17 октября 2001 22:49

Лобановський: "Ми практично втратили шанси на вихід в наступний груповий турнір"


Вперше в цьому році у Києві на післяматчевій прес-конференції журналістам довелося почути головного тренера "Динамо" Валерія Лобановського, який відразу ж дав зрозуміти хто є "метр", а хто - дилетант.

Валерій Лобановський, головний тренер "Динамо":

- Передусім, я хотів би поздоровити нашого суперника - хорошу команду європейського класу, справжню команду професіоналів: два моменти мала, навіть півмоменту, і обидва реалізовувала в забиті голи. Це вже - високий клас команди.

Ми дуже задоволені якістю гри, віддачею наших футболістів. Але футбол - є футбол, не завжди перемагає найсильніший; я говорю про сьогоднішній матч. У роздягальні я після закінчення зустрічі подякував хлопцям за хорошу гру, за їх віддачу. Ми практично позбавилися шансів на вихід в наступний груповий турнір, але ігр у нас ще одинадцять, тому треба думати про майбутнє, треба готуватися до цих матчів.

І треба думати про майбутнє на наступний рік. Робиться нова команда: для тих, хто не розуміє. Ті, хто думає, що за півроку або рік можна зробити команду - це дилетанти найсправжнісінькі. Група нашої молоді вперше грає в Лізі чемпіонів, вони повинні відчути, що таке Ліга чемпіонів. Це - досвід і реалізація індивідуальної майстерності.

Іноді наші технічні футболісти погано зупиняли м'яч: очевидно, немає тієї впевненості, яка необхідна для того, щоб грати в Лізі чемпіонів. І ще те, про що ми говорили в Ліверпулі: немає поганої тактики, є погана реалізація тактики. Команда повинна мати набір різної тактики на гру з різними суперниками і думати, як буде грати суперник, вибирати необхідну тактику. Тому тим, кому не подобається тактика: вибачте, ми під вас підстроюватися не будемо. Це ви розумійте. Якщо не розумієте, то не треба писати про це.

Я не знаю, чи сподобалося вам це чи ні, але "Ліверпуль" грав з одним нападаючим. Покритикуйте їх. Така команда повинна грати в три форварда. Але, напевно, тренери розуміють футбол, думають, що вони роблять. "Ліверпуль" мав право на вибір тактики. Припустимо, "Ліверпуль" програв, допустимо таке. Це називається реалізація тактики; не тактика погана, а реалізація тактики. Я хочу ще раз поздоровити команду "Ліверпуль" і побажати їм успіху в Лізі чемпіонів, вони гідні цього. Спасибі!

- Наскільки процентів готовий нинішній склад "Динамо" реалізувати запропоновану тактику і чи збільшився цей процент в порівнянні з матчем в Ліверпулі?

- Ми знову повертаємося в минуле. Не тактика під гравців, а гравці під тактику підбираються. Якщо вони вийшли в складі, значить вони спроможні реалізовувати цю тактику. Вони це сьогодні і зробили, але програли. Тому, говорити про те, що у нас є гравці, і ми під них будемо підбирати тактику - це дурість, це -вчорашній день.

- Чому в створенні нової команди беруть участь дуже мало українських молодих футболістів, наприклад, з "Динамо-2 ", "Динамо-3"? Якщо таких футболістів немає, то означає що Україна збідніла на таланти?

- А ви пошукайте таланти і нам допоможіть. Ми не відмовимося. Ось якраз перед грою з Німеччиною знайдіть таланти і нам їх порекомендуйте, нам це дуже важливо нині. Так що ми із задоволенням відгукнулися б на вашу пропозицію.