9 июня 2005 02:58

Фавориты и аутсайдеры чемпионата мира U-20


Володимир Чорно-Іванов

Вже третій день перебуває в Нідерландах національна юнацька збірна команда України до 20-ти років. Утрехт, в якому наші футболісти проведуть перші дві зустрічі в групі В, належить до провінційних міст з чудовою історією, коріння якої сягають Середньовіччя. Знайдеться, безперечно, у цьому літописі місце і для нової сторінки. Головними дійовими особами цього, футбольного розділу стануть юні футболісти з 24-х країн світу. Хоча Утрехт може похвалитися й іншою футбольною подією. Саме тут народився та зробив перші кроки у юнацькому, а потім й у великому футболі Марко Ван Бастен – легенда європейського і світового спорту №1.

У червні та липні 2005-го батьківщина відомого футболіста прийматиме групові зустрічі та фінальну гру чемпіонату світу ФІФА для гравців до 20 років. Саме у цьому місті розпочнуть свій шлях на турнірі підопічні Олексія Михайличенка.

Українська команда, яка прибула до Королівства Нідерланди у неділю, ці дні працює в звичному тренувальному режимі. Штаб команди наполегливо працює над підвищенням функціональних кондицій гравців, відпрацьовує різноманітні тактичні варіанти та поступово підводить команду до суботньої зустрічі зі збірною Панами. В команді панує робоча атмосфера. Усі перебувають в очікуванні початку чемпіонату та дебютного для України матчу у суботу.

Наші гравці та тренери зупинилися у мальовничому передмісті Утрехта. Готель „Мітленд”, розташований в парковій зоні, з обох боків „оточений” невеличкими каналами. Готель для бізнесменів перетворився у футбольний центр: тут мешкають усі чотири команди, що візьмуть участь у матчах групи В. Щодня тут лунає російська та українська мови, розмовляють китайською, іспанською, дуже популярна турецька та англійська. Одним словом – у Мітланді панує футбольний інтернаціонал. В готелі та на тренувальних майданчиках можна зустріти переважно місцевих та... китайських журналістів. Це звична картина для великих футбольних турнірів. Але, мабуть, ніхто не очікував, що з понеділка, по прибутті китайської команди з Німеччини, де вона провела контрольну зустріч з американцями (представники Піднебесної програли – 0:2), до готелю щодня навідуватимуться п’ять-шість китайських журналістів, акредитованих на чемпіонат. На одного голландського журналіста нині припадає двоє чи троє китайських...

Слід відзначити, що представники ЗМІ з КНР схильні вважати, що з огляду на поразку команди Китаю в Катарі від збірної України з рахунком 1:2, саме Україна з Туреччиною мають бути фаворитами групи. У розмовах з українською делегацією китайські журналісти весь час намагаються дізнатися: які завдання стоять перед командою України... При цьому відверто проінформували нас, що мета Китаю на цьому чемпіонаті – чвертьфінал, а Туреччина не просто мріє, а прибула до Нідерландів з завданням повернутися додому з медалями.

Більш скромні претензії мають представники Панами. Вони, всупереч думці журналістів з Далекого Сходу, вважають, що аутсайдером групи мають бути саме українці... Себе вони „ставлять” на третє місце, а Китаю та Туреччині віддають боротьбу за перше та друге місце в групі В.

Звісно, що до першого матчу чемпіонату фаворитом турніру можна вважати кожного учасника. В нашій групі Україну встигли зарахувати до гурту лідерів та водночас поставити „в кінець потягу”. Хоча місцеві букмекери вважають, що саме Україна продовжить боротьбу в плей-офф, але про це ми дізнаємося наприкінці наступного тижня.

А тим часом в готелі групи В панує атмосфера (створена саме журналістами) прогнозування майбутнього результату виступів команд, яка природно не впливає на кропітку роботу збірних над підвищенням рівня готовності. Кожен робить свою справу. Журналісти розповідають читачам та глядачам про підготовку команд та намагаються зробити найточніші прогнози, а футболісти та їх тренери вносять останні „штрихи”. В четвер зранку для української команди почнеться ще один тренувальний день на полях місцевого клубу „Де Білт”.

Мине декілька днів, й розпочнуться випробування світових футбольних талантів, серед котрих є й наші. До старту чемпіонату залишається три дні...