Ми переглядаємо матчі юнацьких команд на першість України. Основний же акцент робимо на вихованцях динамівських шкіл, де, до речі, навчаються і хлопці з інших регіонів.

— Керівництво клубу давало оцінку виступу команди за минулий сезон?
— У кінці сезону мене дуже порадував той факт, що на наших матчах був присутній президент клубу Ігор Суркіс. Його присутність досить позитивно вплинула на гравців. Тобто можу сказати одне: нами цікавляться, нам створюють чудові умови для плідної роботи, від нас чекають поповнень.

— Де і як команда готуватиметься до ного чемпіонату?
— Ввесь липень триватиме підготовка до нового чемпіонату. За цей час ми маємо виконати величезний обсяг роботи, переглянути і підготувати ряд гравці. Зараз ми робимо акцент на хлопців 1988-1989 років народження. Тому я прошу телефонувати в клуб і пробувати свої сили в третій команді “Динамо” (Київ). Ми переглянемо всіх без винятку.