9 апреля 2019 10:56

Руслан Костышин - лучший тренер 21-го тура Первой лиги

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Першої ліги сезону 2018/19.


Ковалівська команда веде напружену медальну боротьбу – для неї кожен тур важливий, адже за нинішньої щільності не можна втрачати очки. Виїзд у Миколаїв «Колос» виконав сповна, забивши три м’ячі без відповіді й здобувши очікуваний результат.


Тож, сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер «Колоса» Руслан Костишин. Його підопічні завдали розгромної поразки МФК «Миколаїв» (3:0), утримуючи друге місце й навіть дещо скоротивши відставання від лідера.


1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)


Для претендента на підвищення в класі прохідних матчів не існує – тим більше, що в щільній групі переслідувачів лідера, СК «Дніпро-1», немає команд, які б забезпечили собі відрив. До того ж, раніше «Колос» не виграв на полі цього суперника. Ймовірно, могло стати перевагою МФК «Миколаїв» і штучне поле, до якого гостям ще треба було звикнути.


2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)


Кадрову ситуацію суперників можна визнати прийнятною, але із кількома зауваженнями. Так, МФК «Миколаїв» повернув у гру Попова, але не зміг задіяти Сартіну, що дещо змінило захисну групу. А «Колосу» не міг допомогти вилучений в минулому турі Сахневич (основний правий захисник), довелося через травму провести рокіровку воротаря, а також лишається поза грою Костишин-молодший, який навесні пережив пошкодження.


3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)


Попри переможний виїзд у Краматорськ, тренерський штаб зробив висновки із гри, яка проти «Авангарду» виявилася менш видовищною та гострою. Щоб збільшити кількість небезпечних моментів біля чужих воріт, було на 75% оновлено групу атаки (зі старту вийшли Ільїн, Банасевич та Лисенко). Сахневича по позиції замінив Зозуля. Відбулася ротація воротаря (Волинець-Яшков). Задоя, замінивши у старті Поздеєва, відзначився двома голами.


4. Тренерська майстерність – 4

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)


Відзначимо високий пресинг, який дозволяв ковалівцям постійно користатися недбалими передачами суперників, а також відразу після перехоплення завдавати удари з дальньої та середньої дистанції. На чужій половині поля «Колос» діяв досить агресивно, гравці використовували сольні проходи, обігрування один в один. В цілому, вдалими виявилися й заміни – після виходу на заміну той же Бондаренко став співавтором одного з голів.


5. Накопичувальний критерій – 5

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)


Загальновідомо: «Колос» лишається останньою командою, яка все ще не програвала в поточному сезоні (19 матчів серії без поразок). Навесні ковалівці грають напрочуд ефективно – винятково перемагають, пропустивши за весь час лише один раз. Переможна серія «Колоса» складає 4 тури поспіль. Він очолює трійку найкращих за результатами виїзних матчів.