24 мая 2002 00:33

Гусин рекомендован в комиссию атлетов НОК


22 травня 2002 року у Києві пройшло чергове засідання Виконкому Федерації футболу України.

Перед його початком присутні вшанували хвилиною мовчання світлу пам'ять легендарного тренера і справжньої Людини Валерія Васильовича Лобановського.

Відкриваючи Виконком Президент ФФУ Григорій Суркіс відзначив, що останнім часом значно зріс авторитет Федерації в українському суспільстві. Свідченням цього стало обрання 11 футбольних менеджерів Народними депутатами України.

На порядку денному стояли дуже важливі питання, пов'язані с подальшім розвитком українського футболу:

1. Про Комітет професіонального футболу ФФУ.
2. Про стан організації проведення допінг-контролю та призначення координатора ФФУ з відповідного питання.
3. Про систему ліцензування професіональних футбольних клубів України.
4. Про підсумки проведення огляду-конкурсу на кращу постановку роботи з розвитку футболу в регіонах у 2001 році.
5. Про зміни у складі Комітету по зв'язках із громадськістю та ЗМІ.
6. Про рішення Ради ПФЛ України від 17 квітня 2002 року, стосовно проведення Всеукраїнських змагань з футболу 2002-2003 рр.
7. Про підготовку та проведення фіналу розіграшу Кубка України з футболу 2002 року.

Найбільш бурхливими були обговорення з першого питання. Бо не всі схвально сприйняли створення нової структури ФФУ. Віце-президент ФФУ, Президент ПФЛ України Равіль Сафіуллін та перший заступник голови Донецької обласної федерації футболу Іван Гайворонський вважали, що Комітет професіонального футболу дублює функції Професіональної футбольної ліги і деяких вже існуючих комітетів ФФУ.

Проте президент Київської МФФ Анатолій Шепель, голова Тернопільської ОФФ Володимир Мариновський, заступник голови Одеської ОФФ Георгій Городенко, голова Чернігівської ОФФ Валерій Полевой, голова Вінницької ОФФ Володимир Дзюба та голова Координаційної Ради президентів професіональних футбольних клубів цілком підтримали створення Комітету.

Як відзначив Президент ФФУ Григорій Суркіс, не може бути підміни Комітетом професіонального футболу функцій ПФЛ України, як не може бути ніякої конфронтації. Адже в країні окрім чоловічого професіонального футболу існує професіональний жіночий і міні-футбол. Крім того є багато питань і в дитячому футболі, де з гравцями вже з 14-ти років укладаються контракти.

Взагалі, спектр функцій Комітету професіонального футболу набагато ширший ніж у ПФЛ. Свідченням цього стали три створені при Комітеті комісії: з Чесної гри (Fair Play), уповноважених ФФУ щодо зв'язку з делегатами та арбітрами матчів та з історії та статистики футболу України.

В їх складі найбільш досвідчені і шановані футбольні спеціалісти.

З другого питання дня Виконком прийняв рішення призначити координатором ФФУ з допінг-контролю Заслуженого лікаря України - Хмельницького Владислава Сергійовича, поклавши на нього контроль за організацію та проведення допінг-контролю у футбольних клубах України.

Виконком затвердив рішення Бюро Ради регіонів, яке визначилось з переможцями огляду-конкурсу на кращу постановку роботи з розвитку футболу в регіонах у 2001 році, а також визначив розміри фінансової допомоги:
1 місце - 5000 грн.
2 місце - 3000 грн.
3 місце - 2000 грн.
по кожній з трьох груп учасників огляду-конкурсу.

Затвердили члени Виконкому ФФУ і новий склад Комітету по зв'язках із громадськістю та ЗМІ ФФУ, головою якого призначено Валерія Никоненко Було також вирішено з метою розширення інформаційного простору та більш оперативного висвітлення роботи ФФУ підпорядкувати діяльність Інтернет-студії Федерації Комітету, а також до 15 червня 2002 року створити при регіональних федераціях позаштатні прес-центри для висвітлення футбольного життя в регіонах.

Велике зацікавлення викликало питання "Про рішення Ради ПФЛ України від 17 квітня 2002 року, стосовно проведення Всеукраїнських змагань з футболу 2002-2003 рр." На розгляд членів Виконкому було винесено проекти наступних регламентуючих документів:
- Положення про проведення змагань серед дублюючих складів команд вищої ліги;
- склад учасників Всеукраїнських змагань по футболу в 2002-2003 рр. У всіх лігах;
- календар ігор 12-го чемпіонату та Кубку України;
- суми компенсацій за підготовку молодих футболістів кожної категорії професіональних клубів;
- Регламент Всеукраїнських змагань по футболу в 2002-2003 рр.

До цих документів виникло чимало запитань, насамперед до Положення про проведення змагань серед дублюючих складів команд вищої ліги. Як з'ясувалося з 14 клубів вищої ліги за проведення змагань дублерів висловилося дев'ять. А п'ять, серед яких гранди українського футболу київське "Динамо" та донецький "Шахтар", були категорично проти.

Тому було прийнято рішення допрацювати всі регламентуючі документи, розглянути їх 26 травня на Раді ПФЛ України, а вже потім виносити на розгляд Виконкому ФФУ.

Виконком розглянув ще декілька питань:

З метою вшанування пам'яті першого президента ФФУ Віктора Баннікова вирішено започаткувати міжнародний юнацький турнір його імені. Було затверджено Положення про міжнародний юнацький турнір (1987 р.н.) з футболу пам'яті В.М. Баннікова, який цього року пройде в м. Обухові (Київська область) 24-28 червня.

Велике занепокоєння членів Виконкому, як і всіх громадян України, викликають випадки негативних явищ під час футбольних матчів, що стають дедалі частішими. Тому було прийнято рішення звернутися із Зверненням Федерації футболу України до органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування, регіональних федерацій футболу, футбольних клубів, офіційних осіб, футболістів та громадськості.

Також вирішено рекомендувати до комісії атлетів Національного Олімпійського Комітету України на півзахисника київського "Динамо" Андрія Гусіна.