19 ноября 2001 18:07

Эдуард Цихмейструк: "Надеюсь, новый тренер сборной Украины обратит на меня внимание" (укр.)



   Колишній армієць, а нині чемпіон Росії в складі “Спартака” Едуард Цихмейструк завітав до Києва. Дехто, правда, сподівався, що до столиці він прибуде ще раніше разом з Парфеновим і Левицьким. Так чи інакше, кореспондентові “УФ” гріх було втратити нагоду поспілкуватися з талановитим півоборонцем. Розмова виявилася лаконічною, бо на Едуарда чекали надважливі батьківські клопоти.

— Вкладаю дитину спати, тож маєш одну хвилину, — одразу попередив Цихмейструк, якому зателефонував додому.

Весняну частину російського чемпіонату ти пропустив в очікуванні вирішення юридичних питань, але восени у лавах “Спартака” виходив досить регулярно. Як оцінюєш, з огляду на це, сезон, проведений в складі “червоно-білих”?

— Не все складалося так, як би мені хотілося. Але найважливіше, що закінчив сезон вдало. Перемога в чемпіонаті й досвід, набутий у євролізі, багато для мене означають. Вважаю 2001 рік успішним.

Виступаючи за “Спартак”, повністю задовольнив свої спортивні амбіції?

— Кожен футболіст мріє зіграти на чемпіонаті світу. Реалізація ж цієї мрії залежить не лише від мене.

Тренери збірної України перед поєдинками з Німеччиною тобою не цікавились?

— Ні. На контакт зі мною жоден представник її керівного штабу не виходив.

Але ти за грою “жовто-блакитних” стежив, навіть не сумніваюсь.

— Твоя правда. Сподівався на вихід команди до числа фіналістів Мундіалю, остерігаючись суддівської необ‘єктивності. Але все вирішилося без втручання арбітрів. У Дортмунді ми дуже швидко пропустили. Фактично, вже на четвертій хвилині план української збірної на матч “зламався”. Гадаю, нікому з гравців не можна дорікнути в самовіддачі.

Чи пов‘язуєш із змінами в тренерському штабі збірної підвищення шансів бути до неї викликаним?

— Живу сьогоднішнім днем, тому без реальних підстав навряд чи є сенс про це балакати.

Ще за твоїх виступів у ЦСКА йшлося про створення на його основі “Арсеналу”. Зда-ється, від слів справа переходить до діла. Ти себе в цій, за задумом, новій конкурентоспроможній команді Києва не бачиш?

— Я уклав дворічний контракт із “Спартаком” з можливим продовженням на сезон. І своїм становищем у московському клубові задоволений. Щодо “Арсеналу”, то, розумієш сам, не в назві проблема. Гравцям тривалий час морочать голови. То Омельченко бере команду під свою опіку, то не бере. Від цього хлопців тільки лихоманить. Одинадцята сходинка ЦСКА — не місце, гідне армійців. Я знаю настрій колишніх партнерів, знаю їхній рівень. Вони здатні боротися за вищі місця турнірної таблиці.

Відпустку почав у Києві. Де продовжиш?

— Я знудьгувався за Києвом. Тож тут неодмінно затримаюсь. Планую з‘їздити в Донецьк — до батьків. А по можливості, на тиждень вирушу до Німеччини. Друг наполегливо запрошує. Побачу, чи знайдеться для цього час.